Post image
Şiddetin En Uç Noktası: Silahlı Şiddet (07.05.2013)

Nisan ayının ortalarından beri yeni silah kanun tasarısının rüzgarıyla heyecanlandık. Yeni tasarı metni ve kadük olan tasarı metinlerini karşılaştırdık, yorumlarımızı oluşturduk, neticeyi gelecek hafta açıklamayı planlıyoruz. Tasarı şu anda Mecliste. Esas komisyon olarak İçişleri Komisyonunda. Komisyon özel kaleminden alına bilgiye göre tasarı, 9 Mayıs Perşembe saat 10:30’da görüşülecek. Adalet Komisyonu, Milli Savunma Komisyonu, Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu ve Avrupa Birliği Uyum Komisyonu da tali komisyonlar olarak belirlenmiş durumda.

Şiddetin en uç noktası olan silahlı şiddet, ülkemizde ciddi seviyelerde seyretmekte. Dünya Sağlık Teşkilatı 1992 yılı Adam Öldürme oranlarına baktığımızda (100.000 nüfus)

Ülke                          Oran
ABD                         18.5
Kuzey İrlanda            9.7
Finlandiya                  6.9
Türkiye                    11.0 (*)
1992 World Health Statistics Annual, 1993
(*) Taksirle ölüme sebebiyet suçlarında bu oran 29’a yükselmektedir. Bk. Adalet İstatistikleri, 1996

Bu tablo 2012 yılı için yenilense ne durumda oluruz bilmek pek mümkün değil. Çünkü 2007 yılından beri bireysel silahlarla hayatını kaybeden yurttaşlarımızın resmi istatistiklerine ulaşamıyoruz. Bizim basın haberlerinden takip ettiğimiz üzere düşüncemiz, bu tablo daha iyiye doğru değişmemiştir. Aslında silah kanunun yenilenmesi gündemdeyken, rakamlara hakim olabilmek çok önemlidir. Acaba suçların ne kadarı planlı, ne kadarı anlık, ne kadarı da kutlama ateşleri sonucu oluşuyor. Bunları bilebilsek, kanun maddelerinde ona göre düzenleyici önlemler alabiliriz. Ancak resmi verilere sahip olmasak da basın haberleri sayesinde Türkiye’nin profilini çıkarmak mümkün. Bu profilleri her yıl 28 Eylül Sessiz Ayakkabıların Yürüyüşünde kamuoyu ile paylaşıyoruz. Şimdi Mecliste olan tasarıya da bu bilgiler ışığında yorum yapacağız.

Geleceğimizin, bugünlerden daha güzel olması umuduyla…

İyi haftalar,

Umut Vakfı

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN