Mehmet Ali AY
İstanbul Barosu avukatlarından Tuba Torun, Türkiye’de yaklaşık 700 bin kişinin sahte kimlik kullandığını söyledi. Torun, son dönemde sahte kimlikle şirket kuranların sayısında patlama yaşandığını da ileri sürdü.
İstanbul ve Ankara’daki 3 cinayetin zanlısı olarak tutuklu bulunan Atalay Filiz hakkında, başkalarına ait kimlik bilgilerini kullandığı gerekçesiyle “resmi belgede sahtecilik” suçundan yeni soruşturma başlatıldı. Konuya ilişkin Vahdet’e konuşan İstanbul Barosu avukatlarından Tuba Torun, “Sahte kimlik sahipleri tamamen başka biriymiş gibi bu ülkede rahatça yaşayabiliyor. Çok çarpıcı bir rakam var. Bunun ortaya koyulması gerekiyor. Yaklaşık 700 bin kişinin sahte kimlikle gezdiği tahmin ediliyor” dedi. Torun, şunları kaydetti:
5 YILA KADAR CEZA
“Sahte kimlik sahtecilik suçuna giriyor. Cezası 2 yıldan 5 yıla kadar. Genelde de yüksek sınırdan veriyorlar. Caydırıcı olsun diye. Bu kimliği kullanarak bir takım dolaplar çeviriyorsa nitelikli dolandırıcılığa giriyor. Bu defa 2 suçtan ceza alıyor. Başka suçlara da sokulabiliyor. Nitelikli dolandırıcılıkta 2 yıldan 7 yıla kadar ceza veriliyor.”
ONLARCA DAVA AÇILIYOR
“Sahte kimlikle elektrik, su ve doğalgaz aboneliği yapanlar var. Hele hele sahte kimlikle şirket kuranların sayısında tam bir patlama yaşanıyor. Bu tür mağdur olan çok sayıda müvekkilim var. Geçenlerde bir müvekkilim hakkında sahte kimlikten dolayı 50 küsur dava açılmış ama adamın hiçbir şeyden haberi yok. Tek suçu kimliğini kaybetmek.”
İLAN VERMEK KURTARMAZ
“Sahte kimlik kullanmak, hırsızlık, cinayet, iftira, resmi belgede sahtecilik ve nitelikli dolandırıcılık suçuna giriyor. Sahte kimlik meselesi ülkemizde çok ciddi bir sorundur. Çok sık karşılaşıyoruz. Gazeteye ilan vermek sadece prosedürü yerine getirmektir. İlan vermek suçu günahı olmayan vatandaşı kurtarmıyor. Sahte kimlik sahipleri tamamen başka biriymiş gibi bu ülkede rahatça yaşayabiliyor. Çok çarpıcı bir rakam var. Bunun ortaya koyulması gerekiyor. En azından insanlar o rakamı gördüklerinde daha tedbirli olacaklardır. Yaklaşık 700 bin kişinin sahte kimlikle gezdiği tahmin ediliyor.”
ŞİRKET AÇMAK ÇOK KOLAY
Sahte kimlik meselesinin ciddi bir yaptırıma bağlanması gerektiğini kaydeden Tuba Torun, “Mesela şirket açmak bu kadar kolay olmamalı. Kimlik kaybetmek çok olağan bir şey ama o kimliği başkalarının kullanması da bir o kadar kolay. Telefon hattı almak, hesap açmak çok kolay. Mağdur olan insan sayısı çok fazla. Sadece benim elimde şu an 5 tane sahte kimlik davası var” dedi.
KİMLİK SİSTEMİ DEĞİŞTİRİLMELİ
Sahte kimlik hazırlamanın çok kolay olduğunu söyleyen Torun, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Sahte kimlik basan çeteler de bu işin ayrı bir boyutu. Bırakın kimliği sahte pasaport basıyorlar. Sahte pasaport çıkarmak isteyenler önce sahte kimlik çıkartan yerlerin tezgâhına uğruyor. Kimlik sisteminin kesinlikle değiştirilmesi gerekiyor. Sadece şeklen değiştirilecek kadar kolay olmamalı. Şifreye tabi tutulması gerekiyor. Parmak izi sistemi devreye sokulabilir. Sıkı tedbirler alınmalı. Suça bulaşanlar sahte bir kimlikle temiz bir sayfa açabiliyor.”
(Vahdet, 09.07.2016)
Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.
SİZ DE YORUM YAZIN