Post image
Salgın döneminde 224 işçi can verdi 

 

İŞÇİ Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), Ağustos ayı iş cinayetleri raporunu yayımladı. Ağustos’ta işçilerin yüzde 26’sı korona virüsten öldü. Şimdiye kadar korona virüsten ölen işçi sayısı da 224 olarak açıklandı.

İŞÇİ Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, Ağustos ayına ilişkin iş cinayetleri raporunu yayımladı.

İSİG verilerine göre; geçtiğimiz Ağustos ayında en az 208 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. Buna göre 2020 yılının ilk 8 ayında hayatını kaybeden işçi sayısı bin 306’ya yükseldi.

Raporda korona virüs kaynaklı ölen işçilerin oranı dikkat çekti. Ağustos’ta hayatını kaybeden emekçilerin yüzde 26’sının ölüm nedeni korona virüs olduğu belirtildi. Şimdiye kadar korona virüsten ölen işçi sayısı ise 224’e yükseldi.

KAYITLARA GEÇİLMEDİ

Ağustos’ta ölen emekçilerin 16’sı kadın, 7’si çocuk ve 12’si mülteciydi. Ölüm sebepleri arasında yine başı korona virüs çekti. 208 emekçinin yüzde 26’sı korona virüs nedeniyle hayatını kaybederken, yüzde 2 Ti trafik kazası ve yüzde 12’si ezilme ve göçük nedeniyle hayatini kaybetti. Raporda, salgında işçilerin durumuna ilişkin şu değerlendirmede bulunuldu:

“Resmi olarak 6 bin 472 ölüm açıklandı ve bu ölümlerin yaklaşık yüzde 10’una dair bilgimiz bulunuyor. 224 işçi ölümü de bu bilgi ışığında tespit edebildiklerimiz. Gerek bilgimiz olmayan resmi yüzde 90 ölüm gerek salgın sonucu ölen ama kayıtlara salgın olarak kaydedilmeyenleri de düşündüğümüzde salgının ortaya çıkardığı işçi kırımının boyutlarını daha iyi anlayabiliriz. Bu duruma bir de işçi ailelerini ve emeklileri eklemeliyiz.”

İşten çıkarma yasağı iki ay daha uzatıldı

İŞÇİLER, korona virüs salgını nedeniyle zor günler yaşarken öte yandan Cumhurbaşkanı Kararı ile iş Kanunu uyarınca işverenin çalışanını işten çıkarma yasağı, 17 Eylül’den itibaren 2 ay daha uzatıldı, iş Kanunu’na 16 Nisan 2020 tarihinde eklenen geçici madde ile iş veya hizmet sözleşmelerinin, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller, iş veya hizmet sözleşmelerinde sürenin sona ermesi, iş yerinin faaliyetinin sona ermesi, işin sona ermesi halleri dışında, 3 ay süreyle işveren tarafından feshedilmesi yasaklanmıştı. Ayrıca geçici maddede işverene, çalışanlarını 3 aylığına ücretsiz izne ayırmasına ilişkin düzenlemeye de yer verilmişti.

(9 Eylül İzmir, 05.09.2020)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN