Post image
Van Gogh’un bilinmeyenleri bu filmde

van gogh

Dünyanın ilk uzun metrajlı resim animasyonu “Loving Vincent” 29 Aralık’ta Türkiye’de vizyona girdi.

125 ressam tarafından 65 bin karenin tek tek çizildiği yapım, 10 yılda tamamlandı.

Ünlü ressam Vincent Van Gogh‘un hayat hikayesinin, ressamın tablolarından yola çıkılarak anlatıldığı filmle ilgili merak edilenleri filminin yönetmeni Hugh Welchman ve yapımcısı Sean Bobbit anlattı.

■ “Loving Vincent” filmi sinema dünyasında hatta dünyada bir ilk olma özelliği taşıyor. Fikir nasıl ortaya çıktı?

180HughWelchmanLovingVincent– Hugh Welchman: Dorota Kobiela, 10 yıl önce böyle bir düşünceyle geldi. Özgeçmişinden gelen resim bilgisi ve akademik anlamda yetkinliklerini geliştirdiği film endüstrisi, animasyon, grafik tasarım gibi uzmanlıkları vardı. Kobiela 29 yaşmdayken bir kriz geçirmişti ve yanlış yönde giden hayatını bir resim halinde geri döndürmeyi düşünüyordu. Sonra ne yapmak istediğine karar vererek, resim tutkusunu film tutkusu ile birleştirdi. Ve bu nedenle filmi tamamen boyamak istedi. Kısa bir film yapmayı düşünüyordu ve “Vincent Van Gogh” onun ilhamı oldu. Vincent da onunla aynı yaştayken resim yapmaya başlamıştı. Projesinin güçlü bir öykü olduğuna karar verdi ve hikayelerini anlatmak için tablolar hazırlamaya başladı. Sonra benimle tanıştı.

■ Sonra da filmi mi yaptınız?

– Hugh Welchman: Tanıştığımız dönemde bir önceki filmim üzerine çalışıyordum. Onun projelerine hayran oldum. 10 yıldır animasyon üzerine çalışıyorum, ama bu kadar ilginç görsel yaklaşımı olan bir şey daha önce görmemiştim. O nedenle Vincent Van Gogh’un hikayesinin şaşırtıcı olduğunu, bu filmi uzun metrajlı olarak denememiz gerektiğini söyledim. Filmi 2012 yılında gösterime sunmayı düşünerek bir konsept hazırladık. Bu çok taze ve çok yeni bir stil olduğu için her türlü denemeyi yaptık. Projeyi ortak yapmak istediğim için Sean Bobbit’le görüşmeye gittim ve o da projeye dahil oldu.

Filmin setinde

Filmin setinde

■ Bize biraz filmin hikayesinden bahsedebilir misiniz?

– Hugh Welchman: Film, Van Gogh’un başına neler gelmiş olabileceğine dair gerçek bir kriminal araştırmanın öyküsü aslında. Hayatının son haftalarında neler oldu, yaşanan ani olaylar, intihara olan meylinin temelinde neler olabileceği, gerçekten intihara meyilli olup olmadığı… Çözümlemeler adına Armand Roulin adlı genç, kaybolmuş, ateşli bir karakteri hikayeye ekledik. Aslında filmi izlerken Vincent’in gerçekte kim olduğu adıma kendi cevaplarınızı bulmanız gerekiyor.

ÜNLÜ PORTRELER İÇİN ÜNLÜ YÜZLER SEÇTİK

1506956677720_0570x0400_1507194425910

■ Peki oyuncu seçiminde nasıl bir süreç geçirdiniz?

– Hugh Welchman: Vincent’ın meşhur çalışmalarında hayat bulan karakterler ile fiziksel benzerliği mevcut oyuncuları düşündük. Aynı zamanda belirli bir tanınmışlıkları olan oyuncular da olsun istedik. Yani meşhur oyuncular! Ünlü portreler için ünlü yüzler… Çünkü filmi izlerken tabloyu tanımanız gerekiyor. Ama aynı zamanda aktörü de tanımanız lazım.

■ Ressamları nasıl seçtiniz?

– Hugh Welchman: Dünya çapında toplamda 5 bin başvuru topladık. Ve bu 5 bin başvurudan, 500’ü ile görüşmeler yaptık. Bu 500 kişiyle 3 gün boyunca resim çalışmalarına dair sınavlar gerçekleştirdik. Yoğunlaştırılmış çalışmalardan sonra içlerinden 125 kişiyi seçtik. 100 saatlik animasyon çalışmaları yaptık. Ve sonrasında film için hazır hale geldiler.

AX_EP9Q_1509393043

■ Çekimlerde en çok hangi noktada zorluk yaşadımz?

– Sean Bobbit: Bana göre en zor kısmı ressamları bulma aşaması oldu. 60 tanesini Polonya’dan bulduk. Fragmanı yayınladık, ancak hâlâ arayış içerisindeydik. Tekrardan yeni ressamlar aramaya, Ukrayna’dan başladık. Kendimizi bir anda 5 bin farklı uygulamanın içinde bulduk. İnsanlar Polonya’ya gelmek için biletler aldılar ve film için çalışmaya başladılar.

TÜRKİYE KÜLTÜREL AÇIDAN ÇOK ZENGİN BİR ÜLKE

■ Türkiye’deki izleyicilerinize filminizle ilgili ne mesaj vermek istersiniz?

– Hugh Welchman: Uzun zamandır “Loving Vincent” için emek veriyoruz. Umuyoruz ki, filmi gördüğünüzde kendinizi filmin içerisinde bulursunuz. Türkiye kültürel açıdan çok zengin bir ülke. Çok fazla Van Gogh hayranı olduğuna da eminiz. Yeni bir tarzı deneyimlemiş olacaklar.

– Sean Bobbit: Umarım herkes filmden keyif alır.

xlarge-gogh

(Hürriyet Kelebek, 5.1.2018)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN