Post image
Savaşa katılan Amerikan askerleri intihar ediyor

asker2

Haber Merkezi – Afganistan ve Irak savaşlarına katılmış Amerikan askerlerinin ülkelerine döndükten sonra intihar ettikleri ortaya çıktı. Şimdiye kadar 27 bin 258 askerin intihar ettiği belirtildi.

World New Daily‘in haberine göre, askerlerden her gün ortalama 22 kişinin intihar ettiği belirtildi. Gazete, şimdiye kadar Amerikada Afganistan ve Irak savaşlarına katılmış 27 bin 258 asker ülkesine döndükten sonra intihar ettiğini yazdı. Amerikalı yetkililer, intiharların artmasından sonra Afganistan ve Irak savaşlarına katılmış askerler üzerinde bir araştırma yaptı. Yapılan araştırmalarda, “Savaşa katılan askerlerin gergin, kavgacı ve geçimsiz hâle geldikleri, alkol ve uyuşturucu bağımlısı oldukları, halüsinasyon gördükleri, kulaklarını patlatırcasına kurbanlarının çığlıklarını duyduklarını söyledikleri ve girdiği bunalımdan çıkamayarak intihar yolunu seçtikleri” tespit edildi. Askerlerde, adına Post-Travmatik Stres Bozukluğu (PTSD) denilen travma yüzünden intihar ettikleri öğrenildi. Savaş sürecinde yaşadıkları travmaları atlatamayan askerlerin çoğu veteriner ilaçları, zehirli kimyasallar içerek, ateşli silah kullanarak ya da kendilerini asarak hayatına son veriyor.

SUÇ MAKİNASINA DÖNÜŞÜYOR

askerSavaştan sonra normal bir hayat yaşamayan askerlerin intihar etmenin yanısıra cinayet işlemek de dâhil olmak üzere suç makinesine dönüştükleri belirtiliyor. Asker dönüşü işsiz kalan askerlerin bir bölümü iş bulamazken, bir bölümünün ise özel güvenlik görevlisi olduğu, bunlarında güvenliği sağlamak yerine huzur bozan kişilere dönüştüğü gözlemlendi. Amerika adına savaşa katılmış askerler üzerinde yapılan araştırmalardan sonra, Amerikan Kongresine sunulan rapora göre, %47’si en az bir kez intiharı düşündüğünü, yüzde 40’ı intihar girişiminde bulunduğu, yüzde 3 l’i de yaşamayı düşünmediğini söyledi. Ruh sağlığı bozulduğu için askerlerin özel terapilere alındığı halde sorunun çözülemediği kaydediliyor.

İNTİHARLAR SÜREKLİ ARTIYOR

Department ofVeterans Affairs tarafından yürütülen çalışmalar 2010 yılına kadar günde 18 olan intihar vakasının 2015de 22’ye çıktığını ortaya koyuyor. Tedavilere çoğunlukla askerlerin cevap vermediği ve hastanelerde dahi intiharların yaşandığı dile getiriliyor. İntihar eden bazı askerlerin günlükleri ve bıraktıkları mektuplar incelendiğinde, savaş sürecinde yaptığı işkence, tecavüz ve cinayetlerin yükü altında ezildikleri, o anların gözlerinin önünden gitmediği, kurbanların çığlıkları kulaklarını parçaladığı ve vicdanlarını yaraladığını yazdıkları öğrenildi. Amerikan yönetiminin gizlemeye çalıştığı gelişmelerin çoğu kez üstünün örtüldüğü ve haberleştirilmesinin engellendiği, basına yanlış bilgiler verildiği iddia ediliyor.

(Yeni Söz, 20.11.2015)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN