Post image
‘Tacizi şikâyet ettik, Suriyelisin dediler’

Zehra ÖZDİLEK

Cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve kadınların güçlenmesine yönelik çalışan Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği, Türkiye’de yaşayan Suriyeli kız çocuklarının erken yaşta evlendirilmesini önleyip okula devam etmelerini sağlamak için atölyeler düzenliyor. Mersin’de 47 Suriyeli anne, 19 Suriyeli çocuk, 20 Suriyeli öğretmen, 20 Türk öğretmenin katılımıyla düzenlenen atölyelerin ardından bir rapor hazırlandı.

Raporda, “Yoksulluğun erken evliliğe yol açması ve eğitim için ihtiyaç duyan finansman çocukların eğitim hayatına devam etmesindeki en büyük engellerden biri olarak işaret edilmiştir” denildi. Ayrıca Suriyeli veliler resmi kurumlarda görevli bürokratların kayıt esnasında engeller çıkardıklarını söyledi.

“Polis ya da belli ayrımcı saiklere sahip bazı memurlar bazı suç oluşturabilecek konularda kendilerini suçlu olsun ya da olmasın Suriyelilerin karşısında konumlandırmaktadırlar” denilen raporda, “ Bir katılımcının taciz üzerine suç ihbarının polisler tarafından ciddiye alınmadığını belirtti” bilgisi yer aldı. Ayrıca Suriyeli çocukların öğretmenleri tarafından da ayrımcılığa maruz kaldıkları belirtildi.

Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği tarafından Birleşmiş Milletler Kadın Birimi’nin desteğiyle yapılan atölyeler sonucunda ortaya çıkan raporda Suriyeli veliler, Türkçe dil eğitiminin yetersiz olduğunu ve çocuklarının okulda Türkçe bilmediği için ayrımcılığa hatta şiddete uğradıklarını belirtti.

YOKSULLUK ENGEL

Raporda, “Veliler kız çocuklarının dil problemi sebebiyle okula gitmek istemediklerini iletti. Ayrıca resmi kurumlarda görevli bürokratlar, denklik belgesi, karne gibi bazı belgelerin olmaması ve savaş yoluyla alınamayacağını bildikleri halde okula kayıt esnasında engeller çıkarmaktadır. Bu durum çocukların okula kaydının gecikmesine ve belirsizliğe sebep olmaktadır. Katılımcıların aktardıklarına göre kayıt için istenen paralar da eğitimin önünde engel oluşturmaktadır” denildi. Çocukların akran şiddetine maruz kaldığı, bu yüzden okuldan soğudukları kaydedilen raporda, kız çocuklarının erken evlendirilmesi probleminin de en kritik noktalardan biri olduğu belirtildi. Raporda, “Kız çocukları namus korumak adına akrabalarla ya da tanıdıklarla evlendirilmeye yönlendirilmektedirler. Katılımcıların aktardıklarına göre yoksulluk da en önemli zorluklardan birini teşkil ediyor. Yoksulluk sebebiyle okula gidemeyen çalışmak zorunda kalan çocukların durumu da acil olarak çözüm gerektiriyor. Erken evlendirilme de aynı şekilde yoksulluk sebebiyle zorunda kalınan bir durum haline gelmiş görülüyor” ifadeleri yer aldı.

(Cumhuriyet, 31.01.2020)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN