Post image
Türkiye’de 4.5 milyon göçmen yaşıyor

5a36acafd3806c10b8134665

 

Fevzi KIZILKOYUN

Birleşmiş Milletler’in (BM) rakamlarına göre 2. Dünya Savaşı’ndan sonra en büyük insanlık göçü yaşanıyor. Dünya genelinde 65 milyon insan silah zoruyla, 230 milyon insan ise değişik nedenlerle ülkelerini terk etmek zorunda kaldı. Halen 150 milyon yardıma muhtaç insan var. Türkiye, 4 milyona yakını Suriyeli olmak üzere 4.5 milyon göçmene ev sahipliği yapıyor. İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü verilerine göre biyometrik kimlikle kayıt altına alınan Suriyeli sayısı 3 milyon 303 bin 113. Bunlardan 227 bin 332’si 10 ildeki 21 kampta barınırken, geri kalanlar 81 ile dağılmış durumda.

262 bin sığınmacının geldiği Irak ikinci ülke konumunda. Afganistan’dan 163 bin, İran’dan da 30 bin göçmen barınıyor. Pakistan ve Somali gibi ülkeler ise bu ülkeleri takip ediyor. Türkiye’de 4.5 milyon göçmen yaşıyor. Avrupa ve ABD’ye geçmek isteyen göçmenlerin geçiş güzergâh olarak kullandığı Türkiye, sınırlarında ek güvenlik önlemleri alarak göçmen kaçakçılığıyla mücadele ediyor. Göçmenlerin yasadışı yollardan Türkiye’ye girişlerini ve yine yasadışı yollardan Avrupa Birliği ülkelerine geçişlerini engellemek için son 11 ayda yapılan operasyonlarda 2 bin 407 insan kaçakçısı ve organizatörü gözaltına alındı. Trakya ve Ege’de yasadışı göçün önlenmesi için önlemler arttırılınca yeni güzergâh Karadeniz oldu. İlk kez bu yıl Karadeniz’de 2 bin göçmen yakalandı.

Türkiye’de 4.5 milyon göçmen yaşıyor

SURİYE’de görev yapan ve buradaki yerel polisleri koordine eden Türk polisler, Fırat Kalkanı harekâtı ile güvenliğin sağlanmasıyla evlerine dönen küçük çocukların ilgi odağı oldu. Sınır ötesinde görev yapan Türk polisler, zırhlı araçlarının önünü keserek kendilerine sevgi gösterisinde bulunan çocuklara şeker ve bisküvi ikramıyla karşılık veriyor.

(Hürriyet, 18.12.2017)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN