Post image
Umut Fotoğrafları Karşıyaka “Barış Festivali”nde

26279260

IŞİD, Kobani kuşatması, ardından Türkiye geneline yayılan ve Gaziantep’de evinde vurulan bir kadının da aralarında bulunduğu 40 dolayında insanın ölümüyle sonuçlanan kanlı protesto gösterileriyle geçen bir haftayı geride bıraktık. İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın bu konuyla ilgili yaptığı açıklamaya göre, Kobani’den Türkiye’ye sığınanların sayısı 180 bine ulaştı. Bingöl’de iki emniyet müdürünün de uzun namlulu silahlarla şehit edildiği 35 kentte meydana gelen olaylar sırasında 350’den fazla insan yaralandı.

Bin 24 kişinin gözaltına alındığını, 58 kişinin tutuklandığını bildiren İçişleri Bakanı Ala,  “212 okul binası, 67 emniyet binası, 25 kaymakamlık binası, 29 parti binası, çocuk yuvaları, Kızılay kan merkezleri, belediye binaları, bankalar olmak üzere toplamda bin 113 bina yakıldı veya tahrip edildi. Bin 177 araç da kullanılamaz hale getirildi” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik de, Diyarbakır’da Ziya Gökalp Müzesi’nin tamamen tahrip edildiğini, envanterdeki 20 eserin çalındığını, çok sayıda kitabın yakıldığını bildirdi. Siirt’teki olaylarda ise İl Halk Kütüphanesi’nin büyük zarar gördüğünü, 1964 yılından bugüne kadar olan tüm arşivin kül olduğunu açıkladı…

Kobani kuşatması tüm Türkiye’yi gerdi. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba’nın da dediği gibi pek çok kentte yurttaşlar karşı karşıya geldi. Ağbaba, “90’lerdan daha korkunç noktalara sürükleniyoruz. 90’larda güvenlik güçleri ve halk karşı karşıya gelirdi, şimdi halklar doğrudan birbiriyle karşı karşıya geliyor. Türkiye savaş ortamına, tarihinde görülmedik sokak çatışmalarına, adeta bir iç savaşa sürükleniyor” uyarısında bulundu.

Ağbaba, kardeşlik kültürünü geliştirmeye çalışırken tüm bu olayların yaşanış şeklinin çok ciddi bir provokasyonla karşı karşıya olduğumuzu da gösterdiğini söyledi. Ağbaba, BİRGün gazetesine verdiği röportajda çok çok önemli bir noktaya parmak bastı:

“Irkçı-mezhepçi bir terör örgütü IŞİD’in yarattığı terör bize bir kez daha göstermiştir ki; laik demokratik cumhuriyetin değeri iyi anlaşılmalı. IŞİD’in olduğu yerde, kadınlar ve kız çocukları köle pazarlarında satılıyor, toplu tecavüze uğruyor. Bugün ülkemizde Ortadoğu’daki gibi mezhepçi-ırkçı katliamların olmamasını laik-demokratik cumhuriyete borçluyuz. Heykellerine saldırılan Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu laik-demokratik cumhuriyet sayesinde bir arada ve huzur içinde yaşadığımızı herkes bilmeli. Herkes bu bilinçle hareket etmeli ve ona göre mücadele etmeli…”

Kobani’yi bahane ederek her tarafı yakıp-yıkan, olay çıkaranlar ve diğer tarafta tekbir getiren, bozkurt işareti yapan, palalarla, sopalarla saldıranlar… Kullanılan uzun namlulu silahlar… Türkiye’yi iç savaşa sürüklemeyi amaçlayan kaotik ortamdan yararlanmaya çalışanlar… Ülkeyi yönetenlerin gerginliği artırıcı açıklamaları…

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’da “ülkede anarşinin kol gezdiğini” söyledi. Böylesine gergin bir ortamda MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin, partisinin Kızılcahamam toplantısında, “Bu ülkeyi çatışmaya götürüyorlar. MHP olarak iç çatışmada kesinlikle olmayacağız. Kimsenin isteği ile olaylara karışıp sürüklenmeyeceğiz. Bu benim size kesin talimatım” diyerek partililerini uyarması, dikkatli olmalarını istemesi gerçek bir devlet adamına yakışacak tavır oldu…

karsiyakadan-baris-mesajlari-dolu-festival-IHA-20141013AW215098-2-t

Her şey “Barış” için

Görüldüğü gibi ülkemizin barış ve kardeşliğe her zamankinden daha çok ihtiyaç duyduğu bir süreçten geçiyoruz. Veli Ağbaba’nın da dediği gibi, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde yaşayan herkes varlığını laik-demokratik cumhuriyete borçlu. Her din, dil ve ırktan insanımız laik-demokratik cumhuriyet sayesinde birlikte özgürce yaşayabiliyor. Çıkan olaylar da gösteriyor ki, ayrımcı, bölücü politikalar sadece ve sadece bölünmeye, parçalanmaya hizmet eder ki, bunun da kan gölüne dönüştürülmüş olan Ortadoğu gerçeği göz önüne alındığında kimseye faydası olmaz.

İşte böylesine bir dönemde İzmir Karşıyaka Belediyesi güzel bir projeye ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Yaşadığımız coğrafyanın son dönemde hasret kaldığı şey: Barış…

Ve Karşıyaka Belediyesi’nin 16-17-18 Ekim tarihleri arasında gerçekleştireceği festivalin teması: “Barış…” Her yıl düzenlenen ve bu yıl ilk kez “uluslararası” nitelik kazanacak olan festival sırasında, kentin dört bir yanında, barış vurgusu yapılacak, onlarca sanat, spor ve kültür etkinliği gerçekleştirilecek.

Farklı noktalarda açılacak stantlarda yaprak sanatı, karikatür, resim, ebru, cam sanatı, geleneksel el sanatları, tezhip, seramik ve origami gibi sanat dalları Karşıyakalılarla buluşacak. Çarşı Kültür Merkezi’nde film gösterimleri de yapılacak. Sokaklarda tiyatro gösterileri düzenlenecek.

Barış temalı festivalde ayrıca, “Türkiye ve Barış” paneli de düzenlecek. Mario Levi, Yard. Doç. Dr. Ahmet Kasım Han, Herkül Millas ve Pakrat Estukyan konuşmacı olarak katılacak. Tüm etkinlikler “barış” teması ile gerçekleştirilecek. Açık hava konserleri ve eğlence programları ise son günlerde ülkemizde yaşanan olaylar nedeniyle iptal edildi.

Umut Vakfı’nın bu yıl 28 Eylül Bireysel Silahsızlanma Günü nedeniyle düzenlediği “Barışın Dili, Şiddetin Reddi” konulu Fotoğraf Yarışması’nda ödül alan ilk üç fotoğrafın da aralarında bulunduğu yarışmaya katılan ve barışı simgeleyen 40 fotoğraf da Karşıyaka “Barış Festivali” kapsamında  Hamza Rüstem Fotoğraf Evi’nde sergilenecek.

karsiyakadan-baris-mesajlari-dolu-festival-IHA-20141013AW215098-3-tKarşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, Uluslararası Karşıyaka Festivali ile herkese barış mesajları vereceklerini belirterek şunları söyledi: “Bir kentin sanata ve spora yaklaşımını, o kentte düzenlenen sanat ve spor faaliyetlerine bakarak anlayabiliriz. Biz de bu yıl Karşıyaka’da, daha önce yapılmamış birçok kültür ve sanat organizasyonuna ev sahipliği yapmayı amaçladık. Sanat, spor ve kültürel etkinliklerle yoğrulan bir toplumun; dayanışmadan, paylaşmadan, yardımlaşmadan ve kısacası barıştan yana olacağını biliyoruz. Ülkemizin ve yakın coğrafyamızın son dönemde içinde bulunduğu olumsuzluklar, barışa ve kardeşliğe her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyduğumuzun bir göstergesi. Bunun için temamızı barış olarak seçtik ve kültür, sanat ve spor üzerinden en güzel barış mesajları vermeyi hedefledik. Son günlerde ülkemizde yaşanan acı olaylar bizleri derinden etkiledi. Yaşanan olumsuz olaylara duyduğumuz hassasiyet nedeniyle festivalimizin açık alan ve park konserlerini iptal ettik.”

Akpınar, ”Savaşların, sömürülerin son bulduğu, kardeşçe, dostça yaşayabileceğimiz bir dünya, bir ülke olabilmeyi diliyoruz. Bu nedenle barışı sürdürebilmeyi temel ilkemiz olarak görüyoruz. Teması ‘barış’ olan festivalimizin yaşanan kütü günlerimize bir nebze de olsa umut olmasını diliyoruz. Gerçekleştirdiğimiz tüm kültür, sanat ve spor etkinliklerimizle ‘barış’ adına düşünmeyi, savaş dilinde değil, barış dilinde konuşmak istiyoruz” dedi.

Karşıyaka Belediye Başkanı’nın dileklerine, umutlarına katılıyoruz ve “Barış”ın ülkemize, bölgemize hakim olmasını diliyor, istiyoruz.

İyi haftalar

Umut Vakfı

 

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN