DIŞ HABERLER SERVİSİ – Savaş, çatışma, krizler nedeniyle dünya genelinde zorla yerlerinden edilenlerin sayısı rekor seviyelere ulaştı. Türkiye’deki sığınmacılar yüzde 5 azaldı. BM ‘‘Sığınma istemek suç değil. Kapı açık kalmalı’’ dedi.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (UNHCR) ‘Zorla Yerinden Edilmede Küresel Eğilimler’ raporuna göre geçen yılın sonu itibariyla 108,4 milyon kişi yerinden edildi. Sudan ve benzeri yerlerdeki çatışmalar nedeniyle sayı mayıs ayına kadar tahmini olarak 110 milyona çıktı.
2021 yılının sonundan bu yana kaçanların sayısı 19 milyonu geçti. Bu da kayıtların tutulmaya başlandığı 1975’ten bu yana şimdiye kadarki en büyük artış.
TÜRKİYE’DE %5 AZALIŞ
Çalışmada Ukrayna savaşı, Afganistan ve Suriye’de yaşananlar ve Sudan’daki çatışmalar gibi gelişmelerin toplam sayıyı daha önce eşi görülmemiş bir düzeye çıkarttığı belirtildi.
UNHCR, mültecilerin yaklaşık yüzde 76’sının düşük ve orta gelirli ülkelere kaçtığını, yüzde 70’inin ise komşu ülkelerde kaldığını kaydetti. Rapora göre Türkiye’deki sığınmacı sayısı 2022 sonunda yüzde 5 azalmış olsa da Türkiye, dünyada hâlâ en fazla sığınmacıya ev sahipliği yapan ülke olmaya devam ediyor. Türkiye’deki sığınmacı nüfusun 2021 sonuna göre yüzde 5 (191 bin kişi) azalarak 3,6 milyona indiği tahmin ediliyor.
İKLİM KRİZİNİN ETKİSİ
UNHCR başkanı Filippo Grandi, Cenevre’deki toplantısında, “Çatışma, zulüm, ayrımcılık, şiddet ve özellikle de iklim değişikliği nedeniyle yer değiştirmek zorunda kalan yüz milyondan fazla insanımız var. Bu, dünyamızın gidişatı hakkında oldukça alarm verici bir durum” dedi.
KAPI AÇIK KALMALI
Konuşmasında özel olarak bazı ülkelere değinen Grandi, İngiltere’nin Ruandalı sığınmacıları geri gönderme planının “iyi bir fikir olmadığını” söylerken ABD’deki vaziyetin daha da karmaşık olduğunu aktardı ve ekledi: “Amerika Birleşik Devletleri’nde ilticaya erişimin büyük ölçüde engellenmesinden endişe duyuyoruz.”
SIĞINMAK SUÇ DEĞİL
Göçmen girişlerini azaltmak isteyen AB hükümetleri, geçen hafta “tarihi” olarak lanse ettikleri sığınmacı karşıtı tartışmalı bir anlaşmaya imza atarken Grandi, Avrupa Birliği’nin (AB) iltica ve göç anlaşmasına yönelik adımlarını memnuniyetle karşıladığını ifade etti. Kıtanın sığınmacılar için “nispeten adil” bir bölge olduğunu söyledi.
Grandi başta AB, ABD ve İngiltere olmak üzere her yerde sığınma kapılarının açık kalması gerektiğini belirtti ve “İnsanlar kendilerini güvende hissettikleri yerde sığınma talebinde bulunabilmelidirler. Sığınmacılar hapse atılmamalı. Sığınma istemek suç değil” ifadelerini kullandı.
***
Sudan, Ukrayna, Suriye…
Nisan ortasında taraflar arasında çatışmaların tekrar başlamasından bu yana yaklaşık 467 bin kişi Sudan’ı terk etti. 1,4 milyondan fazla kişi de ülke içinde yer değiştirmek zorunda kaldı. 2022’nin sonunda 6,5 milyon Suriyeli mülteci olduğu belirtildi. Bunun 3,5 milyonunun Türkiye’de yaşadığı not düşüldü. Şubat 2022’de başlayan Ukrayna savaşı II. Dünya Savaşı’ndan bu yana en hızlı mülteci çıkışını tetikledi. Bugün dünya genelinde 5,7 milyon Ukraynalı mülteci bulunuyor.
***
Tokyo’da göçmen politikasına protesto
Japonya’nın başkenti Tokyo’da, Göç Kontrolü ve Mülteci Tanıma Yasası’nda yapılması planlanan değişiklik protesto edildi. Değişikliğin ardından ülkede yaşayan birçok mülteci sınır dışı edilme tehlikesiyle karşı karşıya kalacak. Japonlar 5 Haziran’da Ulusal Diet Binası’nın önünde eylem yapmıştı.
***
Sayılarla sığınmacılar
• Yerinden edilenlerin sayısı 110 milyona çıktı.
• 35,3 milyon yurtdışına kaçan, 62,5 milyonluk kişi ülke içinde yerlerinden edilenlerden oluşuyor.
• 2021’den bu yana 19,1 milyon kişi daha arttı.
• Uluslararası korumaya ihtiyaç duyan sığınmacı 5,4 milyon oldu.
• 339 binden fazla mülteci çıkış yaptıkları 38 ülkeye geri döndü.
• Ülkede yerinden edilmiş 5,7 milyon insan evine geri dönebildi.
(Birgün, 15.06.2023)
Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.
SİZ DE YORUM YAZIN