Post image
Toplum bilinçlendi!

intihar

Bulut KUTLU

Bir dönem intiharlar şehri olarak bilinen Batman’da intihar vakalarında azalma yaşanırken bunun en büyük nedeni ise insanların psikologa ve psikiyatriye gelmeye başlamaları. Batman’da 2016 yılları arasında 112 intihar girişimi olmuş. Bunlardan 75’i kadın 37’si erkek. İntihar girişimlerinin çoğu 15 ile 35 yaş arası olduğu belirtildi. İntiharların azalmasının en büyük sebebi insanların psikologa ve psikiyatriye gelmeye başlamaları. Bu ciddi bir anlamda azalmaya neden oldu. Batman’da intihar olaylarının eskiye oranla azaldığını belirten Psikologlar, “Aile içerisindeki veya yakın çevrenizdeki bireylerde çözüme kavuşturamadığınız durumlar olduğunda psikologa veya psikiyatriye yönlendirebilirsiniz” dediler.

MEDYANIN İNTİHAR HABERİ VERİŞ BİÇİMİ ÇOK ÖNEMLİDİR

İntiharların azalmasının en büyük sebebi insanların bilinçlenmesi ve profesyonel yardımın alınmaya başlaması olduğunu belirten psikologlar, şunları söyledi:

“İnsanların problemlerini çözmeye çalışması, yada bilinçlenmesi, çevredekilerin ya da ailesinin psikolog veya psikiyatrisi desteği önerisi önemlidir. Çünkü o zincir kırılıyor. İntihar sonuçta bir süreçtir. O süreç kırılmış oluyor. Erken müdahale belki de insanı intihardan alıkoyuyor. Bazen bir iki seansla çözdüğümüz vakalarımız da oluyor. Medyanın intihar haberi veriş biçimi de çok önemlidir.”

ALT YAPI HAZIRLANIYOR

İntihar vakalarında daha önceden çevresine belirtilerin verildiğin söyleyen psikologlar, “Davranışlarıyla söyledikleriyle, yaptıklarıyla. Kimisi bir mesaj bırakır, yardım çağrısı yapar. Ama çok nadir olarak da hiç kimseye söylemeden bu tür eylemlere girişimler de vardır. O an travmatik bir olay yaşayabiliyor. Bir anlık öfke ile yapılanlar da vardır. Genellikle geçmişte bunun alt yapısı hazırlanıyor” dedi.

İNTİHARLARIN BİR ÇOK SEBEBİ VAR

Batman genelinde kadın intiharlarının daha fazla olduğunu belirten psikologlar şunları aktardı:

“Ancak son zamanlarda erkek oranları da kadın oranlarına yakındır. İntiharların bir çok sebebi var. Aile ile problemleri olabiliyor, iletişim sorunları olabiliyor, okul başarısızlığı, aile içi şiddet olabiliyor. Karşı cinsten problemler olabiliyor. Evebeyn çatışmaları olabiliyor. Ekonomi de etkilidir. Ama ekonomi oranları gençlerde değil de yetişkin erkeklerde işsiz kalma iflas gibi nedenlerdendir.

11 YAŞINDAKİ BİR KIZ ÇOCUK İNTİHAR ETMİŞTİ

En son Batmanda 11 yaşındaki bir kız çocuk intihar etmişti. 11 yaşındaki bir kız çocuğunu anlamak onun dünyasına inmek önemlidir. 11 yaşındaki çocuğun dünyasını anlamak lazım. Baba veya anne sert davranıyor mu? Aile ilişkisi kopuk mu?

Böyle olunca kendini dışlıyor ve değersiz hissediyor. Bu düşüncelerle intihar edebilir. Çocuklarla empati kurmak lazım. Uyuşturucu kulanım yaşı da çok düştü. Bu da bir etkendir. İntihar girişimlerinin çoğu 15 ile 35 yaş arasıdır. Okulda rehber öğretmeni evde anne baba, emniyet güçlerinin uyanık olması lazım. En küçük bir şüphede uzmanlara danışılması gerekir.”

(Batman Yön, 16.02.2017)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN