Post image
10 yılda 43 bin maden ve taşocağı ruhsatı verildi
HDP ES GENEL BASKAN YARDIMCISI VE ANTALYA MILLETVEKILI SARUHAN OLUC, ANTALYA KULTUR MERKEZI'NDE TESEKKUR KOKTEYLI VERDI. (FOTO: EMRE BAYLAN/ANTALYA, DHA)

HDP ES GENEL BASKAN YARDIMCISI VE ANTALYA MILLETVEKILI SARUHAN OLUC, ANTALYA KULTUR MERKEZI’NDE TESEKKUR KOKTEYLI VERDI. (FOTO: EMRE BAYLAN/ANTALYA, DHA)

 

Güler Yılmaz

HDP Antalya Milletvekili Saruhan Oluç, ormanlık alanların madencilik faaliyetlerine açıldığını belirterek, Türkiye’de son 10 yılda 43 binden fazla maden ve taş ocağı ruhsatı verildiğini söyledi

HDP Antalya Milletvekili Saruhan Oluç, ormanlık alanların maden ocaklarına tahsisinin hızlandığını, gelişigüzel taş ocağı ruhsatları verilmeye başlandığını belirterek ÇED kontrolleri yapılmadan, taş ocağı şirketlerine tahsis edilen ormanlık alanların yaratacağı tehlikeye dikkat çekti. Açılan taş ocakları ile özellikle Finike, Elmalı, Korkuteli gibi ilçelerde tarım ve hayvancılığa ciddi zarar verildiğini belirten Oluç, “Antalya’da verilmiş 1000’den fazla işletme ruhsatı var ve çoğu henüz faal değildir. Tıpkı HES’lerde olduğu gibi, bu projeler de ÇED’e tabidir. Fakat bu gereklilik işletilmemektedir. Taş ocakları yakın çevresine saçtığı toz emisyonuyla ve gürültü nedeniyle zarar vermektedir. Çıkarma işlemi sırasında patlatılan dinamitler, yeraltı sularının yer değiştirmesine neden olmaktadır. Ayrıca yine doğal bitki örtüsü ve ormanlara, yani ekosisteme zarar verilmektedir” dedi.

Ormanlık alanlar madene açılıyor

Taş ocaklarının 2004’te yürürlüğe giren Maden Yasası kapsamına dahil edildiğini ifade eden Oluç, açılan davalara ve Anayasa Mahkemesi’nin kararlarına rağmen gerekli düzenlemelerin yapılmayarak, ormanlık alanların maden ocaklarına tahsisinin hızlandığını, gelişigüzel taş ocağı ruhsatları verilmeye başlandığını vurguladı. ‘Madencilik Faaliyetleri Uygulama Yönetmeliği’ ile sit alanları, milli parklar, tabiat parkları, tabiat anıtları, tabiat koruma alanları, orman alanları, mera alanları, sulak alanlarda madencilik arama ve işletme faaliyetlerinin usullerinin düzenlenerek bu alanların da madencilik faaliyetlerine açıldığını söyleyen HDP milletvekili, Türkiye’de son 10 yılda 43 binden fazla maden ve taş ocağı ruhsatı verildiğini kaydetti. Taş ocaklarının Antalya’da yarattığı çevre tahribatına işaret eden Saruhan Oluç, şunları söyledi:

“Antalya’nın dört bir yanında açılan taş ocakları başta insan sağlığı ve doğa olmak üzere, hayvancılığı, tarım arazilerini ve su kaynaklarını olumsuz etkilemektedir. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın verdiği bilgilere göre, Antalya bölgesinde madencilik kapsamında verilen arama ve işletme ruhsatlarının kapsadığı alanın toplamı 5 bin 498 kilometrekareyi bulmaktadır. Bu rakamın boyutları ise 20 bin 723 kilometrekare yüzölçümü olan Antalya ilinin toplam coğrafyasının yaklaşık dörtte birinden fazla bir alana karşılık gelmektedir.”

(Taraf, 28.08.2015)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN