Post image
Silah şirketleri tavan yaptı

Suriye ve Irak’taki savaşlar, artan terör olayları yine silah şirketlerini zengin etti. ABD’nin en büyük 5 firmasının piyasa değeri, 5 yılda yüzde 200 arttı.

İslam coğrafyasında akan kan, Batılı silah şirketlerine kâr olarak dönüyor. ABD borsasında son 5 yılda, Northrop Grumman yüzde 230, Lockheed Martin yüzde 222, Raytheon yüzde 162, Boeing yüzde 130 ve General Dynamics yüzde 114 değer kazandı.

Terör örgütler vurdukça, Batılı silah şirketleri keyiften havalara uçuyor. Dünyanın bir numaralı silah üreticisi ABD’nin en büyük beş silah ve savunma şirketinin piyasa değeri, Arap Baharı ve Suriye savaşı süresince büyük artış gösterdi. ABD savunma sanayisinin önde gelen firmalarından Lockheed Martin ve Northrop Grumman’ın New York Borsası’nda işlem gören hisseleri, Arap Baharı’nın başladığı Aralık 2010’dan bu yana sırasıyla yüzde 222 ve yüzde 230’a yakın değer kazandı.

Verilere göre, Aralık 2010’da yaklaşık 69 dolardan işlem gören Lockheed Martin hisseleri, dün itibanyla 222 doları aşarak, tüm zamanların rekorunu kırdı. Şirketin piyasa değeri de 24 milyar 700 milyon dolardan 68 milyar 180 milyon dolara yükseldi.

Benzer şekilde Northrop Grumman’ın piyasa değeri yüzde 89.5 artışla 34 milyar dolara ulaştı. Dünyanın en büyük güdümlü füze üreticisi Raytheon piyasa değeri son 5 yılda 16 milyar 890 milyon dolardan 37 milyar 110 milyon dolara çıktı.

Boeing piyasa değerini yüzde 116 artışla 99 milyar 350 milyon dolara, General Dynamics da 24 milyar 700 milyondan 45 milyar 430 milyon dolara taşıdı.

silah şirketleri1

ABD’li savunma şirketlerinin bu yılın ekim ayına kadarki uluslararası satışları, 46 milyar 600 milyon dolarla rekor kırdı.

Bir başka silah üretici ülke İngiltere ise son 5 yıllık dönemde tüm dünyaya yaklaşık 21 milyar sterlin seviyesinde silah ihracatı gerçekleştirdi. İngiltere’nin bu süreçte toplam silah ihracatının yaklaşık yüzde 40’ı Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerine yapıldı. Son beş yıllık dönemde İngiltere’nin bölgesel gerilimin ve çatışmanın yoğun yaşandığı bu bölgelere silah ihracatı 8,4 milyar sterlini buldu.

Merkezi Londra’da bulunan “Silah Ticareti Karşıtı Kampanya” (Campaign Against Arms Trade – CAAT) örgütünün sözcüsü Andrew Smith bu durumu iki yüzlülük olarak görüyor. Smith, “İngiltere’nin dış politikasının merkezinde gerçek bir iki yüzlülük var. Hükümet insan haklarından bahsediyor ama rutin bir şekilde insan haklarını ihlal edenleri silahlandırıyor, savaş bölgelerine çok sayıda silah satıyor. Bu silahların sonunda nereye gideceği ve kimlerin bunları kullanacağı konusunda hiçbir bilgimiz yok” diyor. AA

(Türkiye, 21.11.2015)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN