Post image
SİLAHLANMAYI ÖNLEYİCİ DEĞİL, ARTIRICI DÜZENLEME…

 

28 Eylül Bireysel Silahsızlanma Günü’ne; Cumhurbaşkanlığı’nca “Ateşli Silahlar Ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Yönetmelik“te yapılan ve 11 Eylül tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren düzenlemelerle ilgili tartışmanın gölgesinde girdik…

Umut Vakfı olarak vurgulamak isteriz ki; yüzde 85’i ruhsatsız en az 25 milyon bireysel silahın bulunduğu ülkemizde, söz konusu yapılan düzenleme bireysel silahlanmayı önlemenin yerine, “ruhsatlı silah alabileceklerin sayısını da artırarak” silahlanmayı artırıcı bir düzenleme…

28 Eylül Bireysel Silahsızlanma Günü… Ama maalesef dünyada da ülkemizde de silahlanma her geçen gün artıyor ve silahlanmaya paralel olarak da silahlı şiddet olaylarının arttığına tanık oluyoruz… 2021 yılının 24 Eylül’üne kadar sadece “medyaya” yansıyan bireysel silahlı şiddet olayının sayısı 2 bin 592… Bu olaylarda; bin 470 kişi ölürken, bir kısmı ağır 2 bin 693 kişi de yaralandı… Yaralıların ne kadarının daha sonra öldüğü ise bilinmiyor…

Umut Vakfı olarak geçen yıl 28 Eylül Bireysel Silahsızlanma Günü nedeniyle yaptığımız açıklamada; 2020 Ocak ayı başından 24 Eylül 2020 tarihine kadar Türkiye genelinde 2 bin 61’i ateşli silahlarla olmak üzere 2 bin 455 olayın basına yansıdığına dikkat çekmiştik. Bir önceki yıla göre, şiddet haberlerinin yansımasında yüzde 3’lük artış olduğunu belirtirken Umut Vakfı’nın ilk istatistiksel çalışmayı yapıp, raporlaştırdığı 2014 yılında ise 24 Eylül tarihine kadar basına bin 481 silahlı şiddet olayının yansıdığına dikkat çekip, aradan geçen 7 yılda bireysel şiddetin yüzde 66 arttığına vurgu yapmıştık… Üstelik de; salgın hastalık süreci yaşanmasına ve aylarca insanların evlerde kapalı kalmasına rağmen, demiştik…

Maalesef ki; yüzde 85’i ruhsatsız en az 25 milyon silahın olduğu ülkemizde hem salgın hastalık devam ediyor, hem de bireysel silahlanma ve de silahlı şiddet artıyor… Pervasızca sokaklarda, eğlencelerde ateşlenen silahlarla masum insanlar yaralanıp, sakat kalırken ya da yaşama veda ederken silahlı şiddeti yaratanların adeta cezasızlık uygulanarak serbest kaldıklarına ya da çok az cezayla salıverildiklerine tanık oluyoruz…

YÜZDE 6 DAHA ARTTI. 8 YILDA İSE YÜZDE 73…

28 Eylül 2021’e geldiğimizde; yılbaşından 24 Eylül 2021 tarihine kadar bir önceki yıla göre yüzde 6 artışla 2 bin 592 silahlı şiddet olayı basına yansıdı… Bu olaylarda bin 470 kişi öldü, 2 bin 693 kişi de yaralandı. Yine 2014 yılıyla kıyasladığımızda; son 8 yılda silahlı şiddetin yüzde 73 artığına üzülerek tanık oluyoruz…

Basına yansıyan 2 bin 592 silahlı şiddet olayının 208’i direkt; düğün, nisan, asker eğlencesi gibi kutlamalarda ve trafikteki tartışmalarda ya da “yorgun mermi” denilen maganda olaylarını oluşturuyor…

2 bin 592 olayın 2 bin 185’inde ateşli silahlar (yüzde 84.30’unda), 407’sinde ise kesici aletler (yüzde 15.70) kullanıldı. Ateşli silahlarla işlenen cinayetlerde; 98’inin beylik silahı tabir edilen polis-asker ve emekli güvenlik mensubu tarafından işlenen olaylar olduğuna da dikkat çekmek isteriz…

 

376 KADIN KATLİAMI, 297 ÖLÜ

Ve silahlanmanın yanı sıra ülkemizin en önemli sorunlarından biri olan kadın cinayetleri… Ki; 2021 yılının 24 Eylül’üne kadar, yani 266 günde meydana gelen ve basına yansıyan 376 kadın katliamında 297 kişi öldü (kişi diyoruz, çünkü kadınların yanısıra o an yanlarında olan ve ölen birkaç yakını da bu sayıya dahil), 151 kadın da yaralandı…

376 kadın katliamının 163’ünde ateşli silahlar (42’sinde tüfek, 121’inde tabanca) kullanılırken, 97 cinayet kesici aletlerle işlendi. 116 kadın ve kız ise boğuldu, yakıldı, yüksekten atıldı veya uyuşturucu yoluyla öldürüldü…

En çok kadın katliamının yaşandığı üç il; 59 ölü, 21 yaralının olduğu 67 olayla İstanbul, 17 ölü, 11 yaralının olduğu 21 olayla İzmir, 15 ölü, 9 yaralının olduğu 20 olayla Diyarbakır oldu…

 

 

Ve bu rakamları açıkladıktan sonra Umut Vakfı olarak bir kez daha vurguluyoruz ki:

 “Silahlı şiddet azaltmıyor. Silahlanma azalmıyor ve aksine yapılan düzenlemeyle ki; en son 11 Eylül’de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren düzenlemeyle ‘taşıma ruhsatı’ daha fazla güncellenerek var olan taşıma ruhsatı mesleklerine ek meslekler ekleniyor. Yani otorite kendi otoritesiyle ilgili taşıma ruhsatlarını genişletiyor. Ayrıca;  kadına yönelik şiddette bireysel silahlanma ile ilgili çözüm yok. Son düzenlemeye de bakıyoruz ki, silah edinim sayısı ile ilgili bir düzenleme yok. Silah ruhsatı süresi kısaltılmıyor. Açık havada, maganda, serseri kurşunla ölümlerle ilgili bir düzenleme yok. Eve silah alırken eş rızası, eşine sorma düzenlemesi yok. Silah imhası, reklam yasağı yok. Pompalıya yönelik caydırıcı ceza artırımı yok. Yani silah ruhsatını zorlaştırıcı, silah şiddetine yönelik daha ağır cezalar yok. Eğitime tabi olma yok. Evde denetim sistemi yok… Otomatik ruhsat iptal etme, belli süre el koyma ile ilgili ciddi bir düzenleme de yok… Kısacası yeni yönetmelikte tüm bunlar yok. Ve silahlı şiddet azalsın deniliyorsa, tüm bu düzenlemeler acilen yapılmalı…”

Bu bağlamda Umut Vakfı olarak; 28 Eylül Bireysel Silahsızlanma Günü’nde; ülkemizde artan silahlanma ve paralelinde artan şiddete dikkat çekerken bir kez daha tüm kamuoyuna “silahsızlanma” ve ülkeyi yönetenlere “silahlanmaya engel” olma, bireysel silahlanmanın önüne geçecek gerçekçi, ciddi, caydırıcı düzenlemelerin yapılması çağrısında bulunuyoruz…

UMUT VAKFI’NDAN ONLINE TOPLANTI

Umut Vakfı; salgın hastalığın son günlerde yine artışta olması nedeniyle 28 Eylül Bireysel Silahsızlanma Günü etkinliğini bu yıl online bir toplantı olarak gerçekleştirecek:

“Sessiz Ayakkabıların Yürüyüşü Ve Kriz Zamanında Gazeteciler Neden Korunmalıdır?”

Zoom olarak 28 Eylül Salı günü (yarın) saat 20.00’de başlayacak ve Umut Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi, Avukat Fikret İlkiz’in açılış konuşmasını yapacağı toplantıda; Umut Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi, Prof. Dr. Yasemin İnceoğlu “Korona Günlerinde Kriz Gazeteciliği”, Umut Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi, gazeteci, Dr. Öğr. Üyesi Gökmen Karadağ “Saldırı Altında Gazetecilik”, gazeteci Serkan Ocak “Felaket Haberciği” konularında konuşacak.

Umut Vakfı’nın online olarak düzenlediği toplantıyı aşağıdaki linkten ulaşıp, takip etmeniz dileğiyle:

https://us05web.zoom.us/j/9380040185?pwd=NWJBdGZHcWxWbUxwZmtzZk9wVkpGUT09

Meeting ID: 938 004 0185

Passcode: BqPy2r

İyi haftalar

Umut Vakfı

 

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN