Post image
Türkiye’de OHAL’in 7 aylık bilançosu

Türkiye’de 15 Temmuz’daki darbe girişimi sonrası ilan edilen ve ikinci kez uzatılan olağanüstü hâlde (OHAL) yeni dönem dün (19 Ocak) başladı.

OHAL’in 3 ay daha uzatılmasına yönelik tasarı ay başında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) kabul edilmişti. Yeni bir uzatma olmazsa OHAL 19 Nisan’a kadar sürecek. OHAL süresince 15 KHK (kanun hükmünde kararname) yayınlandı. KHK’lar ile 2809 kurum kapatıldı. Bunlardan 255’i yeniden açıldı.

OHAL’in hukuk karnesi

Türkiye Adalet Bakanlığı’nın Anadolu Ajansı’na açıkladığı verilere göre, 103 bin 850 şüpheli hakkında işlem yapıldı. Soruşturmalar çerçevesinde gözaltına alınanlardan 41 bin 326’sı tutuklandı. 3 bin 831 kişi tahliye edildi. 5 bin 150 kişi hala aranıyor.

Türkiye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, 10 Ocak’ta CNN Türk televizyonunda yaptığı açıklamada, kamudan 97 bin 679 kişinin ihraç edildiğini açıklamıştı.

olagan

Kamuda ihraçlar

Müezzinoğlu’nun CNN Türk televizyonunda 10 Ocak’ta yaptığı açıklamaya göre, kamudan 97 bin 679 kişi ihraç edildi. Müezzinoğlu’nun aynı açıklamasına göre, 135 bin 356 kişi hakkında işlem yapıldı. KHK’lar ile Emniyet’te görevden alınan kişi sayısı 20 bin 302. TSK’dan 4 bin 619, Jandarma’dan bin 922, Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndan 30 kişi KHK’lar ile görevden alındı.

OHAL üniversiteleri de etkisi altına aldı

OHAL kapsamında çıkarılan KHK’lar, çalıştığı üniversite yine KHK ile kapatıldığı için açıkta kalanlar ve Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) kapsamında yer alan araştırma görevlilerinin kadro garantisinin kaldırılmasıyla 20 bin 417 akademisyen ya kadro hakkını kaybetti ya ihraç edildi ya da işsiz kaldı.

Eğitim sektörü etkilendi

KHK’lar ile Milli Eğitim Bakanlığı’nda görevine son verilen çalışan sayısı 30 bin 395’e ulaştı. 20 bin 417 akademisyen ya kadro hakkını kaybetti, ya ihraç edildi ya da çalıştığı üniversite kapatıldığı için işsiz kaldı. 226 öğrencinin okuluyla ilişiği kesilirken 26 öğrenci hakkında geri işlem uygulandı.

Siyasette OHAL

OHAL süresince 57 belediyeye kay yum atandı. Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) eş başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ dahil 12 milletvekili ise halen tutuklu.

Basında OHAL

KHK’lar ile 155 basın kuruluşu kapatıldı, 20’si geri açıldı.

Cumhuriyet gazetesinin haberine göre 12 televizyon ve 10 radyo ise KHK’arın verdiği yetki ile bakan emri üzerine kapatıldı.

P24 bağımsız gazetecilik platformunun 18 Ocak’ta yayınladığı verilere göre, 121 gazeteci OHAL sırasında tutuklandı.

OHAL’de bombalı ve silahlı saldırılar

OHAL’in ilan edilmesinden bu yana sivil kayıpların yaşandığı bombalı ve silahlı saldırılarda 224 kişi yaşamını yitirdi.

Bu yılın başından beri Reina gece kulübüne düzenlenen saldırıda 40, İzmir Bayraklı’da bulunan adliyeye düzenlenen saldırıda ise iki kişi hayatını kaybetti.

Özel sektörde operasyonlar

Hükümetin darbe girişiminden sorumlu tuttuğu ve “FETÖ” (Fethullah Gülen Terör Örgütü) olarak nitelendirdiği Gülen Cemaati’nin özel sektör ile ilişkilendirilen ayağına çok sayıda operasyon düzenlendi.

Türkiye Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Kasım ayı başında TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı konuşmasında, “FETÖ” bağlantıları nedeniyle Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) yönetilmek üzere devredilen şirket sayısını 527 olarak açıkladı.

Gülen ile ilişkili özel sektör şirketlerine yönelik operasyonlar

527 şirket TMSF’ye devredildi. 12 milyar liralık mal varlığı Hazine’ye sevkedildi. 472 milyon liranın örgütün kasasından çıktığı belirtiliyor. 400 milyon lira örgütün piyasaya borcu olduğu belirtiliyor.

Türkiye Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, “FETÖ soruşturması” kapsamında yaklaşık 12 milyar liralık mal varlığının Hazine’ye devredildiğini söyledi. Maliye Bakanı Naci Ağbal da Ekim ayında yaptığı açıklamada, “FETÖ kasasından 472 milyon lira çıktığını, FETÖ’nün piyasaya 400 milyon lira borcu olduğunu, 87 milyon liralık çek, senede el konulduğunu” belirtti.

(Havadis, 20.01.2017)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN