Post image
Ruhlarla iletişim üstüne…

ruhlar

Paris-Milano arasında sık sık gide gele, moda dünyasının gözde modeli Kyra’nın asistanlığını yapan Maureen’in görevi, Kyra’nın giysilerini satın almak ve ünlü modeli giydirmektir. Kyra’nın personel shopper’ı yani alışveriş danışmanıdır o.

“Alacakaranlık” serisi gençlik filmleriyle başlayan kariyerinde çıtayı gittikçe yükselten ve o ilginç “Sils Maria-Ve Perde”den sonra yeniden Fransız yönetmen Olivier Assayas’le birlikte çalışan K. Stewart’ın Maureen rolünde oldukça göz doldurduğu “Personel Shopper-Hayalet Hikâyesi”nde, yakın zamanda kalp krizinden kaybettiği ikizi Lewis’in yasını tutarken Lewis’in ruhundan gelecek bir işaret de bekliyor, aslında ruhlar âlemine inanan Maureen. Zaten ailesinde anneden geçme bir medyumluk olan Maureen’e kardeşinin Fransız manitası Lara da yardım eder.

Sürgit Lewis’in yasını tutamayacağından doğal olarak yeni bir ilişkiye yelken açmış Lara, desteğini hiç esirgemez ondan. Arap sermayesinin emrinde Umman’da çalışan bilgisayar uzmanı sevgilisi Gary ile telefonlaşmaktan öteye, dış dünyaya karşı hep kayıtsız, ilgisiz ve soğuk Maureen’in cep telefonuna bilinmeyen bir numaradan (belki de kardeşinin hayaletinden) bir mesaj gelir derken. Dahası, lüks bir otel odasında öldürülmüş patronu Kyra’nın cesedini bulunca şoka girer..

Geçen yıl Cannes’da iyi yönetmen ödülünü Assayas’a kazandırarak eleştirmen tayfasını ikiye bölmüş “Personel Shopper- Hayalet Hikâyesi”, metafizik-teozofik öğelerle bezeli bir Fransız yapımı. Sinema yazarlığından yönetmenliğe geçerek 1990’lardan günümüze “Irma Vep”, “Yaz Saati”,”Direniş Günlerinde Aşk”, “Ve Perde” gibi sıra dışı filmler çeken, 1955 Paris doğumlu Assayas’ın senaryosunu yazıp yönettiği “Hayalet Hikâyesi”, Kandinsky, Klee gibi modern resmin yolunu açmış ressamlardan çok önce, klasik akademik ölçütlere uzak duran tablolarıyla modern sanatın 20. yüzyıl başında doğumuna kendince katkıda bulunmuş, öncülük etmiş Norveçli kadın rassam Hilma Af Klimt ya da ruhlarla temasa geçmiş (üstelik bunları kaydedip yazıya da geçirmiş) ünlü yazar Victor Hugo gibi, ruhlar âlemine gerçekten inanmış sanatçılardan örnekler getiren bilgilerle ilginç kılınmış sözümona.

Karakterlerinden oyunculuğuna, kamera hareketlerinden anlatımına, mizansenlerinden montajına dek (yeterince inandırıcı olamayan hikâyesine rağmen), sonuçta iyi çekilmiş ve eli yüzü düzgün anlatılmış bir ‘Türk sineması’ örneği niteliğindeki “Hayalet Hikâyesi”nde, nazlı- gamlı havalı güzel Kristen Stewart’a Lars Eidinger, Anders Danielsen Lie, Sigrid Bouaziz, Ty Olwin, Hammou Graia gibi oyuncular eşlik ediyor.

(Cumhuriyet, 16.06.2017)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN