Post image
Türkiye’nin uyuşturucu haritası

turkiye-nin-uyusturucu-haritasi-10774456

Bahar ATAKAN

ANKARA – ALO 191’e 3 yılda 136 binkişi başvurdu. 88 bin kişi uyuşturucu batağından kurtulmak istedi. ALO 191, en fazla Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep, Adana, Konya, Antalya, Ankara, İzmir, Bursa ve İstanbul’dan arandı.

Türkiye’de ilk kez devreye giren uyuşturucu ile mücadele destek hattı ALO 191’e, 3 yılda 136 bin başvuru yapıldı.

Başbakan Binali Yıldırım’ın yayımladığı genelgeyle hayata geçen Bağımlılıkla Mücadele Kurulu’nun Başkanlığı ile TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanlığı’nı yürüten Ak Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar, ALO 191’in çalışma sistemini anlattı. Kişilerin deşifre olmadan, kimlikleri zedelenmeden ALO 191’i arayabileceklerini söyleyen Ünüvar, “24 saat, canlı operatörlerin, özel eğitimden geçmiş kişilerin karşıladığı bir sistem. Kişi telefon açtı, iş istiyor; tekrar kendisine, geriye dönüş olacak. Kişi tedavi için telefon açıyor. O zaman kişinin telefonu ve bilgileri alınıyor ki ilgili kurumlara yani ya İŞKUR’a ya tedavi olacağı merkeze bildirilsin” dedi. En çok aramanın yapıldığı iller için, “kritik iller” diyen Ünüvar, aramanın yapıldığı illerin uyuşturucu riskinin nerelerde ön planda olduğunu gösterdiğini de söyledi. Ünüvar, “ALO 191’i sık sık zikretmek ve insanları yönlendirmek lazım, doğru yönlendirme de yapılsın” dedi.

Türkiye hedefte

Milletvekillerine seslenen Ünüvar, “Çıktıkları her televizyon programında, basına verdikleri her demeçte ALO 191’i özellikle topluma öğretirlerse, hem kendileri rahat eder hem de insanlar için uygun bir adresi tarif etmiş olurlar” diye konuştu. Genç kalp kriziyle sentetik uyuşturucu arasında yakın ilişki olduğunu belirten Ünüvar, şöyle devam etti:

“Sentetik kannabinoid 4-5 yıl önce Türkiye’de üç ilimizde vardı; Isparta, Eskişehir ve Tekirdağ’da ama şimdi Türkiye’nin galiba 71 ilinde sentetik kannabinoidla ilgili yakalama var. Türkiye’nin öteden beri uyuşturucuyla ilgili konuda transit ülke olduğu ifade edilir. Yasa dışı afyon üretiminin yüzde 92.6’sı Afganistan’da üretiliyor ve o geçiş güzergahı için üç güzergah kullanılıyor. Biri, bizim klasik İpek Yolu dediğimiz. ALO 191’i arayan illere baktığınız zaman onların İpek Yolu güzergahında olduğunu görürsünüz. Diyarbakır, Gaziantep, Adana gibi böyle illerden geçiyor. Bu doğal uyuşturucular, yani esrar eroin için. Türkiye’nin transit ülke değil, hedef ülke haline getirildiğine dair birtakım işaretler var.”

88 bin kişi tedavi istedi

Ünüvar’ın aktardığına göre ALO 191’i 136 bin kişi aradı. Ünüvar, “88 bini tedavi amaçlı, 19 bini destek talep etme amaçlı. ALO 191’in en fazla arandığı illere baktığınız zaman, Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep, Adana, Konya, Antalya, Ankara, İzmir, Bursa ve İstanbul yani aşağı yukarı en kritik illerin olduğunu görüyoruz. En düşük çağrı alan illere baktığınız zaman da Bilecik, Çankırı, Karabük, Bartın, Sinop, Tunceli, Erzincan, Gümüşhane, Bayburt ve Artvin olduğunu görüyorsunuz. Aslında bu, aynı zamanda uyuşturucu riskinin nerelerde daha fazla ön planda olduğunu da gösteren bir husus” dedi.

(Milliyet, 07.02.2018)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN