Post image
Trump, “Silahlı Okul Saldırısını Durdurmak İçin Oraya Silahsız Dalardım” Dedi

171107085556-01-donald-trump-south-korea-1107-large-169

WASHINGTON – Başkan Trump Pazartesi günü yaptığı açıklamada, “katliam anında silahım olmasaydı bile Marjory Stoneman Douglas Lisesi öğrencilerini ve öğretmenlerini silahı olan bir saldırgandan kurtarmak için içeri dalardım” dedi.

Beyaz Saray’da bir valiler toplantısında ve televizyonda saatlerce yayımlanan konuşan Trump, “Bunu başınıza gelene kadar bilemezsiniz” diye itirafta bulundu, fakat o durumda cesaret sergileyeceğine inandığını ekledi: “Silahım olmasaydı bile bunu yapardım ve bu odadaki insanların çoğu da aynı şeyi yapardı diye düşünüyorum.”

Bu konuşma sırasında Trump, halkın önünde, öğretmenlerin silahlandırılması ve tekrar akıl hastaneleri açılması gibi konuları tartışarak, Florida eyaletinde yer alan Parkland şehrindeki kitlesel silahlı saldırıya verilecek en iyi cevabı bulmak için çalıştıklarını belirtti.

Trump konuşmasında, muhtemel bir çözümden diğerine geçerken, potansiyel suçluların akıl hastanelerine kapatılabildiği “eski günler” üzerinde kafa yordu. Ayrıca yarı otomatik tüfeklerin daha çok tam otomatik tüfekler gibi seri olarak ateşlenmesine imkan veren “bump stock” olarak bilinen aksesuarları yasaklama sözü de verdi. Ancak tüfek almak için gereken yaşın 18’den 21’e çıkarılmasından hiç söz etmedi. Bu, Ulusal Tüfek Birliği’nin muhaleftine rağmen  geçtiğimiz hafta desteklediği bir şeydi.

Fakat başkan, Florida şerif yardımcılarının Parkland’daki 17 personel ve öğrencinin ölümüne neden olan okul katliamına cevap verememesini “iğrenç” ve “rezalet” olarak nitelendirerek  sözlü saldırılarda bulunmaya devam etti. Şerif yardımcıları için “Tabi ki onur madalyası hak etmediler” dedi.

Broward İlçesi Şerif Ofisi’nde görevli olan Şerif Yardımcısı Scot Peterson’un bir avukatı, Pazartesi günü yaptığı bir açıklamada Peterson’un silah ateşlenmeye başladığında içeri koşmadığını, çünkü silah seslerinin dışarıdan geldiğini sandığını söyledi. Peterson, öğrencileri kurtarmak amacıyla binanın girmediği ileri  sürülerek korkaklıkla itham edilen Şerif Scott Israel Perşembe günü emekliye ayrıldı .

Trump da Peterson’un ve yaptıkları sorgulanan diğer üç şerif yardımcısının performansının “açıkça iğrenç” olduğunu söyleyerek aynı düşünceyi dile getirdi ve “İzledikleri yol gerçekten rezaletti” dedi.

Kanun yapıcılar bir haftalık bir aradan sonra Washington’a dönerken, başkan politikacıların Florida’dakine benzer silahlı saldırıların bir daha asla yaşanmamasını sağlamak için çabucak bir şeyler yapması için ısrarda bulunmak amacıyla Pazartesi günü Beyaz Saray forumunu kullandı.

Cumhuriyetçiler için silah politikası zor bir iş olmaya devam ediyor.

Muhafazakar bir Cumhuriyetçi olan Georgia eyaleti vali yardımcısı Casey Cagle, Pazartesi günü yaptığı açıklamada eyaletinin en büyük işvereni olan Delta Air Lines adlı şirket tarafından silahlı saldırıdan sonra askıya alınan N.R.A. (Ulusal Tüfek Birliği) üyelerine yapılan indirimlerin tekrar uygulanmaması halinde, şirket için olan herhangi bir vergi muafiyetini engelleyeceğini söyledi. Ayrıca Pazar günü N.R.A. liderleri ile yemek yediğini söyleyen Trump, bazı öğretmenlere silah verilmesinin yararlarını Washington Eyaletinin Deokratik valisi ile halkın önünde sert biçimde tartıştı.

Trump, bazı silah alımlarındaki  arka plan kontrolleri sisteminin güçlendirilmesine yönelik bir tasarıyı desteklediğini tekrar etti. Söz konusu mevzuat, Senato’daki 2 numaralı Cumhuriyetçi olan Texas’lı Senatör John Cornyn tarafından destekleniyor. Cornyn, Pazartesi günü yaptığı açıklamada bir hafta gibi kısa bir sürede arka plan kontrolü tasarısını ileri taşıyacağını söyledi.

Ancak Kongredeki en önde gelen iki Cumhuriyetçi (Wisconsin eyaletinden Meclis Başkanı Paul D. Ryan ve çoğunluk partisi lideri olan Kentucky eyaletinden Senatör Mitch McConnell), Florida’daki silahlı saldırıdan sonra silah kanunlarında yapılması muhtemel olan değişikliklere ilişkin kapsamlı tartışma konusunda oldukça sessiz kaldı.

Trump öne çıkmaya gayret etti

Televizyondan yayınlanan veliler ve öğrencilerle yaptığı toplantısında Trubp, “Harekete geçmek zorundayız. Herhangi bir eylemimiz yok” diyerek serzenişte bulundu. “Bir hafta geçiyor, ‘konuşmaya devam edelim.’ diyoruz. Bir hafta daha geçiyor, konuşmaya devam ediyoruz. İki ay geçiyor ve birden herkes bir sonraki konuyla ilgilenmeye başlıyor. Daha sonra olay tekrarlanınca da herkes sinirlenip “tekrar konuşmaya başlayalım’ diyor. Artık buna bir son vermemiz gerekiyor.” dedi.

Trump, Pazar günü N.R.A. başkanı Wayne LaPierre ve grubun en önde gelen lobicisi olan Chris W. Cox ile yemek yerken bu mesajı ilettiğini belirtti. Çifti daha fazla silahlı okul saldırısı olmaması için çabucak “bir şey yapmak” isteyen “harika vatanseverler” ve “harika insanlar” olarak nitelendirdi.

Başkan, valilere, “N.R.A konusunda endişelenmeyin. Bizim tarafımızdalar” dedi. “Siz beyler… Yarınız N.R.A’dan çok korkuyorsunuz. Korkulacak bir şey yok. Nedenini biliyor musunuz? Sizin yanınızda olmasalar ara sıra onlara karşı mücadele etmek zorunda kalırız. Sorun yok” diye konuştu.

Başkanın Pazartesi sabahı valilerle yaptığı toplantıdan sonra, Beyaz Saray Basın Sözcüsü Sarah Huckabee Sanders gazetecilere yaptığı açıklamada, “Hala atılacak en iyi adımları dinliyor, kararlaştırıyor ve atıyoruz” dedi.

Trump, akli dengesi yerinde olmayan fakat henüz hiçbir suç işlememiş olan insanların ‘patlamaya hazır bir kazan’ oldukları belliyse akıl hastanesine yatırılabildiği geçmişteki bir döneme özlem duyduğunu ifade etti.

Trump, Florida’daki silahlı saldırının zanlısı olan Nikolas Cruz’un sorunlu olduğunu gösteren belirtilerden bahsederek “O zamanlar bunun gibi bir insanı yakalayabiliyordunuz” dedi ve ekledi: “Sanırım artık herhangi bir şey yapmadığı için onu tutuklayamıyorsunuz.”

Odadaki valilerin pek çoğunun soruna çözüm olabilecek  akıl hastanelerini çoğu kez masraflı oldukları için kapattığını belirtti.

Trump valilere “Herhangi bir orta yola sahip değiliz. Artık o kişiyi hapishaneye kapatmak ile evinde bırakmak arasında yapabileceğimiz bir şey yok. Dolayısıyla, bunu düşünmeye başlamanız gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Başkanın eğitimli öğretmenlerin okullarda gizli silah taşımasına izin vererek öğrencileri koruma önerisi hararetli bir şekilde tartışılırken, Washington Eyaletinden Vali Jay Inslee’nin Trump’ı kızdırdığı görüldü.

Trump valiye “Silah konusunda becerikli çok küçük bir grup insan olacak” dedi.

Inslee ise okullarda herhangi bir sayıda öğretmene, antrenöre veya yöneticiye silah vermenin yanlış olacağını söyleyerek cevap verdi ve başkanı görüşünden vazgeçmeye zorladı.

Başkan kaşlarını çatıp kollarını göğsünde kavuştururken, Inslee “Birinci sınıf öğretmenlerinden tabanca taşıyan birinci sınıf öğretmenleri olmak istemediklerini duydum. Sadece burada biraz daha az tweet atıp biraz daha fazla dinlememiz gerektiğini iddia ediyorum. Gelin bu konuyu masadan kaldırıp tartışmaya öyle devam edelim” dedi.

Trump eleştirileri kabul etmedi ve hemen Cumhuriyetçi Teksas valisi Greg Abbott’un yorumlarına geçti.

Valilerin eşleriyle yapılan ayrı bir toplantıda ise first lady Melania Trump Florida’daki lisede yaşanan silahlı saldırıya da değindiği kısa açıklamalarda bulundu. Politikacılardan icraat isteyen okul öğrencilerinden övgüyle söz etti.

Bayan Trump, “Bu ülkenin dört bir yanındaki çocukların değişiklik yaratmak için seslerini yükselttiğini görmek beni cesaretlendiriyor. Onlar bizim geleceğimiz ve bir ses vermeyi hak ediyorlar” dedi.

Daha sonra Bayan Sanders, protesto yapan öğrencilerin pek çoğunun istediği saldırı silahları yasağına karşı olmasına rağmen başkanın da öğrencileri desteklediğini belirterek “Onlardan birkaçını geçen hafta Beyaz Sarayda ağırlamasının nedeni de budur. Bu çok önemli ve kulak verilmesi gereken bir şey. Biz bu diyaloğu ve ayrıca eyalet yetkilileri, yerel yetkililer ve federal yetkililer ile yaptığımız görüşmeleri sürdürmek istiyoruz” dedi.

Bir Cumhuriyetçi ve Ulusal Valiler Birliği başkanı olan Nevada valisi Brian Sandoval’a göre, valiler Trump’ın soruna yönelik çözümünden etkilendiler.

Geçen yıl Amerika tarihinin en ölümcül kitlesel silahlı saldırısına maruz kalan eyaleti yönettiğine işaret eden Sandoval, valilerin aciliyet konusunda aynı görüşte olduğunu sözlerine ekledi ve “Bir şeyin yapılması gerektiği konusunda görüş birliği var” dedi.

Ancak Trump’ın eğitimli öğretmenleri veya diğer okul personelini silahlandırma fikri hakkında herhangi bir görüş birliği yoktu. Bir Demorat ve birliğin başkan yardımcısı olan Montana valisi Steve Bullock ise “Üç çocuğum var. Öğretmenlerimin silahlı olmasını istemiyorum. Bunu çoğu Amerikalının istediğini de sanmıyorum” dedi.

Kaynak:https://www.nytimes.com/2018/02/26/us/politics/trump-school-shooter-florida.html?smprod=nytcore-ipad&smid=nytcore-ipad-share

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN