Post image
Pandemi döneminde polis şiddeti arttı

Uluslararası Af Örgütü, pandemi döneminde pek çok ülkede polis şiddetinin arttığını, bu durumun sağlık koşullarını da daha kötüleştirdiğini açıkladı. 60 ülkeyi mercek altına alan rapora göre en çok Fransa’da eylem yapanlara yönelik polis müdahalesi yaşandı. Raporda, Kenya’da sokağa çıkma yasağı uygulanmasıyla en az yedi kişi polis güçleri tarafından öldürüldü. Angolo’da da Mayıs ve Temmuz ayları arasında yedi genç cinayet kurbanı oldu.

ORANTISIZ GÜÇ KULLANIMI

Uluslararası Af Örgütü, koronavirüs salgınına karşı alınan tedbirlerin uygulanma sürecinde birçok ülkede polislerin ‘orantısız güç’ kullandığını ifade etti. Örgütün konuya ilişkin hazırladığı rapora göre; bu süreçte polis şiddeti yalnızca insan hakları ihlallerine neden olmadı, aynı zamanda yer yer sağlık koşullarını daha da kötüleştirdi.

“YAPTIRIMLAR HER ZAMAN EN SON BAŞVURULAN ARAÇ OLMALI”

DW Türkçe’de yer alan habere göre Almanya’nın başkenti Berlin’de açıklanan rapor, 60 ülke incelenerek hazırlandı. Burada konuşan Uluslararası Af Örgütü Almanya’dan Philipp Krüger, kolluk güçlerinin pandemi sürecince de hukuk devleti ilkelerine sadık kalmak zorunda olduğunu hatırlatarak “Yaptırımlar her zaman en son başvurulan araç olmalı” dedi. Ancak Krüger, insan haklarına getirilen sınırlamaların yalnızca kamu sağlığını korumak için gerekli olması ya da başka bir acil durum nedeniyle uygulanabileceğini savundu.

TÜRKİYE’DE 510 KİŞİYE GÖZALTI

Açıklanan rapora göre toplu gözaltılar, hukuka aykırı sınır dışı uygulamalar, baskınlar ve protestolara saldırgan müdahaleler yaşandı. Rapora göre, Türkiye’de geçen Mart ve Mayıs ayları arasında sosyal medyada yaptıkları salgına ilişkin paylaşımlar gerekçe gösterilerek ifadelerine başvurulmak üzere 510 kişi gözaltına alındı. Örgüt, bu uygulamayı ifade özgürlüğünün açık bir ihlali olarak değerlendirdi.

DÜNYADAKİ HAK İHLALLERİ

Ayrıca İran’da cezaevlerindeki Covid-19 önlemlerinin yetersizliğini protesto eden eylemcilere karşı göz yaşartıcı gaz ve mermi kullanılması sonucu ölen ve yaralananlar olduğu kaydedildi. Yine Kenya’da da sokağa çıkma yasağı uygulamasının yürürlüğe girmesinden beş gün sonra en az yedi kişi polisler tarafından öldürüldü, 16 kişi hastanelik oldu. Angola’da da Mayıs ve Temmuz ayları arasında yedi genç öldürüldü. Raporda, Slovakya’da bir Roman yerleşkesinin ordu tarafından tamamen karantinaya alınmasının bu azınlık gruba ilişkin toplumdaki önyargılı bakışı güçlendirdiği vurgulandı. Venezuela, Uganda ve Sri Lanka’da da kolluk güçlerinin Covid-19 önlemlerinin uygulanma sürecinde özellikle mültecilere, LGBTİ’lere ve evsizlere karşı ırkçı ve ayrımcı bir tavır takındığı ifade edildi.

(dokuz8haber.net, 17.12.2020)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN