Post image
Toplumsal baskı intihara sürüklüyor

Toplum Servisi – Son dönemlerde intihar vakalarındaki artış dikkat çekiyor. Çocuk yaşta evlendirilmeler, sınav stresi, başarısızlık… İşte bu nedenler gençleri intihara itiyor. Uzmanlar bu konuda en büyük görevin ailelere düştüğünü vurguluyor.

İstatistiklere göre intihar edenlerin yüzde 74,3’ünün erkek, yüzde 25,7’sinin kadın olduğu görülüyor. Uzmanlara göre toplumsal sorunların başında gelen intihar, toplumsal bir olgu ve bu olgu çoğu zaman psikolojik olarak görünse bile aslında sosyolojik.

İntiharın psikolojik sebepleri arasında; kronik çöküntü halleri, aşırı melankolik tutumlar, umutsuz olma, karamsarlık, öfke vb. durumlar var. İntihar vakalarının en önemli boyutunu toplumsal faktörler oluşturuyor. İntiharların sosyolojik nedenleri arasında; aile, sosyal ilişkiler, maddî yetersizlikler, toplumla aşırı bütünleşme veya bütünleşememe, sosyalleşme sürecinde yaşanan başarısızlıklar geliyor.

Uzmanlar kendisini öldüren insanların çoğunun depresyon hastası olduğunu söylüyor. Araştırmalara göre, dünyada günde ortalama bin kişi intihar ederek yaşamına son veriyor. 42 saniyede bir kişi yaşamına son vermek için intihar girişiminde bulunuyor, 17 dakikada bir kişi de intihar nedeniyle yaşamını yitiriyor. İntihar sıklığı yaş gruplarına ve cinsiyete göre değişiklik gösteriyor. Özellikle gençlerde önemli bir sorun. Yapılan araştırma 15-24 yaş grubunda ölüm nedenleri arasında üçüncü sırada intiharın yer aldığını gözler önüne seriyor. Erkekler daha fazla gerçek intiharı gerçekleştiriyor, kadınların ise daha fazla intihar girişiminde bulunuyor.

ERGENLİKTE İNTİHAR

Uzmanlar göre, özellikle bazı doğu illerinde yaşanılan çocuk yaşta evlendirmeler, melankolik çocukluk aşkı, aile içi geçimsizlikler, sınav stresine bağlı olarak yaşanılan buhran ve ailelerin sınavlar konusunda çocuklarını bunaltmaları ergenlik döneminde karşılaşılan en büyük intihar nedenleri. Ergenlik döneminde özellikle başkaldırı, ayak direme, anneyi eleştirme, alay etme fazlasıyla görülmeye başlıyor. Sık sık olay yaratmak, insanları sinirlendirecek davranışlarda bulunmak, dalgınlık, dikkatsizlik, kafa tutma, şüphecilik gibi davranışlar ergenlikte sık görülen diğer özellikler. Bu zamanda aileler çocuklarına sabırla yaklaşmalı, çocuklarını aşırı sıkmayacak şekilde takip etmeli.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN İNTİHAR EĞİLİMLERİ

– Ölüm veya intihar ile ilgili konuşmak, şakalar yapmak 4 Alkol veya uyuşturucu maddelerin kullanımındaki artış 4 Sahip oldukları eşyaları dağıtarak “son” hazırlığı yapmak 4 Riskli olan davranışlara olan eğilimin artması, risk almanın çekici hale gelmesi 4 Agresiflik ve sinirlilik halinde artış, tahammülsüzlük

– Uzun süreli sıkıntılı haller ve moral çöküntüleri

– Umutsuzluk hissini yansıtan davranışlar

– Ani davranış değişikliği

– Dış görünümde ve kendine gösterilen özendeki değişiklik

– Okulda ya da sosyal yaşantıdaki diğer değişiklikler

– Devamsızlık

– Okul performansında azalma

– Konsantrasyon güçlüğü

– Ödevleri tamamlamada başarısızlık

– İlgisizlik, meraksızlık

– Sınıf arkadaşlarıyla ilişkilerinde değişiklik

(Aydınlık, 26.02.2016)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN