Post image
Soğuk Savaş zamanında bir fantom

soguk-savas-zamaninda-bir-fantom-20331-669x321

 

Ali Erden

(ailerden@hotmail.com)

 Daima macera ruhu taşıyan senarist ve yönetmen Todd Robinson’ın yeni filmi, 1960’ların sonunda geçen nükleer felaketin sınırlarında dolaşıyor.

 ABD Başkanı Kennedy suikasta kurban gitmeden önce dünya bir nükleer felaketin kıyısından dönmüştü. Ancak o dönemde uzay teknolojisinde ABD’yi geride bırakmak bile Sovyetler Birliği’ne kâfi gelmedi. CIA’in Sovyet muadili KGB, politbürodan daha güçlüydü. Hatta derin devletti. Gizli operasyonlara kendi karar verip hiçbir bilgi paylaşmıyordu. Todd Robinson’ın çektiği Phantom/ Hayalet filmi, 1968 yılındaki bu nükleer felaketin sınırından dönüşe odaklanıyor.

Bilinmeyene doğru sular altında

hayalet-carpismaya-hazir-ol-izle-149x200Emekliliğini bekleyen Kaptan Demi, sürekli evden, ailesinden uzaktadır. Sovyet Donanması’ndan komutanı Markov, emektar denizaltı Phantom’la yeni bir göreve çıkması talimatını verir ona ve ardından intihar eder. Yeni evlenmiş Sasha ve Demi’nin en yakın dostu yardımcı kaptan Alex’in yanı sıra mürettebatta bir de Bruni adlı gizemli bir teknisyen vardır. Bruni zamanla gerçek yüzünü gösterirken, Demi’nin de geçmişten gelen sırları vardır. Epilepsi hastası Demi, tuhaf ve şaşırtıcı derecede gerçekçi rüyalar, sanrılar görürken, bir yandan da denizaltıda yıllar önce yaşanan bir trajedinin acısını çekmektedir. Bu trajik sırrı beyazperdede keşfetmek heyecan verici olabilir. Merak duygusu değerlidir.

Kamera denizaltının içine ilk defa girdiğinde fonda da çığlık çığlığa yaylıların tınıları duyulmaya başlıyor. Denizaltının klostrofobik atmosferinde yaylıların çığlıkları insanı korkunun ve tedirginliğin kollarına sürüklüyor. Yönetmen, sinemaskop filminde bu sıkıştırılmışlık hissini yaşatabiliyor.

Todd Robinson, Demi’nin rüyalarında Rus sinemasına, büyük usta Ayzenştayn’a selâm göndermiş adeta. Bu biçimci anların kurgusu da oldukça çarpıcı. Merak ve gerilimi azaltmamak için filmin finalinin gerçeküstücü olduğunu belirtmekle yetinelim. Yönetmeni yeni keşfedecekler için, 2013 yapımı Phantom/ Hayalet filmi iyi bir başlangıç olabilir. Ed Harris gibi bir devi sinema perdesinde izlemek ise zaten muhteşem.

HAYALET

Yönetmen:Todd Robinson

Senaryo:Todd Robinson

Oyuncular:Ed Harris, David Duchovny, William Fitchner, Lance Henriksen, Johnathon Schaech, Sean Patrick Flanery

 (Taraf, 18.07.2014)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN