Post image
Türkiye, Birleşmiş Milletler hedeflerinde sondan ikinci

turkiye-birlesmis-milletler-hedeflerinde-sondan-ikinci-6039776Almanya’da Bertelsmann Vakfı’nın yaptığı araştırmada, Türkiye, Birleşmiş Milletler’in (BM) 2030 yılına kadar geçerli ‘Sürdürülebilir Gelişme Hedefleri’ne en yakın ülkeler sıralamasında sondan ikinci oldu.

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) üyesi 34 ülkenin dahil olduğu listede, İsveç birinci sırada yer aldı. Diğer Kuzey Avrupa ülkeleri Norveç, Danimarka ve Finlandiya sırasıyla İsveç’i takip etti. Meksika’nın sonuncu olduğu listede, Türkiye sondan ikinci, Macaristan ise sondan üçüncü oldu. 17 konu başlığı ile 2 Ağustos’ta kabul edilen ‘Sürdürülebilir Gelişme Hedefleri’ programı içerisinde ‘yoksulluğa son verme’, ‘açlığı bitirme, besin güvenliğini sağlama ve besin değerlerinde iyileştirme yapma’, ‘cinsiyet eşitliğini sağlama ve kadın haklarını güçlendirme’, ‘kentleri sürdürülebilir ve güvenli yapma’, ‘iklim değişikliği ve etkilerine karşı acil eylem planı uygulama’, ‘güvenlik’ ve ‘eğitim’ gibi konular bulunuyor.

Yoksullukta sonuncu

Türkiye, ‘toplumda yoksulluk düzeyi, sağlık, eğitim, kadınların siyasi temsili, cinsiyet eşitliği ve sosyal eşitlik’ gibi konularda son sıralarda yer aldı. 2000 yılında onaylanan gelişme hedefleri süresinin 2015 yılında dolması nedeniyle BM üyesi ülkeler ağustos ayında 2030 yılına kadar geçerli yeni bir ‘gelişme hedefleri’ listesi hazırlamıştı.

Araştırmayı yöneten Christian Kroll, “BM’nin 2030 hedeflerini ölçüt olarak alırsak ülkelerin hepsi gelişmekte olan ülke durumunda. Karşılaştırmalı çalışmamız ekonomik, sosyal ve ekolojik anlamda önde gelen ülkeleri bağlantılandırdı” dedi.

Üye ülkelerin çoğunluğunun BM’nin 2030 yılı için öngördüğü hedeflerden uzak olması hedefler konusunda karamsar bir tablonun oluşmasına neden oldu.

(Milliyet, 09.09.2015)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN