Post image
Tecavüze karşı çizgi roman

141208084932_india_624x351_bbc_nocredit

Hindistan’da büyük infial yaratan tecavüz olaylarının bir daha yaşanmamasının, Hint toplumunun kültürel değişiminden geçtiğini düşünen bir sanatçı grubu, yayınladıkları çizgi roman ile farkındalık yaratmaya çalışıyor.

riya adlı çizgi romanın yaratıcılarından Hint asıllı Amerikalı film yapımcısı Ram Devineni, çizgi roman fikrinin 2012’de, tecavüz ve cinayet olaylarını protesto gösterileri sırasında Delhi’deki bir polisin kendisine “Gece dışarıda gezen genç kızların sağlam pabuç olmadığını” söylediği anda doğduğunu anlatıyor. Devineni, o zaman Hindistan’daki cinsel şiddetin yasal yollarla çözülebilecek bir sorun değil, kültürel bir sorun olduğunu anladığını belirtiyor.

141208085321_india_624x351_bbc_nocredit

KISACA PRİYA

Hindistan’daki erkek egemenliği içinde toplum genellikle tecavüz edeni değil saldırıya uğrayanı eleştiriyor, kuşkuyla karşılıyor, aşağılıyor ve tecrit ediyor. Devineni “Toplu tecavüze uğramış bazı kadınlarla konuştum. Aileleri ve çevrelerinin kendilerini yargıya gitmekten adalet aramaktan caydırmaya çalıştığını, üstüne üstlük saldırganlar ve aileleri tarafından tehdit edildiklerini anlattılar. Polisin bile kendilerini ciddiye almadığını söylediler” diyor.

‘Felaketi fırsata dönüştürüyor’

Priya’nın maceralarının anlatıldığı çizgi roman da bu sert gerçeklikleri olduğu gibi yansıtıyor. Priya anne ve babasına tecavüze uğradığını anlattığında, suçlanıyor ve evden kovuluyor. Ataerkil bakışın değiştirilerek kadının toplumsal statüsünün yükselmesine yardımcı olma fikriyle yola çıkan Priya Shakti adlı çizgi romanda, bir çetenin tecavüzüne uğradıktan sonra ailesi tarafından reddedilerek evden kovulan Priya, aşk ve sadakat tanrıçası Parvati’ye dönüşür. Hindu inancında evrenin ve bütün hayatların mahvedicisi, dönüştürücüsü ve yeniden yaratıcısı Şiva’ya yardım eden Parvati, Priya’nın tecavüzden sonra uğradığı haksızlığı ve yakarışları duyarak ona yardım etmek için reenkarnasyon yoluyla yeniden Priya olur. Tecavüzcüsünden hesap sormak isteyen Priya, yeniden saldırıya uğrar ama bu sefer tecavüzcüsünün karşısına tanrıça Parvati olarak çıkar. Tanrıçasına yapılana çok kızan tanrı Şiva ise insanlığa bunu ödetmeye karar verir ve dünyayı ateşe verir. İnsanlar, bunun üzerine tanrı Şiva’ya kararını değiştirmesi için yalvarmaya başlar.

141208085552_india_624x351_bbc_nocredit

Priya, okullarda ücretsiz dağıtılıyor ve internetten indirilebiliyor. Priya’nın çizimlerini yapan Amerikalı sanatçı Dan Goldman, çizgi romanın kadına ilişkin toplumsal yargıların oluştuğu “kritik” yaştaki çocukları hedeflediğini belirtiyor.

Priya ayrıca Indiegogo web sitesinde de fon desteği aramaya devam ediyor. INDEPENDENT

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN