Post image
Tanrı kadın olsaydı…

33fa7f0c6f9ebe8aca3280061da19f92

MEHMET ERDUĞAN (mehmeterdugan@yahoo.com)

329398.jpg-c_300_300_x-f_jpg-q_x-xxyxxBu hafta vizyona giren “Yeni Ahit”in masalsı bir kurgusu var. Fransız sinemasının usta oyuncularını buluşturan film, “Tanrı kadın olsaydı, nasıl bir dünyada yaşardık” sorusuna da cevap arıyor.

“İnsan âlemdir, hem günahkârdır hem de dindardır. Belli olmaz para gelince aşka…” diyerek baharı günlük güneşlik yepyeni bir şarkıyla karşılayan Tuna Kiremitçi ve Atlas’ın yer yer gülümseten ve insanlığın gidişatına dikkat çeken klipleri, muzipliği ile bana inanılmaz keyif verdi. Fakat grubun yeni şarkısını YouTube’dan dinlerken “Ne olacak bu insanlığın hâli, ahvali?” diye düşünmekten alamadım kendimi. Zira bu insanlık, hırslarıyla ve sahiplendiği ideolojinin peşi sıra giderken tüm gerçekliğinden ve varoluşunun hakiki amacından tamamen uzaklaştı.

HAKİKATE ULAŞMA ARZUSU KAYBOLDU

Materyalist bir dünyada benmerkezci, açgözlü, hoşgörüsüz, tahammülsüz ve ötekileştiren, kategorileştiren bir zihniyetle modern yaşamın içine gömüldü. Sonuç olarak da dünyaya yayılan sefalet, korku, dengesizlik ve acı yüzünden hakikatin kaynağına ulaşma arzusu kayboldu.

Dünya artık öyle bir dünya ki yukarıdakiler ve aşağıdakiler arasında devasa bir uçurum var. Eduardo Galeano’nun söylediği gibi;

“Zenginler gittikçe zenginleşirken, fakirler gittikçe fakirleşiyor. Orta sınıftakileri yani ne zengin ne de yoksul olanları ise televizyona bağlıyor. Onların artık hiçbir güvenceleri yok; istikrarsız istikrar, buharlaşan, ay sonu gelmeden yok olan paralar yüzünden eve kapanmanın sıkıntısını çekmeye mahkûm oluyor.”

Bu da daha fazla stres ve psikolojik sorunlara neden oluyor.

226006

YALNIZ BİR YAŞAM

İnsanlar, yaşamanın bile zorlaştığı, sürekli bir mücadelenin ağırlığı altında ezildiklerini hissettikleri ve bu gidişatı yönetemedikleri için de kendilerini ilaçlarla, alkolle, yemekle, televizyonla ve alışverişle uyuşturuyor. Tehlikelerle dolu, düşmanca algıladıkları bir çevrede, endişe ve kaygının esaretinde, hiçbir şeyin anlamı, değeri olmadan salt hayatta kalabilmek adına yalnız bir yaşam sürdürüyor.

Böylesi bir düzende, bin yıllardır kör inanç, ulusal veya kişisel çıkarlarla evrensel iktidarı ele geçirerek insanlığa hükmeden güçler, halen önyargı, nefret ve şiddeti körüklüyor. Daha iyi bir dünya düzeni için kelâm etmeye çalışanları ise baskı altına alıyor ve hattâ yok etmek için ellerinden geleni ardına koymuyor.

Fakat bütün bu karamsar tabloya rağmen son birkaç yüzyılda dikkate değer olumlu değişiklikler de olmaya başladı. Teknolojiyle birlikte evrilen dünyamızın bu geçiş döneminde internet ve diğer tüm küresel iletişim sistemleri sayesinde insanlar bilgiye kolaylıkla ulaşır hâle geldi.

İşte böylesi teknokratik bir dünyada, tam şu anda; yürüdüğün, çalıştığın, oturduğun, yattığın, uyuduğun, yemek yediğin ya da seviştiğin ve hatta bu yazıyı okuduğun bir zamanda telefonuna sana ne kadar ömrünün kaldığını söyleyen bir mesaj gelse; kaç yılın, ayın, günün, haftan, saatin, dakikan, saniyen kaldığını söylese ne yapardın? Yeni hayatına nereden başlar ve nasıl devam ederdin?
yeni-ahit-1200x800

FRANSIZ SİNEMASINDAN OYUNCULAR

Siz bakmayın benim böyle ağır sorular sorduğuma. Hiç merak etmeyin; böylesi bir durumda sizin tüm yükünüzü hafifletecek ve sizi çiçekli bir gökyüzüne doğru uçuracak, yeni yaşamınıza yön verecek bir film bu hafta gösterime giriyor: “Yeni Ahit/ Le tout Nouveau Testament”.

2016 Altın Küre Ödülleri’nde ‘Yabancı Dilde En İyi Film Adayı’ olan ve Jaco Van Dormael’in yönetmenliğinde çekilen bu gerçeküstü komedide Benoit Poelvoorde, Catherine Deneuve, François Damiens gibi Fransız sinemasından aşina olduğumuz oyuncular yer alıyor.

TANRI BRÜKSEL’DE YAŞIYOR

Hıristiyan inancı üzerinden yapılan bu neşeli ve masalsı kurguda Tanrı yaşıyor. Hem de Brüksel’de girişi ve çıkışı olmayan bir apartman dairesinde. Üstelik tüm huysuzluğuyla karısı ve kızına karşı çok kötü davranıyor. Oğlu hakkında söylenen pek çok şey var, fakat kızı hakkında çok az şey biliniyor: Kendisi 10 yaşında, ismi ise Ea, ve yaşadıkları dairede hapsolmuş durumda…

Ea, babasının kilitli kapılar ardında, girmeyi yasakladığı odasında yaptığı şeyleri tesadüfen öğrenince “Yaradılış” gerçeğiyle yüzleşir. İnsanları kendi adı uğruna birbirine düşüren, sürekli yeni evrensel ıstırap kanunları icat eden, bir sürü sıkıntı, biraz mutluluk ve yanlış yönde umutlar veren babasına öfkelenir ve tahammülü tükenerek isyan eder.

brandnew6w2b1927_e780x420

HERKESİN ÖLECEĞİ TARİH

İnsanlara çokça zarar verip çekilen acıları ve verilen mücadeleleri bilgisayar ekranından seyrederek eğlenen babasından daha iyisini yapacağına ve dünyayı daha yaşanılır hâle getireceğine dair söz verir. Ama öncesinde babasının elindeki tüm gücü yok etmesi gerekmektedir. Bunun için babasının çalışma odasına gizlice girerek elindeki en büyük sırrı; yani dünyadaki herkesin öleceği tarihi SMS’ler yollayarak ifşa eder ve sonrasında “hicret” etmek vacip olur. Böylelikle evden kaçıp altı yeni havari bularak Yeni Ahit’i yazmak için yola koyulur. İpleri yeniden eline almak isteyen babası, Ea’nın peşine düştüğünde kendi yarattığı dünyadaki yaşamla başa çıkmaya çalışması ise oldukça ironi doludur.

Hiç ölmeyecekmiş gibi yaşadığımız bu dünyada bazı şeyleri bilseydik acaba kendimize nasıl çekidüzen verirdik diye düşünmemizi ve hayata tersten bakmamızı sağlayan bu keyifli film, tüm o fantastik ve gülünç hikâyesiyle aslında derin bir kozmogonik sistem eleştirisi yapmaktan da geri durmuyor.

ZENGİN MÜZİKLER

“Ataerkil” bir bakış açısıyla şekillenen ve hep erkek gözünden hazırlanan bu dünya, kurulan imparatorluklar, yapılan kanunlar kadın elinden çıksaydı ve hayata anaerkil bir düzen hâkim olsaydı nasıl bir yaşam sürdürüyor olurduk sorusuna da sıcacık bir cevap veriyor.

Händel’den Schubert’e, Camille Saint-Saëns’tan Salvatore Adamo’ya uzanan zengin müzikleriyle sizin de kendinize has müziğinizi keşfetmenizi sağlayacak film, son sahnelerde ise bir duygu patlaması yaşatmayı vaat ediyor. Mermer bir merdiven üzerine dağılmış inci taneleri gibi gülmenizi sağlayacak bu keyifli filmi kaçırmayın…

(Taraf, 29.04.2016)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN