Post image
Üç ayda 276 emekçi yaşamını yitirdi

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, “Mart ayı İş Cinayetleri Raporu”nu açıkladı. Rapora göre Mart ayında en az 112 emekçi yaşamını yitirdi. Böylelikle bu yılın başından beri iş cinayetlerinde yaşamını yitiren emekçilerin sayısı en az 276’ya ulaştı. Raporda, iş cinayetlerinin en çok inşaat, metal, ticaret, büro, eğitim ve tarım sektörlerinde yaşandığı belirtildi.

İNŞAATTA ÖLÜMLER GİZLENİYOR
Rapora göre inşaat sektöründe, 14’ü düşme ve 6’sı ezilme, göçük nedenli olmak üzere 25 işçi can verdi. İnşaat sektöründe yaşanan iş cinayetlerinin gizlendiğine dikkat çekilen raporda, Mimarlar Odası’nın 24 Mart’ta yaptığı açıklamaya göre, 17 Şubat’ta hakkında tarihi sit derecesinin kaldırılmasına ilişkin iptal kararı bulunmasına rağmen Atatürk Orman Çiftliği’nde yapılan Başbakanlık Hizmet Binası inşaatında, Kontur Sel Alüminyum isimli taşeron firmada çalışan 27 yaşındaki işçi Savaş Oğuz‘un düşerek ölümünün kamuoyundan gizlendiğine işaret edildi.

METALDE 20 İŞÇİ YAŞAMINI YİTİRDİ
İSİG Meclisi’nin verilerine göre, ülkenin sanayisinin temelini oluşturan sektörlerden olan metalde ise 20 işçi yaşamını yitirdi. Ticaret, Büro, Eğitim, Sinema sektöründe de Mart ayında 18 emekçi yaşamını yitirdi. Raporda 19 Mart’ta Kars TÜİK’te çalışan sosyolog Veysi Erim’in 6 çalışanı öldürdükten sonra intihar ettiği anımsatıldı. Büro Emekçileri Sendikası’nın açıklamasına göre, Veysi Erim’in işyerinde mobbing ve ırkçı ayrımcılık görmesi nedeniyle psikolojik tedavi gördüğü belirtildi.

MEVSİMLİK GÖÇ BAŞLAMADI AMA…
Rapora göre, Tarım-Orman sektöründe 1’i orman işçisi, 2’si balıkçı ve 12’si çiftçi olmak üzere 15 emekçi hayatını kaybetti. Raporda, Mart ayı içerisinde bu oranda bir iş cinayetinin yaşanmasının yanı sıra Nisan ayıyla birlikte mevsimlik tarım göçünün başlayacağı ve yollarda birçok ölümün yaşanacağı vurgulandı.

SİLİKOZİS YİNE CAN ALDI
Raporda, kot kumlama yüzünden yakalandıkları Slikozis hastalığı sonucu 58’nci işçi ölümünün yaşandığı da kaydedildi. Bingöl’ün Karlıova ilçesine bağlı Taşlıçay köyünde yaşayan 24 yaşındaki Osman Ceylan‘ın, 20 Mart’ta can verdiği belirtildi. Osman Ceylan’ın Taşlıçay’da bulunan 160 hastadan biri olduğu ve köyde yaşamını yitiren 11’nci silikozis hastası olduğu bilgileri de yine raporda yer aldı.

3 ÇOCUK İŞÇİ CAN VERDİ
Rapora göre, Mart ayında biri 14 yaş ve altı, ikisi 15-17 yaş aralığında olmak üzere 3 çocuk emekçi, geçen ay içerisinde can verdi. 13 yaşındaki Resul Yılmaz, Adana’nın Seyhan ilçesinde tarlayı gübrelemeye giderken traktörün devrilmesi, 15 yaşındaki kır pidecisinde çalışan Hüseyin Demir‘in Ağrı’da bisikletiyle servis yaparken halk otobüsünün çarpması ve 16 yaşındaki Ali Fırat Belder‘in ise Urfa’da çalıştığı inşaatın 9’ncu katından düşmesi sonucu can verdiği bilgileri aktarıldı. Böylece 2014 yılının ilk üç ayında altısı 14 yaş ve altı, yedisi 15-17 yaş aralığında olmak üzere 13 çocuk emekçi can verdi.

İş cinayetlerinde hayatını kaybeden kadın işçi sayısı, Mart ayında 8, 2014’ün ilk üç ayında 15 oldu. Yaşamını yitiren göçmen işçi sayısı ise Mart ayında 1, 2014 yılının ilk üç ayında 14 olarak saptandı.

Mersin ilk sırada

Rapora göre, işçi ölümleri en çok Mersin, İstanbul, Kars ve İzmir’de yaşandı. Mart ayında 12 işçi Mersin’de; 7’şer işçi İstanbul ve Kars’ta; 6 işçi İzmir’de; 5 işçi Kocaeli’nde; 4’er işçi Ankara, Eskişehir, Kırşehir ve Manisa’da; 3’er işçi Bursa, Hatay, Isparta, Konya, Kütahya ve Sakarya’da; 2’şer işçi Adana, Ağrı, Antalya, Diyarbakır, Gaziantep, Kayseri, Muğla, Rize, Sivas, Şanlıurfa, Tekirdağ ve Zonguldak’ta; 1’er işçi ölümü ise Adıyaman, Aydın, Balıkesir, Bingöl, Burdur, Çankırı, Çorum, Edirne, Giresun, Karabük, Kırıkkale, Samsun, Şırnak, Tokat, Trabzon, Tunceli ve Irak/Erbil’de can verdi.

(Birgün gazetesi, 3 Nisan 2014)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN