Post image
Silah Kontrolü İçin Daha Yoğun Mücadele

Geçtiğimiz ilkbaharda Amerikan Senatosu ateşli silahlarda önleyici federal kontrolleri genişletmeyi içeren bir silahlanma yasa paketini yapılan oylamada az bir farkla reddetmişti. Bunun üzerine silahlanma kontrolü savunucuları bir araya gelerek strateji toplantısında bir değerlendirme yaptılar. Değerlendirmeye göre önleyici kontrol yasasının geçmediği Kongredeki çabalarından büyük ölçüde vazgeçme kararı aldılar. Gruplar kaynaklarını, kalıcı silah-kontrol hareketleri oluşturmayı denemek amacıyla politik aktivistleri istihdam ettikleri Kolorado gibi eyaletlere kaydıracaklar. Amerikan İlerleme Merkezinde üst düzey bir yetkili olan Arkadi Gerney, silah kontrol savunucu gruplarının “federal alandaki mücadeleyi bırakmadığını, ancak federal alanda bir şeyleri değiştirmek için bölge veya eyalet kongreleri gibi itiraz mercilerine giderek buralarda güçlü bir hareket oluşturmak gerektiğini” dile getirdi.

New York Belediye Başkanı Michael R. Bloomberg, eski kongre üyesi Gabrielle Giffords ve diğer silah kontrolü savunucuları tarafından yönetilen grupların 2014’te çoğu Amerika Birleşik Devletlerinde olmak üzere, 25 milyon doların üzerinde harcama yapmayı planladıkları ileri sürüldü. Yetkililer, grupların stratejilerinin, daha sıkı silah yasaları çıkarılması için eyalet yasama organlarına baskı yapmak, halk oylamasına gidilmesi için çalışma yapmanın yanı sıra, önümüzdeki sonbaharda silahlanmayla ilgili verecekleri oylar için politikacıları desteklemek ve baskı yapmak olduğunu ilettiler. Yapılması düşünülen çalışmalar arasında saldırı silahlarının yasaklanması, silah dergilerinin sayılarının sınırlandırılması gibi önlemler de var. Federal boyuttaki mücadelelerini, kazanma ihtimallerinin ve aktivistlerin yoğun olduğu eyaletlere çekerek önce eyaletler bazında bir zafer kazanarak daha sonra federal yasaları etkilemeye çalışacaklar.

Amerika Birleşik Devletlerindeki gelişmeleri yakından takip etmeye çalışıyoruz. Halkın anayasal bir hak olarak gördüğü silahlanma hakkı ile kişi başına düşen sivil silah oranlarında dünya lideri durumundaki ülkenin silah kontrol grupları kararlılıkla mücadelelerine devam etmektedirler. Karşılaştıkları zorluklar neticesinde zaman zaman taktik değiştirmek durumunda kalsalar da ana misyonları hep aynıdır.

Türkiye’de yine kış uykusuna giren Silah Kanun Tasarısı sanıyoruz seçimler sonrasında yine hız kazanacaktır. Problemlerin üstünü örtmek, yokmuş gibi davranmak veya araya zaman koyarak unutturmaya çalışmak fayda sağlamıyor. Sonuçta şiddetin her geçen gün hızlanarak arttığı ülkemizde, bireysel silahlara erişimin zorlaştırılması ve kontrollerinin sıkılaştırılmasından başka çözüm bulunmamaktadır. Silah karşıtlarının en yoğun tepki ile karşılaştığı Amerika Birleşik Devletlerinde bile hareket her geçen gün güçlenerek devam etmektedir. Türkiye için de daha yoğun mücadeleden başka yol yoktur.

İyi haftalar,
Umut Vakfı

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN