Sanki bir şey yokmuş gibi yaşamımızı sürdürmeye çalışıyoruz, ama Güneydoğu barut fıçısı, insanlar panik, korku içerisinde. Diyarbakır’da yaşayan bir gazeteci arkadaşımız, “Akşam oldu karanlık ölüm gibi bu kentin üstüne çöktü. Diyarbakır yanın yerine döndü” diyor…
Diyarbakır’dan sonra şimdi de Mardin Nusaybin’de, Şırnak’ın Cizre ve Silopi ilçelerinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Sokağa çıkma yasağının ilan edilmesinden önce bu ilçelerdeki öğretmenlerin “görev” gerekçesiyle geri çekilmelerinin görüntülerini izlemişsinizdir televizyonlarda. Valizlerini kapan öğretmenler adeta kaçarcasına bulundukları ilçeleri terk ediyorlardı. Bu, o ilçelerde de adı konmamış bir çatışmanın başlangıcıydı. Okulların tatil edildiğini, öğretmenlerin ilçeleri terk ettiğini gören yurttaşların kimi bakkaldan, manavdan alışveriş yaparak evlerine erzak stoklarken bazıları da korku ve panik içerisinde öğretmenler gibi üç-beş eşyasını kapıp memleketini terk etmek istedi, terk etti.
PKK’lılar ise yurttaşların ilçe merkezlerini terk etmesine yolları ulaşıma kapatarak, araçların kontak anahtarlarına el koyarak engel olmak istedi. Durmayan bir araca uzun namlulu silahlarla ateş açılması sonucu ise 15 yaşındaki Mevlüde İğdi başından vuruldu…
2015’le vedalaşmaya 15 gün kala “mutsuzluğa, vurdumduymazlığa” alıştırılan ülkemizde her alanda durum hiç de iç açıcı değil. Rusya’yla yaşanan kriz bildiğiniz gibi ekonomiye ve turizme ağır faturalara mal oldu. Rusya’yla iş yapan Türk firmaları büyük tedirginlik içerisinde…
Aslında ekonomi piyasalarında yılbaşı hareketliliği gelse de yaprak kımıldamıyor. Esnaf, iş yapamamaktan yakınırken intihar olaylarına bakıldığında da, borçlarını ödeyemeyen pek çok esnaf ya da yurttaşın intihar ettiği görülüyor. Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’nin açıkladığı bilgilere göre, Ocak-Kasım 2015 döneminde karşılıksız çek adeti yüzde 19, tutarı ise yüzde 43 arttı… Bu durumdan dert yanan esnaf ise çek ve senette hapis cezasının kaldırılmasının olumsuzluklarına dikkat çekiyor. Hapis cezasının kaldırılmasının iş yapmayı, para dönüşünü zorlaştırdığını belirtiyor…
Geçen yıl “İnsani Gelişme Endeksi” sıralamasında 69’uncu olan Türkiye, BM Kalkınma Programı tarafından yayımlanana “2015 İnsani Gelişme Raporu”nda ise 187 ülke ve bölge arasında üç sıra gerileyerek 72’nci sırada yer aldı…
Son 2 ayda 19 kanalın kapandığı, 29 gazetecinin tutuklu yargılandığı Türkiye’de Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, insanlar haberden çok müzik yayınlarını tercih ediyormuş…
Ülkede faal olan radyo ve televizyon sayısını 2014 yılında bin 190 olarak kaydeden TÜİK, müzik yayınları saatinin yüzde 58 olduğunu, bunun da yüzde 85.3’ünün radyolardan gerçekleştirildiğini açıkladı. Yayın saatlerine göre ikinci sırada yüzde 9.2 ile reklamlar yer alırken, yüzde 7.6’yla haberler kendine üçüncü sırada yer buluyor…
Yeni yıla ramak kala CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu da Meclis’te basın toplantısı düzenleyerek “Hak ihlalleri raporu”nu açıkladı. Bölgede sokakların savaş alanlarından beter olduğuna dikkat çeken Tanrıkulu, “Suriyelileşme” tehlikesine dikkat çekti. Son 11 ayda “yaşam hakkı ihlalleri” nedeniyle 2 bin 899 kişinin öldüğünü bildiren Tanrıkulu, bin 946 kişinin de yaralandığını belirtti…
2016’da tüm bu olumsuzlukları, şiddet sarmalını geride bırakacağımız gelişmelerin olmasını diliyoruz.
İyi haftalar
Umut Vakfı
Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.
SİZ DE YORUM YAZIN