Post image
Sessizlik Sinemada Güzeldir

Uluslararası İşçi Filmleri Festivali 1 Mayıs’ta başlıyor. Bu yıl 13’üncüsü düzenlenen festival, İstanbul, Ankara, İzmir ve Diyarbakır’da eşzamanlı olarak gerçekleşecek. “Sessizlik Sinemada Güzeldir!” teması ile yola çıkan festivalde 10 ülkeden toplam 65 film gösterilecek.

Türkiye ve dünyanın dört bir yanından, emekçilerin yaşamlarını ve mücadele deneyimlerini izleyicilerle buluşturmayı ve Türkiye’deki işçi filmi üretimini özendirmeyi amaçlayan festival; Sine-Sen (DİSK), Dev Sağlık-İş (DİSK), Basın-iş (DİSK), Tez Koop-İş (TÜRK-İŞ), Tek Gıda-İş (TÜRK-İŞ), Ses (KESK), Türk Tabipleri Birliği, Halkevleri, Sendika.Org, Alternatif Medya Derneği tarafından düzenleniyor. 13. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali 4 şehirdeki gösterimlerden sonra 8 Mayıs’ta Bursa’dan başlayarak birçok şehirde tekrarlanarak bütün yıl sürecek uzun bir yolculuğa çıkacak.

İstanbul, “Fındıktan Sonra” ile açılıyor

Festivalin İstanbul’daki açılışı, 2 Mayıs 2018 saat 19:30’da BirGün yazarı İrfan Değirmenci’nin sunuculuğuyla Şişli Kent Kültür Merkezi’nde yapılacak. Ercan Kesal’ın “Fındıktan Sonra” filmi ile açılacak olan festivalin ilk gecesinde Ayşen Gruda gecenin özel konuğu olacak. Erdal Güney’in bir dinletisinin olacağı gecede her yıl olduğu gibi bu yıl da sinemaya verdiği emeği nedeniyle bir set emekçisine “teşekkür plaketi” verilecek. Festival temel ilkesinden taviz vermeden bütün gösterimlerini ücretsiz olarak izleyicisiyle buluşturmaya bu yıl da devam edecek. 13. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali “sessiz kalmayanların öyküleri”nin anlatıldığı filmlerden oluşan bir seçkiyi izleyicilerle buluşturuyor. 2017 yapımı “The Acting Class/Oyuncu Sınıfı” filmi Türkiye’de ilk defa gösterilecek. Yönetmenleri Mike Wayne ve D’eidre Oneil festivalimizin konuğu olarak İngiltere’den gelecekler ve 3 Mayıs akşamı filmlerininBeyoğlu Sineması’ndaki özel gösterimine katılacaklar.

“Türkiye’de Bir İşçi Olarak Oyuncu”

İşçi Filmleri Festivali kapsamında, Oyuncular Sendikası tarafından 7 Mayıs’ta Aynalı Geçit etkinlik mekânında Taner Rumeli’nin moderatörlüğünde Sermet Yeşil, Tilbe Saran, Mehmet Onat Öztürk ve Fırat Tanış’ın katılımı ile “Türkiye’de Bir İşçi Olarak Oyuncu” konulu bir panel gerçekleştirilecek.

***

Festivalde gösterilecek bazı filmler

1- Yamamoto Satsuo’nın yönettiği 1955 yapımı “Ai Surebo Koso/Sevdiğin Müddetçe” filmi seyirci ile buluşacak.

2- Portekiz’deki bir fabrika işgalinin öyküsünü anlatan 2017 yapımı Kurmaca “Hiçlik Fabrikası”

3- İtalyan yönetmen Michelangelo Severgnini’nin 2018 yapımı “Yedek Köleler/Schiavi di riserva” filmi mülteci konusuna İtalya’dan bakıyor. Film, Dünya ilk gösterimini festivalde yapacak.

4- Türkiye’de ilk gösterimini yapan bir başka film de yönetmenliğini İsveçli yönetmen Bo Widerberg’in yaptığı “Kuzgun Çıkmazı/Kvarteret Korpen”.

5- 40 yıldır İsveç’te yaşayan yönetmen Muammer Özer’in “Hollywood Kaçakları” isimli filmi de bu yıl gösterimde yer alacak ilginç filmlerden biri…

6- Pelin Esmer’in “İşe Yarar Bir Şey”,

7- Onur Saylak’ın yönettiği “Daha”,

8- Ceylan Özgün Özçelik’in yönettiği “Kaygı”,

9- Fikret Reyhan’ın yönettiği “Sarı Sıcak”,

10- Mustafa Kara’nın yönettiği “Kalandar Soğuğu”

(Birgün,25.04.2018)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN