Post image
Silah Kanun Tasarısı Hakkında Pembe Düşler (14.05.2013)

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanarak 16 Nisan 2013 tarihinde Bakanlar kurulunca İçişleri Komisyonuna sevk edilen Silah Kanun Tasarısı hakkında bir pembe tablo çizilmektedir. Her ne kadar 2010 tarihli tasarıya göre iyileştirmeler varsa da pek çok konuda da geriye gidiş mevcuttur. Daha da önemlisi “düğünlerde silah yasaklanacak”, “7 ila 10 gün eğitim şartı konacak” ya da alkol ve uyuşturucu madde etkisinde olanların “silahı elinden alınacak. İhlalin tekrarlanması durumunda, ruhsat iptal edilebilecek” gibi basında yer alan maddelerin tasarıda HİÇ yer almıyor olmasıdır. Buna rağmen alt komisyon üyelerinin demeçlerinde sanki varmış gibi bir hava yaratılmaktadır. Tasarı metni daha kamuoyu ile paylaşılmadan olumlu tablo çizmek için olmayan maddeler varmış gibi gösterilmiş, hakkında haber yapılmış ve bunun için de Türkiye’nin en saygın, en güvenilir olduğu düşünülen haber ajanslarından biri alet edilmiştir. Bu alenen kamuoyunu yanıltmaya girer.

Bu tasarıda ayrıca çok büyük kontrol sorunu oluşturacak düzenlemeler vardır. Mevcut kanunda silah ruhsatı vermeye yetkili merci açıkça “valilikler” olarak belirtilmişken bu tasarıda “mülki amirlik” olarak tanımlanmaktadır. İlçelerde kaymakamların “mülki amir” oldukları göz önüne alınırsa, 81 ilin 81 valisi ile denetlenebilen silah ruhsatları, yeni düzenleme ile 957 ilçenin kaymakamları tarafından verilebilecektir. Mevcut durumda bile Türkiye’de kaç ruhsatlı silah var, bunu resmi rakamlarla açıklayabilecek durumda değilken (Emniyetin son açıklaması 2007 yılına aittir), yeni sisteme geçilmesi durumunda ortalık toz duman olacak, ipin ucu iyice kaçacaktır.

Düğünlerde silah atılmasını bir yana bırakın, düğün mekânları silahla girilemeyecek yerler kapsamından bile çıkarılmıştır. Ayrıca mekân sahiplerine de silahla girilmesini yasaklama hakkı tanınmamıştır. Bu düpedüz kişisel tercihlere ve bireysel silahsızlanma yanlılarına, şiddet karşıtlarına vurulmuş bir darbedir.

Ayrıca silah sayısında da, evde saklama koşulları hakkında da hiçbir düzenleme yoktur. Durum “ölümü gösterip sıtmaya razı etmek” değildir de nedir?

İyi Haftalar,
Umut Vakfı

Tasarı ile ilgili öneri ve açıklamalarımızın tam metni

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN