Post image
Samsunlular kendini güvende hissetmiyor

ehil_olmayan_kisilere_dikkat_h32548_d1f58

Zerrin SOMUNCU

Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği Samsun Şube Başkanı ve Uzman Psikolojik Danışman Oğuz Özat, Samsun’da vatandaşların kendilerini güvende hissetmedikleri için saldırgan olduğunu söyledi. Samsun’un suç oranları hakkında değerlendirmelerde de bulunan Özat, “Birçok mahallede geçmişe dönük şiddet ve iletişim sorunları var. En basitinden trafikte bile çok fazla saldırgan tavır görüyoruz” ifadelerini kullandı.

AKŞAM 9’DAN SONRA İSTİKLAL CADDESİ BOŞ

Psikolojik olarak bir insanın kendisini güvensiz hissetmesi durumunda her türlü davranışı kendisine karşı bir tehdit olarak görebileceğini kaydeden Özat, “Samsunlular’da da özde bir güvenlik tehdidi var. Bir kadına adres sormaktan çekiniyorsunuz. En ufak bir trafik kazasında bazı insanlar ‘Neden dikkat etmiyorsun?’ diye bağırarak iniyor arabadan. Karşısındaki kişinin saldırgan olduğundan değil. ‘O bana vurmadan ben ona vurayım’ diyor. Karşıyı tehdit olarak algılayan bir kültürümüz var. Samsun’da da güçlü görünme kaygısı var. Ben daha güçlüyüm görüntüsüyle iletişime geçmeye çalışıyoruz. Karşıdaki kişi de aynı şekilde tepki verdiğinde; çatışmalar silahlı yaralamalara kadar gidiyor. Bu tamamen hayatta kalma psikolojisinin yansıması. Ayrıca vatandaşların sokaklarla ilgili de bir tehdit algısı var. Bu nedenle akşam 9’dan sonra kimse dışarıya çıkmıyor” diye konuştu.

SAMSUN KÜLTÜR ŞOKU YAŞIYOR

samsunSamsun’un bazı mahallelerinde görev yapan psikolojik danışmanların verdiği bilgilere göre, suç oranının ortalamanın üzerinde olduğunu ifade eden Özat, “Samsun göç alan bir şehir, bu göçler de genelde amaçsız bir göç. Belli bir işe yönelme yok. Gelenler de yine işsiz olarak geliyor. Gençlik yoğun biçimde işsiz. Ayrıca mahallelerde bir şiddete dönük geçmişten gelen kültür ve iletişim sorunu var. Samsun’da kimyasal uyuşturucu, çok yaygın kullanılıyor. Bazı bölgelerde gençler sigaradan daha kolay uyuşturucuya ulaşabiliyor. Çok ucuz fiyatlara alabiliyorlar. Bu konuda kurumların çalışmaları da var. İşsizliğin yükselmesi bir kriz durumu Türkiye’de olduğu gibi Samsun da bir kültür şoku yaşıyor. İnternetin yaygınlaşması ve hızlı kentleşme bunda birer etken. Bir nesil geçmeden kentlerde insan sayısı 5 katına çıktı. Bu şokun sancıları da belli noktalarda karşımıza çıkıyor” ifadelerini kullandı.

ÇÖZÜM GENÇLİK MERKEZLERİNDE

Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından Samsun’un birçok noktasında faaliyet gösteren Gençlik merkezlerinin daha aktif çalışması için proje hazırladıklarını söyleyen Özat, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Yakın zamanda raporlarımızı Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’a ulaştıracağız. Gençlik merkezlerimizde psikolojik danışma ve yardım sürecinin verilmesi o bölgedeki gençlerin ve ailelerin bu hizmete ücretsiz ulaşmalarını sağlayacak. Şiddet, öfke ve suçlarla mücadelede en önemli çalışma psikolojik yardım süreciyle oluşur. Okullarda meslektaşlarımız şiddetle ilgili çalışmalar yapıyor, ancak okul dışındaki gençlerimizin de bu çalışmalara katılabilmesi gençlik merkezleriyle gerçekleşmeli. Bu projeyi çok önemsiyoruz.”

(Samsun Haber, 13.02.2017)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN