Post image
Otomobilini satıp bomba imha robotu üretti

robot

Akdeniz Üniversitesi Antalya Teknokentte faaliyet gösteren Altatech firmasının sahibi makine mühendisi Mert Alta ve ekibi, mayınlı tuzakları tespit edebilecek, şüpheli paket kontrolünde kullanılabilecek, engebeli arazi yapısına uygun minyatür tank görünümlü robot üretti.

Süleyman Demirel Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde doktorasını ‘Mayın Tespit Robotu’ üzerine yapan 36 yaşındaki Mert Alta, otomobilini 50 bin TL’ye satıp devletten de 800 bin TL girişimcilik desteği alarak, Antalya Teknokenti’nde ‘Robot Teknolojileri’ üretimi üzerine şirket kurdu. Kısa sürede de mayın tespit ve bomba imha robotunun prototipini hayata geçirdi.

BOMBA İMHA UZMANI YERİNE ROBOT

Emniyet birimlerinin şüpheli paketleri uzaktan kumandayla ulaşıp fünyeyle patlattığını, TSK’da ise mayın tarama işleminin askerler tarafından metal dedektörle yapıldığını anlatan Mert Alta, “2012 yılında otomobilimi satarak ve Sanayi Bakanlığı’nın desteğiyle projeye başladım. Ürettiğimiz robotla, engebeli arazide, kumsalda şüpheli pakete 100 metre yaklaşıp, üzerindeki silahla ateş edilebiliyor. Şüpheli obje bir yerden alınıp başka bir yere taşınabiliyor” dedi.

İKİ YIL AR-GE

2012’den 2013’ün sonuna kadar bu ürünün ar-ge çalışmalarını yürüttüklerini belirten Alta, içindeki elektronik kontrol ünitelerinden server sürücülerine, yapay zekadan bilgisayar yazılımlarına, hepsini kendi bünyelerinde hazırladıklarını kaydetti. 2014 başlarında Antalya Emniyet Müdürlüğü ile görüşmeler yaptıklarını ve son kullanıcının taleplerine uygun bir ürün haline getirdiklerini söyleyen Alta, doğrudan alımları sadece Emniyet Genel Müdürlüğü’nün yapabildiğini, bugüne kadar bu tür ürünlerin genellikle ithal edildiğini dile getirdi.

PRATİK KULLANIMA SAHİP

Türkiye’de ise büyük bir firmanın 2013-2014 yıllarında benzer bir üretimi olduğunu anlatan Alta, “Ancak bizim verdiğimiz fiyatın 2-3 katı fiyatlarla çözüm sunuyorlar. Çok gelişmiş teknolojileri var, iyi robotlar üretiyorlar ama birkaç dezavantajı var. Onlar tank yapmaya alışık bir kuruluş. Bizim robotumuz tüm aksamıyla 50 kiloyken, diğerleri 200 kilonun üzerinde. Bizim robotumuzu bir kişi normal bir araçla taşıyabilir, ama diğeri panelvanla ancak taşınabilir. Yeteneklerde de çok büyük fark yok. 100 metre uzaktan kontrol edebildiğiniz, üzerinde 6 serbest derecede robot bulunan uzaktan kumandalı bir makine. Ancak Türkiye’de maalesef kullanan yok. Biz mikro ölçekli bir işletme olarak NATO’nun şartlarını sağlayacak şekilde test laboratuvarlanndaki testlere gönderemiyoruz” diye konuştu.

MAYINI İMHA EDEBİLİYOR

Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde askerin de kendini riske atarak metal dedektörle sahada kontroller yaptığını, Dağlıca gibi birçok olayda mayınlı tuzaklarla çok sayıda askerimizi şehit verdiğimizi dile getiren Mert Alta, TSK’da böyle bir teknolojinin kullanılmadığını kaydetti. Bu robotun üzerine eklenilen GPS özelliğiyle bu işlemi yapabildiğini belirten Alta, “GPS bazlı olarak siz bir bombaya müdahale ederken uzaktan kumandayla müdahale edebiliyorsunuz. Bir güzergah çizip ‘bu alanda dolaş’ dediğinizde, asker yerine robotun kolu üzerine monte edilen dedektörden aynı sinyaller sunucularımıza gönderiliyor. Yani mayını uzaktan tespit edebiliyorsunuz” dedi.

EMNİYETTE 20 TANE VAR

Robotun tespit edilen mayının imhasını da yapabildiğini belirten Alta, şöyle konuştu:

“Robotun kolu üzerindeki ekipmanlarla dışardan tetiklemeli bir bombanın kablosunun uzaktan kesilmesi, o parçanın yerinden çıkartılması veya bir kaya, taş gibi objenin uzaktan hareket ettirilmesi önlemlerini robot kolu yapabilir. Robotun zarar görebileceği durumlar olabilir ama bir insanın zarar görmesindense bir robotun zarar görmesi daha iyi. Emniyette 200 kilo dediğimiz robotlardan sadece 20 ilde var. Ancak taşınma şartları nedeniyle kullanımı çok pratik değil. Genelkurmay bir alım yapmaya çalıştı. Haziran ayında bize de ulaştı, bu konuda bilgi toplanıyor. Fiyatı yaklaşık 100 bin lira gibi. Adetli üretimde fiyat daha da düşer.”

(DHA, 28.01.2016)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN