Post image
Pandeminin gölgesinde festivaller, festivaller

Pandeminin gölgesinde festivaller çevrimiçi online gösterimlerini yapmaya çalışıyorlar…

İlk festival, yani 17. Akbank Kısa Film Festivali bugün başladı bile… İstanbul Film Festivali ise 1 Nisan’da çevrimiçi olarak başlayacak 40. yıl gösterimleri pandemi şartlarına göre sinema salonlarında ve açık hava sinemalarında devam edecek.

Sinemanın önemli bir referans noktası haline gelen Akbank Kısa Film Festivali, sinema sanatı için kısa filmin öncü rolünün bilinciyle, bu alanda bir platform oluşturmak üzere 22 Mart – 1 Nisan tarihleri arasında 17. kez düzenleniyor.

71 ülkeden toplam 2.048 kısa filmin başvurduğu Akbank Kısa Film Festivali, “Festival Kısaları”, “Dünyadan Kısalar”, “Kısadan Uzuna”, “Deneyimler”, “Belgesel Sinema”, “Perspektif”, “Özel Gösterim” ve “Forum” bölümlerinden oluşuyor. Dünya festivallerinde yer almış birçok filmin yanı sıra çok sayıda Türkiye prömiyeri yapacak yeni filmin yer aldığı, 37 ülkeden 90 kısa ve 3 uzun metraj film festivalde seyirciyle buluşacak.

Festival’in ‘Deneyimler’ bölümünün konuğu dünya sinemasının önemli isimlerinden Belçikalı yönetmen Jaco Van Dormael. Yönetmenle yapılacak bir masterclass, son uzun metraj filmi The Brand New Testament, kısa filmleri, The Shape ve È pericoloso sporgersi festival programında yer alıyor.

Kısadan Uzuna’da bu yıl sinemamızın uluslararası başarılarıyla dikkat çekici filmlerine imza atan genç yönetmen Erdem Tepegöz var. Yönetmenin söyleşisi, ilk uzun metraj filmi Zerre, kısa filmleri Kafes, Mutlu Son ve Değneksiz Sahne Işıkları festival programında.

17. Akbank Kısa Film Festivali tüm çevrimiçi etkinlikleri, uluslararası film festivallerinin sıklıkla kullandığı Festivalscope ve Shift72 platformu aracılığıyla ücretsiz olarak sinema severlerle buluşacak…

 

 

40. İstanbul Film Festivali

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle düzenlenen 40. İstanbul Film Festivali ise 1 Nisan–29 Haziran tarihlerinde izleyicisiyle buluşacak. Festival, dünya sinemasının en çok konuşulan örneklerinden Türk sinemasının yeni yapımlarına, uluslararası festivallerde prömiyer yapmış ödüllü filmlerden klasiklere ve yeni keşiflere, aralarında efsane yönetmenlerden iz bırakan başyapıtların ve kült filmlerin de bulunduğu zengin programıyla dikkat çekiyor.

1 Nisan’da filmonline.iksv.org’da çevrimiçi başlayacak olan festivalde nisan ve mayıs ayları boyunca her perşembe, cuma, cumartesi ve pazar günü yeni filmler gösterime girecek. Festivalin Ulusal Yarışma, Ulusal Belgesel Yarışması ve Ulusal Kısa Film Yarışması 20-29 Mayıs’ta çevrimiçi ve pandemi koşullarına bağlı olarak sinema salonlarında gerçekleştirilecek.

Onur Ödülleri 29 Mayıs’ta

Uluslararası Yarışma ile Galalar bölümlerindeki filmler, şartlar uygun olursa haziran ayında hem açık hava mekanlarda hem de sinema salonlarıyla çevrimiçi platformda festival takipçileriyle buluşacak. İstanbul Film Festivali tarafından sinemaya gönül ve emek veren isimlere takdim edilen Sinema Onur Ödülleri, bu yıl “jet rejisör” lakaplı yönetmen Çetin İnanç, tiyatro ve sinema oyuncusu Suna Selen, sinema oyuncusu Salih Güney ve ses sanatçısı, oyuncu, dublaj sanatçısı Belkıs Özener’e sunulacak. Ödüller, 29 Mayıs’taki ödül töreninde sahiplerine verilecek.

Festivalin basın toplantısında bir açılış konuşması yapan İKSV Genel Müdürü Görgün Taner, “İstanbul Film Festivali’nden bugüne çok şey değişti; ama 40 yıldır değişmeyen bir şey de var: İstanbul Film Festivali kurucularından, 1995’te kaybettiğimiz Onat Kutlar’ın söylediği gibi, şimdi ve daima sinema bir şenliktir” dedi. Festival Direktörü Kerem Ayan ise şunları söyledi:

“Her yıl zor bir dönem geçiriyoruz diyoruz, ama öyle maalesef, zor dönemler bitmiyor, bu yıl da virüs yüzünden zor bir dönem geçiriyoruz. Hedef bir yandan çevrimiçi gösterimler, bir yandan da eğer salonlar açılırsa salon gösterimleri. Bir başka ihtimal de açık hava gösterimleri, geçen yıl olduğu gibi, ama tüm bunlar henüz net değil. Bilinen tek şey şu ki, bu yıl festival yapılacak, içiniz o anlamda rahat olsun.”

Umut Vakfı, 22.03.2021

 

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN