Post image
“Uyuşturucu ve madde bağımlılığı zorunlu ders olsun!”

 

MHP Mersin Milletvekili Olcay Kılavuz, uyuşturucu ve madde bağımlılığının, milli güvenlik sorunu olduğunu söyledi. Bu konuda kapsamlı eylem planı ve mücadele stratejisinin ortaya konulması gerektiğini dile getiren Kılavuz, “Uyuşturucu ve madde bağımlılığı ile mücadelede toplumsal farkındalıklar yaratılmalı, ailelerin ve gençlerin bilinçlenmesine yönelik bilgilendirici konferanslar, eğitici yayınlar, sportif, sanatsal ve kültürel çalışmalara ağırlık verilmeli” diye konuştu.

MHP’li Olcay Kılavuz Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde gerçekleştirdiği basın toplantısında uyuşturucu ile mücadeleye dikkat çekti. MHP’li Kılavuz, “Bugün; tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de uyuşturucu kullanımı ve madde bağımlılığı gün geçtikçe tehlike ve tehditlerini artırmaktadır. Şehirlerimizde, ilçelerimizde, köylerimizde, üzücü bir şekilde okullarımızda gördüğümüz ve asrın felaketi olarak nitelendirdiğimiz kanayan yaramız olan bu illet bu melanet maalesef ki gençlerimizi fiziksel, sosyal ve ruhsal olarak esir etmektedir. Madde bağımlılığı, vücudun işlevlerini olumsuz yönde etkileyen maddelerin kullanılması, bu kullanımdan zarar görüldüğü halde madde kullanımının devamlılık göstermesi anlamına gelmektedir. Uyuşturucu ile mücadelenin en önemli aşaması elbette hiç başlamamaktır. Gençlerimizi bu zararlı alışkanlıktan korumak adına alınması gereken ilk tedbir gençlerimizin uyuşturucu ile hiç tanışmamasını sağlamaktır. Devlet, aile, okul ve sivil toplum iş birliği ile topyekun ve milli seferberlik ruhuyla yapılacak olan bilgilendirici ve bilinçlendirici çalışmalar milli bünyeyi bu zararlı maddelerden uzak tutmak noktasında yararlı olacaktır” ifadelerine yer verdi.

“AİLELER ÇOCUKLARI İLE İYİ İLETİŞİM KURMALI”

Uyuşturucu ve madde bağımlılığının çağın en büyük felaketlerinden biri olduğunu dile getiren Kılavuz, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Aklı ve iradeyi işlemez hale getiren, fiziksel ve ruhsal olumsuz etkilere yol açan, bireyin ailesi ve çevresi ile ilişkisini ve uyumunu ortadan kaldıran uyuşturucu ve madde bağımlılığı çağımızın en büyük belası ve musibetlerinin başında gelmektedir. Unutulmamalıdır ki hiç kimse bağımlı olacağını düşünerek madde kullanımına başlamamaktadır. Çevre, arkadaş ve sosyal ortamlar aracılığıyla önce merak ve ara sıra keyif almak için alınan uyuşturucu, bir müddet sonra kullanımın daha da sıklaşmasına neden olacak önceden alınan miktarlar yetersiz kaldıkça alıma yönelik ihtiyaç artarak sürecektir. Bu kapsamda; anne babalar olarak yavrularımızla iyi ilişkiler kurmalı ana kuzularını şartsız ve koşulsuz anlayıp dinleyerek evlatlarımızı yakından takip etmeliyiz.” 

Türkiye’nin uyuşturucu işe mücadele kapsamında bütün anlaşmalara taraf olduğunu belirten Kılavuz, “Ülkemizde uyuşturucu ile mücadele ise Türkiye Cumhuriyeti Anayasası 58. maddesinde yer alan ‘Devlet, gençleri alkol düşkünlüğünden, uyuşturucu maddelerden, suçluluk, kumar ve benzeri kötü alışkanlıklardan ve cehaletten korumak için gerekli tedbirleri alır’ hükmüne dayanarak yapılmaktadır. Bu kapsamda; uyuşturucu ve madde bağımlılığı ile mücadele adına 2020 yılı kamu harcamaları 1 milyar 840 milyon 513 bin Türk Lirasıdır” dedi.

“2020 YILINDA 314 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ”

Kılavuz, Türkiye’de uyuşturucu ve madde bağımlılığı yüzünden hayatını kaybedenlerin oranlarını da belirtti. Kılavuz, şunları söyledi:

“Türkiye’de 2020 yılında toplam 159 bin 268 uyuşturucu olayı gerçekleşmiş, 231 bin 652 şüpheli hakkında işlem yapılmıştır. İstanbul Adli Tıp Kurumu Başkanlığı verilerine göre 2020 yılına ait madde bağlantılı ölüm sayıları bir önceki yıla göre yüzde 8,2’lik bir azalmayla 314 olmuştur.

2020 yılında ölenlerin yüzde 93,3’ü (293) erkek, yüzde 6,7’si (21) kadındır. Ölümlerin yaş ortalaması ise 33,5’tir. 30 yaş altı ölümler yüzde 40,7, 30-39 yaş arası ölümler yüzde 33,8, 40 yaş üzeri ölümler ise yüzde 24,2 oranındadır.2020 yılında meydana gelen 314 madde bağlantılı ölüm olayının yüzde 36,9’unda (116) eroine, yüzde 31,2’sinde (98) metamfetamine, yüzde 29,6’sında (93) ise ekstaziye rastlanmıştır.” 

“RADİKAL TEDBİRLER ALINMAZSA GENÇLERİMİZ ELİMİZDEN KAYIP GİDECEK”

Uyuşturucu ve madde bağımlılığın gün geçtikçe yaygınlaştığını ve gençleri esir aldığını da dile getiren Kılavuz, “Radikal tedbirler alınmazsa; istikbalimizin teminatı olan gençlerimiz elimizden kayıp gidecek, bu hastalık geleceğimizi çalacaktır” dedi. Uyuşturucuyla mücadelenin milli mücadele ruhuyla verilmesi gereken adeta bir savaş olduğunu vurgulayan Olcay Kılavuz, “Uyuşturucu ile mücadele etmek sadece bireysel ve toplumsal açıdan değil ülke güvenliği açısından da son derece önemlidir. Uyuşturucu ve madde bağımlılığı ile mücadele bu noktada bir milli güvenlik meselesidir” diye konuştu.

Kılavuz, psikolog ve sosyologların, uyuşturucu ile mücadele sürecine dahil edilmesini önererek “Uyuşturucu ve madde bağımlılığına yönelik sağlık merkezleri kurularak sonuç alıcı tedaviler yapılmalı. Tedavi olarak bağımlılıktan kurtulan bireylerin sosyal yaşama uyum sağlayabilmesi adına çalışmalar yürütülmeli” değerlendirmesini yaptı.

“‘UYUŞTURUCU VE MADDE BAĞIMLILIĞI İLE MÜCADELE’ DERSİ”

Milli ve manevi değerlerin, uyuşturucu ve madde bağımlığına karşı en büyük silahlardan olduğuna dikkati çeken Kılavuz, şunları kaydetti:

“Türk gençliğinin damarlarındaki asil kanı kirletmemesi adına var gücümüzle çalışmalı, onları çağın vebasından ve geleceğimizi karartmak isteyen kirli ellerden korumalıyız. ‘Uyuşturucu ve madde bağımlılığı ile mücadele’ dersinin, ilköğretim, ortaöğretim, lise ve dengi okullarda zorunlu ders olarak okutulmasına dair kanun teklifimizi, Meclis Başkanlığına sunmuş bulunmaktayız. Kanun teklifimizin komisyondan geçerek yasalaşması en büyük temennimizdir.” 

(Yerel ve ulusal gazeteler, 25-28.10.2021)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN