Post image
Savaşın içinden insan hikayeleri

samet

Yazar Samet Doğan, gazetecilerin 6 yıl boyunca Suriye’den katliam haberleri geçtiğini, ancak savaşın içinden çok da insan hikayeleri anlatamadığını belirterek “Cuma Günü Uçmayan Kuş” romanında, küçük gibi görülen ve asla hatırlanmayacak insan hikavelerine ver verdiğini sövledi.

Anadolu Ajansı muhabiri Samet Doğan, Suriye’deki iç savaşta tanık olduğu insan hikayelerini roman haline getirdi. Ortadoğu’nun birçok bölgesinde görev yapan Doğan, Suriye’de Arapça eğitimi aldığını, sonrasında ise Ortadoğu’da uzun yıllar savaş muhabirliği yaptığını söyledi.

‘Temas kurulmalı’

Suriye’deki isyanların başlangıcından, silahlı devrim ayaklanmalarına kadar pek çok şeye şahit olduğunu ifade eden Doğan, bugün Ortadoğu’da yaşananları anlamak için bölge insanıyla yakın temas kurulması gerektiğini dile getirdi. Doğan, Ortadoğu’da gördüğü olaylar karşısında çoğu zaman şaşkına döndüğünü belirterek “Savaşı anlatmak çok zor. Savaş sadece ölüm demek değil, kalanlar için de devam eden uzun ve sancılı bir süreç. Videolarda izlediğimiz birkaç dakikalık görüntüyle ya da bir fotoğrafla anlamak çok mümkün değil. Bu romanda o görüntülerden veya fotoğrafın çekildiği o andan sonra yaşananları da anlatmayı istedim” diye konuştu.

‘Trajedileri anlatmakta yetersiz kalındı’

Uzun zamandır edebiyatla da ilgilendiğini aktaran Doğan, “Edebiyat, insanı tanımadaki en iyi araçlardan biri. Bunun yanı sıra roman türü, bir gözlem kitabı veya belgesel tarzında gazeteci kitaplarına göre, insan hayatına dair daha derinlikli izleri aktarmaya fırsat veriyor. Bu kitapla da hem insanların ruh hallerini hem de savaşın yıkıcılığı karşısındaki direnişlerini yansıtmaya çalıştım” ifadelerini kullandı.

Ortadoğu’da gazetecilik yaparken yaşadıklarını not alan Doğan, 2013’te yazmaya karar verdiği kitabın, 2 yıllık bir yazım sürecinin ardından son halini aldığını belirtti. Doğan, çok taraflı bir savaş ortamında gazeteciliğin farklı bir boyut kazandığına vurgu yaparak şunları söyledi:

“Biz gazeteciler 6 yıl boyunca Suriye’den katliam haberleri geçtik, ama savaşın içinden insan hikayeleri anlatamadık. Terörizmi konuştuk veya uluslararası güçleri konu edindik. Oradaki insanlar, birçok kişi için sadece haber malzemesiydi. Ben de bu romanda, küçük gibi görülen ve asla hatırlanmayacak insan hikayelerini anlattım.”

(Gazete Harbi, 15.02.2017)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN