Post image
Tüm nükleer silahlar imha edilsin

hiroşima2

Dünyanın ilk atom bombasının atıldığı Hiroşima’da, felaketin 70’inci yıldönümü anıldı. 140 bin insanın bir anda öldügü saldırının anma töreninde binlerce kişi barış çağrısında bulundu.

hiroşimaJaponya’nın Hiroşima kentinde atom bombası atılmasının 70’inci yıldönümü anma töreni kent merkezindeki ‘eski belediye binası’ önünde gerçekleşti. Bombanın atılmasının ardından ayakta kalan tek bina olan ‘Belediye binası’ ve çevresi bugün barış parkı olarak kullanılıyor. İlk atom bombasına hedef olan Hiroşima’daki tören parkın merkezindeki barış çanının çalınmasıyla başladı.

NÜKLEERE SON VERİN

hiroşima1Japonya Başbakanı Şinzo Abe, kentin Belediye Başkanı Kazumi Matsui ve Amerika Birleşik Devletleri’nin Japonya Büyükelçisi de törende hazır bulundu. Burada bir konuşma yapan Japon Başbakan, dünyanın nükleer silahlardan arındırılması için ülkesinin uluslararası toplumla işbirliği içinde çabalarını artıracağını kaydetti. BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, ‘Bir daha asla Hiroşimalar, Nagazakiler yaşanmasın’ çağrısında bulundu. Törende konuşan Hiroşima Belediye Başkanı Kazumi Matsui, tüm nükleer silahların imha edilmesi çağrısında bulundu. Matsui, İkinci Dünya Savaşı sonrası Japonya’nın yaptığı gibi tüm dünya ülkelerinin pasifizm politikası izlemesini istedi. Matsui, ABD Başkanı Obama ve diğer dünya liderlerini kente gelerek kurtulanlarla görüşmeyi önerdi.

İkinci Dünya Savaşı’nı hızla bitirmek isteyen ABD, dünyanın ilk nükleer silahını 6 Ağustos 1945’te Hiroşima’ya attı. Saldırıda 70 bin kişi ‘milisaniyeler‘ içerisinde ölürken takip eden haftalarda 140 bin kişi daha hayatını kaybetti.

hiroşima4

6 ve 9 Ağustos 1945 tarihlerinde atılan atom bombaları Japonya’nın iki kentini yerle bir etti. O gün 10 yaşında olanlar, bugün Lösemi ve kanser şüphesiyle hayatlarına devam ediyor.

Amerika Birleşik Devletlerinin 1945’te Japonya’nın Hiroşima ve Nagazaki kentlerine atom bombası saldırısının üzerinden 70 yıl geçti. ABD, İkinci Dünya Savaşı’nın bitişini hızlandıran Hiroşima saldırısından üç gün sonra ise bu kez Japonya’nın Nagazaki kentine atom bombası attı. İki saldırıda ölenlerin sayısı 500 bini geçmişti. Bu kapsamda iki kentte anma törenleri düzenlendi. 1945’in 6 Ağustos günü ‘Liftle Boy (Küçük Çocuk)’ adlı bombanın patladığı saat olan 08.1 2’de gong sesi duyuldu. Törene katılan 50 bine yakın kişi bu sesle birlikte bir dakikalık saygı duruşuna geçti.

70 BİN KİŞİ BUHARLAŞTI

Japonya nın Hiroşima kentine atılan atom bombası ilk anda 70 bin kişiyi buharlaştırmıştı. Ardından ortaya çıkan radyasyon nedeniyle ise takip eden yıllarda on binlerce kişi yaşamını yitirdi.

BİNLERCESİ TEDAVİ GÖRÜYOR

Trajediden 70 yıl sonra Kızılhaç hastanelerinde hâlâ saldırının binlerce mağduru tedavi görüyor. Doktorlar maruz kalınan radyasyonla ölümcül hastalıklar arasında her geçen gün yeni bağlantılar ortaya koyuyor. Şimdiye kadar radyasyona maruz kalmayla damar hastalıkları arasında bir bağlantı olmadığına inanılıyordu. Ancak saldırılardan kurtulanlar yaşlandıkça bu kişilerin çoğu kalp krizi geçirdi ya da anjinden muzdarip oldu. Yaptığımız bu araştırma radyasyona maruz kalma oranıyla damar hastalıkları arasında bağlantı olduğunu gösterdi. Nükleer saldırılardan canlı kurtulanların çoğu uzun yıllar boyunca hastanelerde tedavi gördü.

RAHAT OLDUKLARI BİR AN YOK

Doktorlar mağdurların saldırılarda gördüğü fiziksel hasarın yanı sıra psikolojik çöküntüye de dikkat çekiyor. Doktorlar, “Atom bombalarıyla saldırdıklarında hastaların çoğu çocuktu. Bu kişiler 10 yaşından beri radyasyonun geç etkler konusunda endişe ediyor. Lösemi veya kanser teşhisi konulacağına dair endişeleri nedeniyle rahat oldukları biran bile olmadı. Hiç kimse onlara Artık acı çekmeyeceksiniz. diyemezdi” diyor.

(Akşam, 07,08.2015)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN