Post image
Silah devlerine dava

 

Şiddetin peşindeki Meksika, ABD’li şirketlerden hesap soruyor

Suçlamaların hedefindeki şirketlerin, silahların yasadışı yollarla uyuşturucu kartelleri ve Meksika’daki diğer suç şebekelerinin eline geçmesine izin verdiği savunuluyor.

Meksika hükümeti, ülkenin kan gölüne dönmesine neden oldukları gerekçesiyle çok sayıda Amerikan silah üreticisi firmaya karşı yargı savaşı başlattı. Sektördeki oluşumların yasadışı silah ticaretine katkıda bulunduklarının farkında olduğunu kaybeden Meksika hükümeti, bu çerçevede ABD’li şirketlerden en az 10 milyar dolar tazminat talep edeceğini duyurdu. Suçlanan şirketler arasında Smith&Wesson, Barrets Firearms, Baretta USA, Colt’s ve Glock gibi sektörün önde gelen isimleri yer alıyor.

Ölümcül pazarlama stratejisi

Massachusetts eyaletinde, Boston şehrindeki federal mahkemeye önceki gün sunulan dava başvurusunda, “Şirketlerin silah silahlarının yasadışı yollarla uyuşturucu kartelleri ve Meksika’daki diğer suç şebekelerinin eline geçmesine izin vererek büyük bir zarara yol açtığı ve Meksika hükümetinin buna dur demek üzere harekete geçtiği” kaydediliyor.  ABD’li bazı silah üreticilerinin, ülkedeki artan şiddet olaylarından sorumlu tutulması isteniyor. Meksika Dışişleri Bakanlığı’nın, dava dosyasında silah üreticilerinin “ürünlerin kaçak yollarla ülkeye sokulduğunu ve sivil halka karşı kullanıldığını bildiği” suçlaması da dikkat çekiyor.

Meksika hükümeti, şirketleri daha ölümcül silahları satabilmek için pazarlama stratejilerine başvurmakla da suçluyor. Örneğin Colt’un Meksika’da yaygın kullanılan bir modelinde Meksika devrimci lideri Emiliano Zapata’nın yüzü ve ismi bulunuyor.

Meksika Dışişleri Bakanlığı’na göre, ülkeye kaçak yollarla sokulan silahların yüzde 70’nin ABD kaynaklı olduğu tahmin ediliyor. Sadece 2019 yılında en az 17 bin cinayetin bu kaçak silahlarla bağlantılı olduğu belirtiliyor.

Bakanlığın hukuki danışmanı Alejandro Celorio, “Bunu   ABD’ye baskı uygulamak için değil Meksika’da daha fazla ölüm olmasın diye yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

Denetim çağrısı

Meksika Dışişleri Bakanı Marcelo Ebrard da ABD’li silah üreticilerinin Meksika’daki kartellere satış yaptığı ve uluslararası silah kontrol yasalarını görmezden geldiğini söyledi.

Ebrard, yasadışı silah satışını engellemek için üreticilerin distribütörler üzerinde denetleyici mekanizmalar kurmaları gerektiğini belirtti. BBC’nin haberine göre, Meksika’da silah satışları katı kurallara bağlı. Yalnızca başkentte bir ordu üssünün yakınındaki bir mağazada satılıyor. Bu yüzden silah almak isteyenlerin çoğunun rotası ABD. Diğer yandan Meksika’da yetkililere, güvenlik güçlerine yönelik yolsuzluk, kartellerle işbirliği yönünde suçlamalar da sık sık gündeme yansıyor.

(Cumhuriyet, 06.08.2021)

 

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN