Post image
‘Silahlar sadece öldürür’

Bireysel silahların her yıl binlerce kişinin hayatına mal olduğu Türkiye’de, bu konuda farkındalık ve toplumsal bilinç yaratılmasına katkı sunan Umut Vakfı, 28 Eylül Bireysel Silahsızlanma Günü’nde bir kez daha “Bireysel silahlanmaya hayır” çağrısı yaptı.

AEH_2782 AEH_2790

Umut Vakfı tarafından 28 Eylül Bireysel Silahsızlanma Günü etkinlikleri  kapsamında  Umut Vakfı Kurucu Başkanı Nazire Dedeman Çağatay ve vakıf yönetim kurulu üyeleri  28 Eylül Pazar günü sabah saat 10.30’da Taksim Atatürk Anıtı’na üzerinde “Silah sadece öldürür”, “Bireysel silahsızlanmaya hayır” yazılı çelenkler bıraktı. Umut Vakfı yöneticileri daha sonra Taksim Anıtı’nda bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

AEH_3065Umut Vakfı Kurucu Başkanı Nazire Dedeman Çağatay tüm konuklarını sergi salonu girişinde karşıladı ve tek tek ilgilendi.

Bu törenin ardından bu yıl 20.’si gerçekleştirilen ve her yıl başka bir sanat dalında düzenlenen “20. Bireysel Silahsızlanma Ödülü: Barışın Dili Şiddetin Reddi” konulu fotoğraf yarışmasının ödül töreni  öğleden sonra saat 14.00’de Taksim The Marmara Otel’de gerçekleştirildi.

Sunuculuğunu Gökmen Karadağ’ın yaptığı, Erzurum Valisi Dr. Ahmet Altıparmak, Kırıkkale Emniyet Müdürü Hasan Onar‘ın da katıldığı törende konuşan Umut Vakfı Kurucu Başkanı Nazire Dedeman Çağatay, 28 Eylül Bireysel Silahsızlanma Günü etkinliklerinden ‘Sessiz Ayakkabıların Yürüyüşü’nün 2 yıldır yasaklar nedeniyle gerçekleştirilemediğini anımsattı. Bu nedenle “Sessiz Ayakkabıların” sembolik olarak da olsa kırmızı halı üzerine bırakılamadığı belirten Nazire Dedeman Çağatay,  şunları söyledi:

 “İnsanların Sessiz Ayakkabıların Yürüyüşü’nü simgesel olarak gerçekleştirmeleri, ölen yakınlarının ayakkabılarını sessizce bir halı boyu kadar yürüyerek, kırmızı halı üzerine bırakmaları, yeniden ölümler olmasın, başkaları ölmesin diyedir. Geçmişle toplumun yüzleşmesi için bir hatırlatmadır.

 Bu amaçla bir araya gelerek görüş ve düşüncelerini ifade etmeleri onların en tabii hakkıdır. Yakınlarını kaybeden insanların acılarını toplumla paylaşmaları, seslerini duyurmak için her yıl 28 Eylül’de bir araya gelmeleri korkulacak, yasaklanacak bir davranış veya eylem değildir. Asıl olan onların acıların paylaşılması için bu yürüyüşün yapılmasını sağlamaktır. Asıl görev, sessiz ayakkabıların yürüyüşünü gerçekleştirenleri korumaktır. Böylece yakınlarını kaybeden insanların acılarını bir nebze olsun dindirmiş olursunuz. Ölenler geri dönmüyor, ama geride kalanların acıları unutulmuyor. Yasaklar koyarak, yasakları sürdürerek geçmişle insanların yüzleşmesini önleyemezsiniz. Çünkü bu insanların geçmişinde ve yüreğinde yitirdikleri insanların acısı var. Acı paylaşmakla azalır, yasaklarla değil…

Korkarak ve ‘Sessiz Ayakkabıların Yürüyüşü’nü yasaklayarak  sadece acılarımızı çoğaltırız. Artık hiç kimse Türkiye’de ölülerini sayarak yaşamak istemiyor.”

AEH_3180

Törende Nazire Dedeman Çağatay’ın konuşmasının ardından fotoğraf sanatçısı-Koç Üniversitesi Medya ve Görsel Sanatlar Bölümü Öğretim Üyesi Laleper Aytek, Umut Vakfı Kurucu Başkanı Nazire Dedeman Çağatay, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Anasanat Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oktay Çolak, Umut Vakfı Mütevellisi-avukat Fikret İlkiz, fotoğraf sanatçısı Aramis Kalay ve Maltepe Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Osman Ürper’den oluşan “Seçici Kurul” un ödüle değer bulduğu yarışmacılara ödülleri sunuldu. Bu kapsamda yarışmaya tek kareyle katılan Gültekin Alkurt “Lütfen” adlı eseriyle birincilik ödülünü aldı. Yarışmaya Bursa’dan katılan Ali Osman Akn “Sansürsüz” adlı fotoğrafıyla ikincilik, İzmir’den katılan Cem Balkı da “Ebeveyn Günlükleri” fotoğrafıyla üçüncülük ödülü takdim edildi.

AEH_3094

‘O baba’ya katkı plaketi 

Törende, Umut Vakfı’nın bireysel silahsızlanmaya katkı plaketleri de dağıtıldı. İlk olarak; Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde oğlunu evlendiren ve düğün töreni sırasında, “Düğünümüze Hoş geldiniz, Lütfen Silah Sıkmayınız” pankartı asan damadın babası Bilal Kısa‘ya Nazire Dedeman Çağatay tarafından “Bireysel Silahsızlanmaya Kattı Plaketi” sunuldu. Kısa, teşekkür plaketini alırken yaptığı konuşmada, Kahramanmaraş Elbistan’da mobilya ve beyaz eşya ticaretiyle uğraştığını, beş ayrı şubelerinin bulunduğunu belirterek bu nedenle kendilerine çok düğün davetiyesi geldiğini ve bu düğünlere işleri gereği gitmek zorunda olduklarını anlattı. Gittiği bir düğünde atılan silahlar nedeniyle yanıbasında duran birinin öldüğünü, yine bir düğünde böyle bir olay yaşadığını anlatarak “Bu yaşadıklarımdan sonra kesinlikle çocuklarımın düğününde havai fişek bile attırmayacağım, dedim. Oğlumu da evlendirirken bunu gerçekleştirdim. Pankartla düğüne gelenleri silah sıkmamaları konusunda uyardım. Hususi sordum düğünlerde havai fişek atmak için ne kadar para aldıklarını. 2 bin 500 lira yanıtını alınca, o parayla da Urfa’dan sıra gecesi ekibi getirttim, insanların eğlenmesini sağladım. Tüm insanlara da tavsiyem, mutlu günlerini üzüntüye çevirmesinler” dedi.

Bu yıl Umut Vakfı, 28 Eylül Bireysel Silahsızlanma Günü’nde bireysel olarak Bilal Kısa’nın dışında Erzurum ve Kayseri Valiliği’ne, Kırıkkala ve Kırşehir Emniyet Müdürlüklerine, Kırıkkale Yahşihan Kaymakamlığı ile Afyon ili Sandıklı İlçe Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Büro Amirliği’ne silahsızlanma konusunda yaptıkları çalışmalar nedeniyle “Bireysel Silahlanmaya Katkı Plaketleri” verdi.  

Türen sonunda ödül ve katkı plaketi alanlar hep birlikte fotoğraf çekildi.

IMG_0547

 

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN