Post image
Utanç tablosu

 

Derya DEMİR

Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü’nün istatistikleri acı gerçeği bir kez daha ortaya koydu. Açıklanan rakamlara göre son 1 yılda Bursa’da bin 100 çocuk istismar uğradığı gerekçesiyle dosya açıldı. Bursa, Türkiye’nin çocuğa karşı cinsel istismarın en çok işlendiği 3’üncü şehir oldu.

Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü 2018 yılının adli istatistik raporunu yayımladı. Yayımlanan raporda; Bursa’da en çok işlenen suçlarda ilk sırada mal varlığına karşı işlenen suçlar yani hırsızlık, yağma, dolandırıcılık gibi olaylar yer alırken, bunu kasten yaralama ve tehdit suçlan takip etti. Savcılığa yapılan ihbar sıralamasında ise Bursa, Türkiye genelinde ilk sırayı aldı. En çok ihbarın yapıldığı il olan Bursa’da 2018 yılında 13 bin 92 ihbar yapıldı. Türkiye’deki oranların yüzde 71.7’sini oluşturan Bursa’da, bu ihbarların 6 bin 593’üne soruşturma açılmazken, bin 374’üne ise soruşturma açıldı.

CİNSEL İSTİSMARDA 3’ÜNCÜ…

Cinsel saldırı ve cinsel istismar ile ilgili olan suçlarda ise Bursa’da adeta utanç tablosu ortaya çıktı. Son bir yılda 7 bin 602 cinsel saldırının dosyalandığı Türkiye’de bu suçların 307’si Bursa’da yaşandı. Bu suçlardan 166’sı mahkûmiyet alırken, 57’si ise beraat etti. Bu oranla Bursa, Türkiye’de en çok cinsel saldırı suçu görülen dördüncü il oldu.

Çocuklarla ilgili işlenen cinsel istismar tablosu da yüz kızartıcı cinsten. Buna göre; son bir yılda bin 110 çocuğa karşı cinsel istismar suçu işlendi. Bu suçların 627’si karara bağlanırken, 443’üne mahkûmiyet, 150’sine beraat verildi. Rakamlara göre Bursa, Türkiye’nin çocuğa karşı cinsel istismarın en çok işlendiği üçüncü şehir oldu.

Genel olarak cinsel taciz ve suç sayılarına bakıldığında da, Bursa’da 698 suç işlendi. Bu suçlarla beşinci sırada yer alan Bursa’da suçların 309’una mahkûmiyet, 82’sine beraat verildi.

Yayımlanan raporda; suça sürüklenen çocukların sayısına da yer verildi. 2018 yılında 8 bin 832 çocuğun suça sürüklendiği Bursa’da, 3 bin 599 çocuğa mahkûmiyet, bin 162 çocuğa hapis cezası verildi. Bu rakamlarla Bursa 4’üncü sırada yer aldı.

“CAYDIRICI CEZA YOK…”

Rakamları değerlendiren Baro Çocuk Haklan Merkezi Başkanı Avukat Merve Kayrak, çocuğa karşı işlenen cinsel suçların artışındaki sebebi cezaların caydırıcı olmamasına bağladı. Kayrak, şunları söyledi:

“Bin 100 suçun 627’sinin karara bağlanabilmiş olması yargılama sürecinin istenilen hızda olmadığını gösteriyor. Bu sayılarda şehrimizin üst sıralarda olmasının sebeplerini de düşündüğümüzde birincisi bu sayılar adli makamlara intikal eden mahkemelere yansıyan sayılardır. Maalesef birçok il-ilçede cinsel istismar vakaları adli makamlara intikal ettirilmediği yönünde bilgilerimiz varken Bursa’da tüm vakaların adli makamlarca çözüme kavuşturulduğunu ümit ediyoruz, ikincisi de şehrimizin adaptasyon süreci tamamlanmadan aldığı göçlerdir. Örneğin; Suriye’den gelen geçici koruma tedbiri altındaki yabancılar arasında 18 yaş alt evlilikler sıkça görülüyor. Bu evlilikler kendi ülkeleri yasalarına göre hukuka uygun olsa bile Türk Ceza Kanunu’na göre reşit olmayanla cinsel ilişki ya da çocuğun cinsel istismarı suçunu oluşturmaktadır.”

(Bursa Olay, 27.05.2019)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN