Post image
“Şiddet isteği kontrol edilmeli”

 

Psikiyatristi Uzman Doktor İrfan Bayram, şiddete ve cinayete meyilli insanların dürtülerine hakim olamadıklarını söyledi.

Son dönemlerde şiddet ve özellikle kadın cinayetlerinin arttığını söyleyen Psikolog Bayram, “Özellikle kadına karşı şiddet ve cinayet had safhalara vardı. Gittikçe de artmaktadır. Şiddet ve ya cinayet uygulayan kişiler genellikle sosyopat ya da antisosyal kişi dediğimiz davranış bozukluğu bulunan kişiler olmakla birlikte hiçbir rahatsızlığı olmayan kişiler de yapmaktadır. Bunu kontrol etmek zordur ve her geçen gün daha da artmaktadır. Sebepleri arasında sosyokültürel farkların olması, erkeklerin ataerkil bir toplumda yetişmesinden dolayı kadına istediğini yaptırmak istemesi, kadınların çalışma arzusu, toplum içerisinde yer alma istekleri kadına karşı olan şiddetleri ve cinayetleri artırmaktadır” dedi.

BİLİNÇLENDİRME ŞART

Bu durumu önlemek için toplumun bilinçlendirilmesi gerektiğini ifade eden Bayram, “Bir kişi çalıştığı iş yerinde dürtülerini, hiddetini ve şiddetini kontrol edebilmekte fakat eve geldiği zaman bu kontrolü yapamamakta ve eşine, çocuğuna şiddet uygulamakta hatta öldürmeye kadar giden eylemlerde bulunmaktadır. Cinayetlerin asıl sebeplerinin başında kadının gelişen sosyal yaşantımız nedeniyle daha serbest hareket etmek istemesi veya kişiliğini kazanmak istemesi yatmaktadır” diye konuştu.

DESTEK ALINMALI

Çevrede dürtülerini kontrol edemeyenlerin fark edilmesi halinde en kısa sürede tedavi olması gerektiğini vurgulayan Bayram, “Erkeklerde bu durumu hazmedememektedir. Bu nedenle cinayetler işlenmektedir. Cinayetlerin önlenmesi için erkeklerin kadınların da bir varlık olduğunu, onlann da bir birey olduğunu kabul etmesi gerekiyor. Bu suça meyilli insanlar genellikle trafikte ve günlük yaşantımızda da gördüğümüz gibi birden parlıyorlarve dürtülerini kontrol edemiyorlar. Ani reaksiyon veriyorlar. İnsanlar birbirlerini sevmiyor, saymıyor. Klasik bir laf var bilindiği gibi küçüğe sevgi büyüğe saygı göstermek gerekiyor. Biz bundan uzaklaşmış bulunuyoruz. Herkes kendi menfaati yönünde hareket ediyor ve herkes en doğruyu kendi biliyormuş gibi davranıyor. Bunlar toplum içerisinde sivriliyorlar. Çevremizde dürtülerini kontrol edemeyen yakınlarımız var ise bu kişilerin en kısa sürede bir psikiyatri uzmanı ile iş birliği yapıp, tedavi olması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

(Bursa Yeni Dönem, 20.06.2021)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN