Post image
Yolsuzluk, ihaleye fesatla yapılıyor

Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanlığı’nın ‘2012 Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Raporu’nda, Türkiye’deki yolsuzlukların haritası çıkarıldı. Ülkelerin sosyal, ahlaki ve ekonomik yapıları üzerinde olumsuz etkileri olan mali suçların, ülke ekonomisi üzerinde ağır bir yük oluşturduğu ve toplumun her kesimini olumsuz etkilediği belirtiliyor.

KOM birimlerinin mali suçlarla mücadele faaliyetleriyle, kamu düzeninin korunmasını, bireyler arası gelir dağılımında adaletin sağlanmasını, demokratik ve ahlaki değerlerin korunmasını amaçladığı ifade ediliyor.

Emniyet Teşkilatı’nın hazırladığı yolsuzluk raporuna göre, Türkiye’de yapılan yolsuzluklar ağırlıklı olarak ‘ihaleye fesat karıştırma’ ve ‘kamu kurumu dolandırıcılığı’ şeklinde yapılıyor. Bunları rüşvet, zimmet, edimin ifasına fesat karıştırma izliyor. Emniyetin, ihaleye fesat karıştırma suçuna yönelik en fazla planlı çalışması bulunan ilk 10 il ise şöyle: Bursa, Adana, Aydın, Mersin, Kocaeli, Erzurum, İzmir, Edirne, Şırnak ve Manisa.

Son yıllarda farkındalığı artırmaya yönelik yürütülen çalışmalar neticesinde suç gelirleri ile ilgili olarak gerçekleştirilen el koyma işlemlerinde kayda değer bir artış meydana geldi. Bu çerçevede, 2011 yılında 657 soruşturmada para, şirket hissesi, araç ve gayrimenkul kalemlerine yönelik yaklaşık 50 milyon TL değerinde el koyma işlemi gerçekleştirilirken, 2012 yılında ise 2 bin 196 soruşturmada yaklaşık 150 milyon TL değerinde el koyma işlemi gerçekleştirildi.

231’İ KAMU GÖREVLİSİ OLMAK ÜZERE 557 KİŞİ TUTUKLANDI

Yolsuzluk suçları ile mücadele çalışmaları kapsamında 2012 yılı içerisinde, KOM Daire Başkanlığı koordinesinde ve İl KOM birimlerince 224’ü planlı olmak üzere 859 operasyon gerçekleştirildi, toplam 8 bin 673 şüpheli hakkında yasal işlem yapıldı. Gerçekleştirilen planlı operasyonlarda haklarında işlem yapılan toplam 2 bin 337 şüpheliden 557’si tutuklandı. 2012 yılındaki 224 operasyonda bin 8’i kamu görevlisi olmak üzere toplam bin 329 şüpheli yakalandı. Bunlardan 231’ü kamu görevlisi olmak üzere toplam 557 kişi tutuklandı. Operasyonlar neticesinde gerçekleşen tutukluluk oranının diğer polisiye operasyonlarda daha yüksek .

(TARAF, 11 Mart 2014)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN