Post image
Türk Yahudiler neden göç ediyor?

Araştırmacı Yazar Rıfat Bali Türk Yahudilerin İsrail’e göç hikâyelerini konu alan “Aliya” isimli ilginç bir çalışmaya imza attı.

Türkiye’den İsrail’e göç eden 15 gerçek yaşam hikâyesinin yer aldığı kitapta, Türk Yahudiler’in ülkeden ayrılma nedenleri bizzat kendi ağızlarından aktarıldı. Göç eden isimlerden İstanbullu tekstil tüccarı Nesim Yohay, kararını “Korku verici bir durum var” ifadelerini kullanarak ifade ediyor:

“İsrailli tüccarlar Türkiye’yi kitlesel halde ziyaret ettikleri zamanlarda ürünlerimizi alan İsrailli müşteriler vardı. Ve kendimizi çok güvende hissediyorduk. Şimdi onlar da gelmiyor. Türkiye, İran’a doğru yol alıyor. Dolayısıyla cemaatin çoğunluğu çok geç olmadan gitmek istiyor.”

Göç eden 32 yaşındaki İzak ise karar vermesini hızlandıran olayın 15 Temmuz darbe girişimi olduğunu söylüyor. 2017 yılının ortalarında İsrail’e göç eden mimar Berrin Yaeş ile Yakup Kalvo isimli Türk Yahudiler ise bu kararı alma nedenlerini şöyle özetliyor:

“Artan Suriyeli mülteciler ve dindar insanlar nedeniyle artık kendi şehrimde kendimi güvende hissetmiyordum.”

Kitabın yazarı Rıfat Bali ise şunları söylüyor:

“Hikâyelerinin hepsi, Türkiye doğumlu Türk Yahudilerine ait. Türkiye’nin en geniş tarifiyle sağ kesiminde yaygın olan ve sosyal medya sayesinde görünürlük kazanan İsrail ve Siyonizm aleyhtarlığı ile yoğun bir şekilde harmanlanmış antisemitizmin olağanlaşması, genç kesimin göç etmesini tetikleyen önemli bir sebep.”

(Milliyet, 15.10.2018)

 

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN