Post image
Tuzaklarla dolu bir kovalamaca

AYDINLIK_KITAP_20150529_10

 

Eski bir gazeteci ve senaryo yazan olan Terry Hayes’ın ilk romanı “Seyyah” .geçtiğimiz günlerde Martı Yayınları‘ndan çıktı. Yol Savaşçısı, Mad Max 2 gibi birçok sinema filmi ve dizinin senaristliğini yapan ABD’li yazarın televizyon sektöründe yirminin üzerinde ödülü bulunmakta Johnny Depp‘in başrolde oynadığı Cehennemden Gelen, ünlü oyuncu Jodie Foster‘in oynadığı Uçuş Planı gibi birçok filme senarist olarak katkıda bulunan Hayes, romanı “Seyyah”la okuyucuya yeteneklerinin yalnızca senaryo yazarlığıyla sınırlı olmadığını, tv sektöründe olduğu kadar edebiyat dünyasında da büyük başarılar elde edeceğini müjdeliyor gibi.

“Seyyah” başka coğrafyalarda dünyaya gelmiş, biri Doğu’da diğeri Batı’da hayatı soluyan iki farklı adamın, Suudi Arabistanlı suikastçi Sarazen‘in ve emekli istihbarat ajanı Scott Murdoch‘ın farklı ülkelerde sürdürdükleri birbirine benzeyen yaşam yolculuklannı konu alıyor. Muhalif olduğu gerekçesiyle Suud Krallığı tarafından babasının idam edilişine tanık olan Sarazen, yaşadığı bu acı olaydan sonra hayatını babasının savunduğu değerlere bağlı kalmaya adar. Babasının katledildiğine şahit olan o masum çocuk büyüdükçe, Batı değerlerini yerle bir etmek için savaşan bir cihad yanlısına fanatik bir Müslümana ve acımasız bir ölüm makinesine dönüşecektir.

Ona göre Şerri kanunları tanımayan, Allah’ın buyruğunu çiğneyen kişi yok edilmelidir- islam inananı hiçe sayan insanları yok etmek için yaratıcı tarafından görevlendirildiğine inanan Sarazen intikam ve öldürme arzusuyla dolup taşarak acımasız bir teröriste dönüşür. Afganistan savaşına katılan Sarazen, Lübnan’da tıp eğitimi alarak başarılı bir doktor olur. Bu süreçte radikal İslama gruplarla tanışarak tüm dünyada dini bir devrim yaratacağına inanan cihad taraftarlarıyla tanışır. Tehlikeli ve geri dönülmez bir intikam planı hazırlamaya başlar. Babasını katleden Suudi Krallığı’ndan intikam almanın tek yolu muhalifi olduğu Fard monarşisini destekleyen ABD’yi biyoterör yöntemiyle çökertmektir. Uzun yıllar aldığı tıp eğitimi ve laboratuvarlarda yaptığı uzun ve yorucu deneyler sonunda ölümcül bir virüs üretmeyi başarır. Varola Minör / Çiçek Aşısı adı verilen bu virüsü biyoteknoloji şirketlerinden satın aldığı DNA materyaliyle sentezlemeyi başarır.

Virüsün genetik yapısıyla oynamayı deneyerek virüsü ölümcül tehlike içeren bir hale getirerek bir biyoterör silahına dönüştürür. Çiçek aşısı virüsünün insan yok etmedeki başarısını görmek için kobay olarak kullanacağı kişilere ihtiyaç vardır. Sarazerîin rehin aldığı üç deneğe şınngaladığı virüs onlan öldürüp salgın hastalığın yayılmasını sağlayacak mı?

Tıpkı Sarazen gibi çocuk yaşta annesinin ölümüne tanık olan ve tıp eğitimi alan Scott Avrupa’nın farklı ülkelerinde onlarca farklı kimlik ve isimle gizli ajan olarak yıllarca görev yapar. Sakin bir yaşama özlem duyduğu için emekli olarak bir adli tıp kitabı yazmaya başlar. Suçun karanlık dünyasından uzak olmak için izini kaybettirmeye ve geçmişinden kaçarak yaşamaya çalışır ama bir gün Ben Bradley adında bir adamla sıradışı bir tanışma, yaşamının rotasını değiştirecektir. Yaşamındaki tüm gizemleri bilen ve onu takip eden bu adamın ondan isteği nedir?

Diğer yanda ise Newyork’ta Eastside Inn isimli ucuz bir otelin banyosunda, içi sülfürik asitle dolu bir küvette ölü bulunan bir maktul ve arkasında tek bir emare bile bırakmadan kayıplara karışan zeki ve deneyimli katil kimdir?

Tüm bu olayların yaşamlarına farklı şekillerde temas edecek olan Sarazen ve Scotf in yolları kesişecek mi? Hayes tüm bu soruların yanıtını “Seyyah”ın ikinci cildine saklamış “Seyyah”, Hayes’ın kaleme aldığı ilk roman olsa da kurgudaki ustalığı ve yalın anlatımı şüphesiz senaryo yazarlığı geçmişinden kaynaklanıyor. Yazarın yarattığı ana ve ara karakterteıierin ruhsal portreleri başarıyla çizilmiş Eser polisiye bir roman gibi görünse de suç, casusluk, cinayet gibi türlerin bir karışımı olduğunu söylemek daha doğru olur. Yazar Suudi Arabistan’ın yargı sistemi, gericilik, radikal islamcılık,w cinsiyetçilik gibi kavramlara da değiniyor. Polisiye tutkunlarının seveceği bir kitap.

(Aydınlık Kitap, 29.05.2015)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN