28 Eylül Bireysel Silahsızlanma gününde gerçekleştirdiği etkinliklerle, bireysel silahların her yıl binlerce kişinin hayatına mal olduğuna vurgu yaparak “Bireysel silahsızlanmanın” önemine dikkat çeken Umut Vakfı, son 4 yıldır, yaşam hakkına doğrudan kast eden bireysel silahlanmaya karşı yurt genelinde yürütülen ve bu konuda “farkındalık ve toplumsal bilinç oluşmasına katkı sunan” projelere destek amaçlı plaketler veriyor…
Vakıf olarak bu 28 Eylül günü Taksim The Marmara Oteli’nde düzenlenen “Barışın Dili, Şiddetin Reddi” konulu Fotoğraf Yarışması Ödül Töreni’nde de, yurt genelinde bireysel silahlanmaya karşı mücadele eden sivil ve kamu kurumlarına “destek ve katkı plaket”leri verdik.
Vali’nin bıçakla amansız savaşı
Türkiye genelinde bir çok şehirde 2 bin 500 civarında bıçaklama vakası yaşanırken başlattığı “Maksat Dışı Bıçak Taşımayla Mücadele” kampanyasıyla Erzurum’da geçmiş yıllara oranla bıçak taşıma ve yaralama olaylarında önemli bir başarı elde edilmesini sağlayan Erzurum Valisi Dr. Ahmet Altıparmak da, “Bireysel Silahsızlanmaya Katkı” Plaketiyle ödüllendirilen mülkü amirlerdendi.
Ayrıca Kayseri Valisi Orhan Düzgün’ün Ağustos ayında bıçak taşınması ve seyyar tezgâhlarda satışının yasaklanmasına yönelik aldığı kararı da silahlara karşı toplum bilinci oluşturulması kapsamında ödüle layık bulundu. Vali Düzgün’ün bu yöndeki kararı “Bıçak Tutma Kalem Tut” başlığı ile bir proje haline getirildi ve özellikle gençler başta olmak üzere toplumun tüm kesimine başta bıçak olmak üzere silah amacıyla kullanılan her türlü kesici ve delici aletin kullanılması ve taşınmasının zararları anlatıldı.
Vali Düzgün, programının yoğunluğu nedeniyle törene katılamazken katkı plaketini Valilik personeli Soner Dağtekin, Dedeman Madencilik Yönetim Kurulu Üyesi ve Umut Vakfı Kurucu Mütevellisi Rıfat Dedeman‘dan aldı.
Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak ise bıçak taşımayla mücadele için ilk çalışmayı Antalya Valisi iken başlatmıştı. Altıparmak, bıçak taşıma ve bıçaklama vakalarının önlenmesi için İçişleri Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı’na “Bıçak taşıma yasaklansın. Taşıyanların cezası artırılsın” teklifi sunarak konuyla ilgili bir de rapor hazırlamıştı. Vali Altıparmak bu konudaki mücadelesini, Erzurum’a atandıktan sonra, bıçakla işlenen suçların yoğunluğunu görünce bu kentte de sürdürdü. Umut Vakfı Kurucu Başkanı Nazire Dedeman Çağatay, bu mücadelesi nedeniyle Dr. Vali Altıparmak’a teşekkür ederek plaketini verdi.
Ödül törenine bizzat katılmak istediğini belirten Vali Altıparmak ise mücadelesinde olumlu bir yol katettiği için oldukça mutluydu. Bıçakla mücadele çalışmalarının plaketle ödüllendirilmesinin anlamlı olduğunu belirten Dr. Vali Ahmet Altıparmak, özellikle gençlerin en ufak kavgada bıçak kullandıklarına, kadın cinayetlerinin bir kısmının bıçakla işlendiğine, çakı, bıçak vs. gibi kesici delici aletlerin sokaklarda, işportada 5 TL gibi ucuz fiyatlarla satıldığına dikkat çekerek “Bıçakta bir silahtır, taşıyanlar cezalandırılmalıdır” dedi. Altıparmak, Umut Vakfı’nın ödül törenine katılanlara, İçişleri Bakanlığı’nın 14 Eylül 2014 günü, “bu gibi suç eğilimi taşıyan kesici, delici ve bereleyici aletlerin suç eğilimi kıstasları da dikkate alınarak 6136 sayılı Kanun kapsamında değerlendirilmesi ve yasal işlem yapılması” için Valiliklere genelge gönderdiğini müjdeledi.
Antalya Valisi olarak görev yaptığı sırada yakın bir arkadaşını “yan baktın” diye tinerci bir çocuğun bıçaklayarak öldürdüğünü ve çok üzüldüğünü anlatan Dr. Altıparmak, bunun üzerine ilk kez Antalya’da bıçak toplama kampanyası başlattıklarını bildirdi. Daha sonra Erzurum’a atandığında da bıçaklı yaralama ve öldürme olaylarının çokluğunu gördüğünü belirten Vali Altıparmak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Geçmişte bıçakları toplarken sıkıntılar yaşıyorduk. ‘Bıçak özel mülktür ve toplanamaz’ diyordu mevcut genelgede. Ancak biz bu genelgeye rağmen toplamaya devam ettik. Kabahatler Kanunu’na göre bıçak taşıyanlar hakkında yasal işlem yapıyorduk. Bir yandan da bıçak taşıma ve bıçaklama vakalarının önlenmesi için İçişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı nezdinde girişimlerimizi sürdürdük. Müsteşarımız bu konuda çok duyarlı davrandı. İçişleri Bakanlığı 14 Eylül 2014 günü yayımladığı genelgeyle her türlü kesici, delici ve bereleyici aletleri 6136 sayılı Kanun kapsamına aldı ve Valilere bu konuda işlem yapılması yetkisini verdi. Müsteşarımız Seyfullah Hacımüftüoğlu’nun imzasıyla yayımlanan bu genelgeyle bıçakların bir silah olarak değerlendirilip toplanmasının yolu da açılmış oldu. Erzurum’a atandıktan sonra 800 bıçak topladık. Bıçakla işlenen olaylar azaldı. Pek çok emniyetçi arkadaşım henüz yeni olduğu için İçişleri Bakanlığı’nın genelgesinden haberdar değil. Ama bakanlığın yeni genelgesiyle artık bıçak taşımak bir suç. Ve bu genelgeyle bıçak toplamak kolaylaştı.”
Vali Altıparmak, konunun kesin çözümü için yargı ve eğitimde de tedbirler alınması gerektiğini söyledi. Altıparmak, “Çocukların, matematik dahil tüm derslere yaygınlaştırarak, empati kurmasının sağlanması önemli. Ve eğitimde, tüm toplumu kucaklayan değerler eğitimiyle, bıçağın, silahın tehlikeli olduğunu anlatmalıyız, bilinçlere yerleştirmeliyiz” dedi. Altıparmak, okul öncesi çocuklarına da değerler eğitimi verilmesinin faydalı olacağını belirtti. Vali, istenmeyen olayların yaşanmaması için “silahı evde hapsetmek gerek” vurgusunu yaptı.
Erzurum Valisi Altıparmak ödülünü aldıktan sonra Erzurumlular’a “Dadaş cesurdur. Silahına, bıçağına değil. Yüreğine güvenir, dedik. Umut Vakfı’da bunu alkışladı” twiti attı. Valinin twiti “Biz dadaşlar da sizi selamlıyoruz. Mert adama silah yakışmaz” twitiyle karşılık buldu…
Kesici alet yasağı olayları azalttı
Erzurum’da yaralama ve öldürme olaylarının artması üzerine 2 yıl önce Valilik kararıyla yasaklanan kesici ve delici aletlerin taşınmasında geçen yıla göre yüzde 44, bıçakla yaralama olaylarında ise yüzde 65 azalma olduğu bildirildi. Gençleri, “Maksat dışı bıçak taşımayın” diye uyaran Erzurum Emniyet Müdürü Kamil Karabörk, “Valimiz Ahmet Altıparmak’ın üzerinde hassasiyetle durduğu bıçak taşıma olayını tamamen bitirene kadar çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.
Geçen yılın 8 ayında 112 bıçakla yaralama olayı yaşandığını bildiren Karabörk, bu yıl alınan tedbirler sonucu yaralama olaylarında yüzde 65 azalma meydana geldiğini açıkladı. Bir önceki yılın Ramazan ayında da, 19 bıçakla yaralama olayı yaşandığını belirten Emniyet Müdürü, bu yılın Ramazan ayında ise bıçaklı olay sayısının 9’a düştüğünü bildirdi. Özellikle gençlerin en ufak tartışmada bile bıçak kullandıklarını, sonuçta da insanların yaralandığını, sakat kaldığını veya öldüğünü söyleyen Kamil Karabörk, denetimlerini artırarak devam ettireceklerini vurguladı. Bu konuda 12 olan önleyici hizmetler ekip sayısını 26’ya, güven timlerinin sayısını da 19’dan 61’e çıkardıklarını anlatan Emniyet Müdürü Karabörk, şunları söyledi:
“Bıçakla yaralama sayısal açıdan her geçen ay biraz daha azalıyor. Yaptığımız denetimlerden çok iyi sonuçlar aldık. Bıçakla yaralama olayında geçen yıla oranla yüzde 44 azalma oldu. Hedefimiz bunu en aza indirmek. Üzerinde bıçak taşırken yakaladığımız gençlerin evlerine polisler psikolog eşliğinde gidiyor ve ailelerle görüşüyor. Ekiplerimiz bir taraftan arama yaparken bir taraftan da okullarda öğrencilerimize eğitici bilgiler veriyor.”
Erzurum Valiliği’nin ve Emniyet Müdürlüğü’nün yaptığı çalışma gerçekten alkışlanacak, ödüllendirilecek bir çalışma… İçişleri Bakanlığı’na da, bir silah olan ve silahlı öldürme olaylarının aşağı yukarı yüzde 30’unda kullanılan “bıçak vs. gibi suç aletlerinin denetim altına alınması gerektiğine yönelik Valiler genelgesi yayımladığı” için teşekkür ediyoruz.
Bireysel silahlanmayla mücadeleyi tek tek yapma şansımız yok. Bu konuda hepimize sorumluluklar, görevler düşüyor, özellikle de mülkü amirlere…
Erzurum’da olduğu gibi yoğun bıçaklama olaylarının yaşandığı Samsun, Adana, Kayseri gibi kentler başta olmak üzere tüm kentlerin Vali ve Emniyet Müdürlerinin bu konuda duyarlı olmasını, İçişleri Bakanlığı genelgesini de kalkan ederek başarılı çalışmalar yapmalarını istiyor ve bekliyoruz…
Umut Vakfı
Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.
SİZ DE YORUM YAZIN