Post image
“Şizofreni, paranoya, şiddet ve ölüm”

 

Özlem KONUR USTA

İlk kez 2019’da İstanbul’da ele geçirilen ve 10 yıl içinde 81 ile yayılan Metamfetaminin yıkıcı etkilerinin çok yüksek olduğunu vurgulayan İçişleri Bakanlığına bağlı Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (TUBİM) Şube Müdürü Murat Sarıgüzel, uyuşturucuya bağlı ölümlerin yüzdre 46.3’üne metamfetaminin neden olduğunu söyledi.

Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı, Türkiye Uyuşturucu Raporu 2022’de önümüzdeki dönemin en büyük tehdidinin, bağımlılık yapma gücü yüksek olan metamfetamin olduğu ifade ediliyor. Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (TUBİM) Şube Müdürü Murat Sarıgüzel de, yükselen metamfetamin tehdidine dikkat çeiyor. Ailelere seslenen Sarıgüzel, “Bu madde ile ilgili bilinçli ve uyanık olalım. Geçmişte bonzai ile yaşadığımız acı tecrübeyi metamfetamin ile bir kere daha yaşamayalım” diyor.

İKİ YÖNLÜ

Metamfetamin, bireyin biyolojik, psikolojik ve sosyal yaşamında oluşturduğu yıkıcı etkileri nedeniyle ulusal ve uluslararası alanda kontrol altına alınan, yasa dışı sentetik, kimyasal bir narkotik madde. Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC) tarafından bu yıl hazırlanan rapora göre, 2010-2020 döneminde dünya genelinde metamfetamin yakalama miktarı beş kat artış gösterdi. 2020 yılında ele geçirilen metamfetamin miktarı bir önceki yıla göre yüzde 16 arttı. Dünyada ele geçirilen metamfetaminin yüzde 49’u Kuzey Amerika, yüzde 43’ü ise Doğu ve Güney Doğu Asya’da yakalandı. Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi’nin(EMCDDA) bu yıl hazırladığı rapora göre 2020 yılında Avrupa Birliği’ne üye ülkelerde 215 metamfetamin laboratuvarı tespit edildi. 2010-2020 yılları arasında AB bölgesinde ele geçirilen metamfetamin miktarı yüzde 477 oranında arttı. Mart 2019 ve Mart 2020 dönemi arasında İran’da metamfetamin yakalama miktarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 208 artış göstererek 17 tona ulaştı. Türkiye hem batıdan hem de doğudan metamfetamin tehdidi altında. 2009 yılında ilk kez İstanbul’da yakalanan metamfetaminin 10 yıl içinde yapılan operasyonlarda 81 ile yayıldığı görüldü.

Yıllar içinde metamfetamin bağlantılı olay sayısı, şüpheli sayısı ve yakalama miktarı artış gösterdi. 2021 yılında ele geçirilen metamfetamin yakalama miktarında bir önceki yıla göre yüzde 32,8 arttı.

 

TUBİM Şube Müdürü Murat Sarıgüzel

 

BAĞIMLILIK YAPMA GÜCÜ YÜKSEK

“Dünya bir metamfetamin çılgınlığı içinde” diyen TUBİM Şube Müdürü Murat Sarıgüzel, bu narkotik madde ile ilgili şunları söyledi:

“Amfetamin tipi uyuşturucular içinde kimyasal bir maddedir. Bonzaiyi (Sentetik Kannabinoid) pazarlarken zararsız bir madde diye sundular. Aynı şekilde metamfetamin de sokakta ‘met, kristal, buz, cam, ateş ve Metin amca gibi’ isimlendirmelerle satılıyor. Metamfetamin ilk kez 1919’da Japonya’da sentezlendi. Uzun bir süredir Kuzey Amerika’da önemli bir sorun. Dünyanın her yerine dağıldı. Narkotik maddelerin bağımlılık yapma güçleri vardır. Bir kere bünyenizi tanıştırdığınız zaman merkezi sinir sistemini baskılar ve bağımlılık geliştirir. Farklı bir anlatımla bir kere sizin kontrolünüzde alınan madde daha sonra sizi kontrol altına almaya başlar. Her uyuşturucu maddenin farklı düzeylerde bağımlılık yapma gücü vardır. Metamfetaminde bu çok yüksek düzeyde.

ŞİDDET EĞİLİMİNİ ARTIRIYOR

“Amfetamin tipi uyarıcı sınıfında olan bu maddenin, kalp çarpıntısından, kan dolaşım hızına kadar olumsuz etkileri var. Metamfetamin kullanıcılarının profiline baktığımızda bu madde kullanımına bağlı şizofren, paranoya ve Parkinson hastalıklarını da görüyoruz. Kullanıcılarda yoksunluk belirtileri içinde diğer maddelere oranla daha fazla şiddet eğilimi var. Yıkıcı etkileri çok yüksek bir madde. Balkan Rotası’nda transit ülkeyiz. Genç nüfusumuz nedeniyle hedefteyiz. Operasyonel olarak hepsini yakalarız. Ancak biz narkotikçiler mücadelemizde şuna inanır ve her fırsatta halkımızı uyarırız; geçtiği yere dökülür, döküldüğü yerde saçılır, daha sonra izler bırakır.

ÖĞRENCİYE BAŞARI KADINLARA ZAYIFLAMA VAADİ

“Uyuşturucu satıcıları, bizim jargonumuzda zehir tacirleri narkotik maddeleri farklı şekillerde pazarlıyor. Pek çok üzücü örnek verilebilir. Öğrenciler ‘Seni dik tutar, sınavlara çalışırken kullanırsan diri olursun’ yalanı ile kandırılabiliyor. Kilolu bir hanımefendinin öyküsünü dinledim. Normal şartlarda bağımlı olma ihtimali olmayan bir hanımefendi. Metamfetamin ona ‘Bunun adı ‘ateş’ bunu kullandığın zaman zayıflıyorsun’ diye satılmış. Bağımlı hale gelmişti. Narkotik maddeler saçıldığı yerde izler bırakıyor. Ölümlere neden oluyor. Metamfetaminin 2021’de madde bağlantılı ölümler arasında altı önemle çizilmesi gereken bir yeri olduğunu görüyoruz. Zahmetli bir tedavi süreci var. Halkımızı uyarıyoruz. geçmişte bonzai ile tecrübe edilen acı süreç bu kez metamfetamin ile yaşanmasın!”

‘SANAL ALEMDE DE EKİPLERİMİZ VAR’

Uyuşturucu maddeler yalnızca sokaklarda satılmıyor. Kültürel olarak da şarkılarla, filmlerle özellikle gençler kuşatma altında. “Dumanımı çek”, “kafam güzel”, “Canım ot ister”… daha neler neler… TUBİM Şube Müdürü Murat Sarıgüzel’e bu alandaki kültürel mücadeleyi de sorduk. Sarıgüzel, bu alandaki mücadelenin yasal zeminini ve operasyonel yönünü anlattı:

“Türk Ceza Kanunu 190. maddeye göre uyuşturucu kullanımını kolaylaştırmanın, özendirmenin, aracılık yapmanın 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası var. Batıda da benzer yasalar var ancak neredeyse uygulanmadığını görüyoruz. Özellikle 2017 yılından itibaren ülkemizde bu konuya yoğunlaştık. Bunlara Narkonet Operasyonu diyoruz. Kimi şiirlerde, şarkılarda, videolarda bazı narkotik maddeler geçiyor, gençliğin merak duygusu tetikleniyor, bu zehir faydalıymış gibi yansıtılıyor. Kanundan aldığımız güçle bunların üzerine gidiyoruz. Devriye araçlarımız yalnızca sokaklarda değil. Sanal alemde de ekiplerimiz var. Önemli bir konu, hassasiyetimiz yüksek. Sanat insanları geliştirmek, onlara daha güzel bir yaşama ulaşmayı ilham etmek için vardır. Bu yönde gençlerimize örnek olmamız gerekiyor.”

(Aydınlık, 20.07.2022)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN