Post image
Sabun köpüğümsü yaz seyirliği

Sungu Çapan

Bu hafta ‘Beden’, ‘İki Aşk Arasında’, ‘Kâğıttan Kentler’, ‘Acemi Çapkın’, ‘Son 5 Yıl’ ve ‘Deccal’ gösterime giren filmler arasında.

1

“L’art d’aimer-Aşk Sanatı”( 2011) adlı önceki filmini göremediğim Fransız yönetmen Emmanuel Mouret’nin senaryosunu yazıp yönettiği ve başrolünü de üstlendiği “Caprice” “Acemi Çapkın” adıyla gösterimde.

Eski Trabzonsporlu futbolcu Ogün’e çok benzeyen Mouret’nin, sevgi dolu ilkokul-yuva öğretmeni Clement rolünde boy gösterdiği “Acemi Çapkın”, karısından ayrılmış Clement’ın nicedir oyunlarını seyredip hayranlık beslediği, hatta âşık olduğu tanınmış, güzel tiyatro oyuncusu Alicia’yla (Virginie Efira) ilişkisi ekseninde gelişiyor.

Clement-Alicia aşkının yanı sıra bir başka aşk daha var filmde, aynı mahallede oturan, şimdilik yan rollere talim eden Caprice adındaki gözü kara genç oyuncuda (Anais Demoustier) Clement’a abayı yakmıştır körkütük. Bazı yanlış anlaşılmalara dayanan, basmakalıp senaryosunun ve klişe karakterlerinin kurbanı olarak son tahlilde sıradanlıktan kurtulamayan, finali de uzatıldıkça uzatılmış bu Fransız yapımı, beylik romantik komedi denemesi “Acemi Çapkın” ancak bu tür filmlerden hoşlananlara salık verilecek cinsten, sabun köpüğümsü bir yaz seyirliği.

beden-f

İncelikli bir baba-kız dramı: Beden

4 ABD, 1 Fransa, 1 Polonya, 1 Norveç ve 1 yerli olmak üzere toplam 8 filmin gösterime girdiği, nicelik bakımından göz doyurucu ama nitelik bakımından çok kısır bu yaz haftasının sinemaseverler açısından en önemli olanı kuşkusuz Polonya yapımı “Cialo-Beden”.

Ne yazık ki basın gösterimini kaçırdığımız ve son Berlin film Festivali’nde yönetmeni Malgorzata Szumowska’ya en iyi yönetmen ödülünü kazandıran “Beden”, annesini yeni kaybetmenin acısını henüz atlatamamış, kendini toparlayamamış, anoreksiya hastası kızını (Justyna Suwala) bir rehabitasyon merkezinde tedavi ettirmek için başvurduğu uzman bir ruh doktoruna (Maja Ostaszewska) teslim eden, işi başından aşkın bir savcı babanın (Janusz Gajos) dramına odaklanıyor.

Kendini birtakım tuhaf cinayet olaylarını çözmeye vermiş, bilime, mantığa sıkı sıkıya bağlı, aşırı kuşkucu babayla kızının hikâyesini sevecen bir yaklaşımla aktaran yönetmen Szumowska, özenli, duyarlı sinematografisi ve yakınlarının ölümüne üzülmeyle baş etmeye çabalayan inançlı karakterleriyle, meraklısını 1.5 saatliğine perdeye bağladığı “Beden”de, Polonya’daki kürtaj yasağını eleştirmekten, laiklikle din arasındaki çatışmanın altını çizmekten de geri durmuyor.

Kısacası baştan sona ilgiyle izlenen, incelikli bir baba-kız dramı olarak haftanın filmi nitelemesini hak ediyor “Beden”.

the-last-five-years

‘Son 5 Yıl’ seyre değer

Yine ABD yapımı “The Last Five Years-Son 5 Yıl” ise İngiliz kökenli senarist-yönetmen Richard LaGravenese’nin imzasını taşıyan, yeni romanıyla adını duyurmuş, geleceği parlak bir yazarla (Jeremy Jordan) mesleğindeki birtakım sorunlarla başı beladaki genç bir oyuncunun (Anna Kendrick) beraberliğini hikaye eden, müzikal ağırlıklı bir başka komedi. Jason Robert Brown’ın ödüllü müzikalinden perdeye uyarlanıp başroldeki A.Kendrick-J. Jordan çiftinin başarılı yorumlarıyla beğenilen, haftanın seyre değer bir başka filmi sayılabilir “Son 5 Yıl”.

220593

Bir yaz filmi ‘Kağıttan Kentler’

ABD’de ‘Young Adult- Genç Yetişkin’ okur kesimine hitap eden romanlarıyla tanınan yazar John Green’in aynı adlı romanından uyarlanan “Paper Towns-Kağıttan Kentler”, ansızın ortadan kaybolan çocukluk aşkı, macera seven, delidolu, gizemli Margo’nun (Cara Delevigne) peşinden bir kendini keşfetme yolculuğuna çıkan Quentin’le (Nat Wolff) yer yer büyük laflar eden, 18 yaş döneminin çalkantıları içindeki arkadaşlarının kahramanı oldukları, iddialı bir gençlik filmi.

Okulun en popüler ve gözde kızlarından olan, eve kapı yerine pencereden giren, marjinal Margo rolündeki bebek yüzlü süpermodel Cara Delevigne’e Nat Wolff, Halston Sage, Cara Buono, Caitlin Carver gibi genç oyuncuların eşlik ettiği, Florida-Orlando’da geçen “Kağıttan Kentler”, sözümona yüksek dozda gençlik ateşi, inişli-çıkışlı ergenlik hissiyatı ve bol bol gizemle romantizm içeriyor. Bizce gişeye yönelik tezgâhlanmış, oldukça yapay ve sıradan bir yaz filmi “Kağıttan Kentler”.

Yeni konu denemesi ‘Deccal’

Bir okulun tiyatro salonunda yıllardır uyuyan lanetin tekrar uyanması entrikasına dayanan “The Gallows- Darağacı”ysa Travis Cluff-Chris Lofing yönetmen ikilisinin, ‘buluntu görüntü’ esprisi üstüne kurduğu, yeni bir korku filmi denemesi. Grethe Boe- Waal’ın yönettiği ve kutupta, vahşi doğanın göbeğinde yaşanan bir macerayı aktaran “Operasjon Arktis- Kutupta Macera” da, daha çok genç seyircilere hitap eden bir Norveç filmi. Haftanın tek yerli yapımıysa, “Ammar:Cin Tarikatı”, “Azazil: Düğüm” gibi filmleriyle tanınan Özgür Bakar’ın yönettiği yeni korku denemesi “Deccal”.

Jessica-alba-returns-as-nancy-in-second-sin-city-film-by-Robert-rodriguez
Jessica Alba hayranları katlanabilir…

Orta yaş krizine girmiş, içkiden de uzak duramayan bir İngilizce öğretmeninin (James Bond’luktan emekli Pierce Brosnan) yakınlaşıp istemeksizin hamile bıraktığı genç, güzel öğrencisi (Jessica Alba) ve ablasıyla (Salma Hayek) sürdürdüğü ilişkisini konu edinen, ABD-2014 yapımı “How to Make Love Like an Englishman” de, “İki Aşk Arasında” adıyla bugün afişlere çıkan, haftanın bir başka vasat romantik komedisi. Tom Vaughan’ın yönetiminde Brosnan- Alba-Hayek gibi 3 yıldızı barındıran kadrosuna karşın beklentileri karşılayamayan, geçen yıldan kalma “İki Aşk Arasında”ya ancak Pierce Brosnan ya da Jessica Alba hayranları katlanabilir sanırız.

(Cumhuriyet, 24.07.2015)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN