Post image
Şiddet görüp şampiyon oldu şimdi ise kadınları eğitiyor

 

Şiddet gördükten sonra kick boksa başlayan, ardından Belçika’da şampiyonluk yaşayan ve bir sakatlık geçirmesi sebebiyle kariyerine antrenör olarak devam eden İpek Dönmezer, tüm kadınları kick boks yapmaya davet etti.

KİCK BOKSA İLGİ ARTIYOR

Karate ve boksun birleşiminden ortaya çıkan kick boks, özellikle kendini şiddete karşı korumak isteyenler tarafından tercih ediliyor. Bu bağlamda kadınların hem spor yapıp sağlıklı olmak hem de karşılaşabilecekleri şiddet ve taciz gibi durumlarda kendilerini savunmayı öğrenmek istedikleri görülüyor. Hâl böyle olunca kick boksa olan ilgi artıyor. Bu spor sayesinde insanların hem kendilerine olan güvenlerinin yükseldiği hem de daha sağlıklı bir yaşama kavuştuğu belirtiliyor

TEKNİK BİLGİ. GÜÇ VE DENEYİM

Dünyanın hemen her yerinde yaygın bir spor olan kick boksta en önemli unsurların teknik bilgi, guç ve deneyim olduğu ifade ediliyor. İki rakip arasında çeşitli tekme ve yumruk teknikleri kullanılarak icra edilen bu sporda antrenmanlar da önemli bir yer tutuyor. Beş yıldır boks hocalığı yapan Belçika doğumlu ipek Dönmezer, dövüş sporlarına her zaman meraldi olduğunu belirtirken bir şiddet olayıyla karşılaştıktan sonra bu spora başlamaya karar verdiğini söyledi.

 

 

“BİR ERKEKTEN ŞİDDET GÖRDÜM”

Şiddet gördükten sonra kick boksa başlayan ve Belçika’da şampiyon olan Antrenör ipek Dönmezer yaptığı açıklamada, “Dövüş sporlarına zaten çok meraklıydım, bu sporları çok seviyordum ve gerçekten yatkındım bu işe. Sonrasında bir şiddet olayım oldu, bir erkekten şiddet gördüm. Bunun üzerine bu spora başlamaya karar verdim. Savunma tekniklerini, birini yaralamadan nasıl etkisiz hale getirebileceğimi öğrenmek istedim ve bu şekilde spora başladım” şeklinde konuştu.

“ÜÇ GALİBİYETİM NAKAVT İLE”

24 yaşındaki Dönmezer, yaşadığı bir sakatlığın ardından müsabakalara katılmayı bırakmak zorunda kaldığını şu sözlerle anlattı; “ilk olarak Belçika’da maçlara çıktım. Uç dört maça çıktıktan sonra şampiyonluğum oldu, uç galibiyetim nakavt ile gerçekleşti Ardından bir sakatlık yaşadım ve bir sene yatmak zorunda kaldım. Sporcu olarak devam etmek istedim ama sakatlığımdan ve modellik yaptığımdan dolayı devam etmedim, hocalığa başladım. Bu şekilde ilerledi ve şu anla ısımı bırakmayı da asla düşünmüyorum. Hoca olmam üç dört yıl sürdü.”

“ŞİDDET OLAYLARI ÇOK FAZLA”

Kadınların dövüş sporlarına ilgisinin arttığını belirten 21 yaşındaki Spor Bilimleri Fakültesi öğrencisi Fadime Koca da, “Normalde branşım hentbol, ama bu sene kick boks üzerine kendimi geliştirmeye karar verdim. Günümüzde kadın cinayetleri ve kadına karşı şiddet çok fazla. Yani benim başıma gelmemiş olabilir ama bu, yarın böyle bir şeyle karşılaşmayacağım anlamına gelmiyor” diyerek şiddet olaylarının sıkça yaşandığına dikkat çekti.

“EZİYET ÇEKMEZSİNİZ”

Kadınların spora başlamasını ve savunmayı öğrenmesini istediğini aktaran Dönmezer, “Her gün kadın cinayetleri, dayak, şiddet, tacız olayları oluyor. Savunma tekniklerini öğrendikten sonra sıkıntı yaşamazlar, kendilerine güvenleri artar. Bir insanı yaralamadan etkisiz hale getirebilirsiniz, bunlar çok kolay şeyler. Aşamalarla 6-7-8 ay içerisinde olan şeyler. Hiçbir kadını teknik öğretmeden göndermiyoruz. Tavsiyem; lütfen dövüş sporlarını ve savunma tekniklerini öğrenin, özgüveniniz artar, kimse size zarar veremez ve eziyet çekmezsiniz” dedi.

“KADINLAR KENDİNİ SAVUNMALI”

Uzun yıllardır boks camiasının içerisinde yer alan tecrübeli antrenör Mehmet Omurlu ise konu hakkında “Şiddeti hiçbir zaman durduranlayız. O yüzden kadın şiddete karşı kendini savunmak zorundadır Kadınlar ilk geldiklerinde yumruk ve teleme atmayı öğretiyoruz. Sonra omuzlarını, vücudunu, ayaklarını nasıl kullanacağını öğretiyoruz. Bir sporcu devamlı bir şekilde gelirse altı ila sekiz ay arasına pişmiş ve kendini yetiştirmiş olduğunu söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı.

“KADINLAR DAHA AVANTAJLI”

Başarılı Antrenör Omurlu, “Kadınların, kick boksta erkeklere göre daha avantajları var. Kadınlar erkeklere kıyasla daha esnek ve kadınların vücutları bu spora daha yatkın olduğu için teknikleri daha çabuk kavrıyorlar. Kick boks hem yüksek efor sarf edilen bir spor olduğu için kilo vermeye yarıyor hem de kasları sıkılaştırıyor ve bu sporla uğraşanların kilo almaları daha da zorlaşıyor. Kick boks insanların hayatlarında muhakkak olması gereken bir spor” şeklinde konuştu. İHA

(Eskişehir Yenigün, 21.11.2020)

 

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN