Post image
Ortaokul Öğrencileri ‘Hukuk ve Adalet’ için Adana Adliyesi’nde

g1

ADANA Sarıçam Evliya Çelebi İlköğretim Okulu öğrencileri, ortaokullarda seçmeli olan ‘Hukuk ve Adalet‘ dersi uygulamaları kapsamında, “hak arama konusunda bilinçlenmek ve suç işlemenin olumsuz etkileri” konularında farkındalık düzeylerini arttırmak amacıyla Adana Adliyesi’ni gezip duruşma izledi, Cumhuriyet Savcılarıyla görüştü. Türkiye’de adalete daha iyi erişim için hazırlanan ‘Koruyucu Hukuk Uygulamalarının Geliştirilmesi Projesi’ bünyesinde, Adalet Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında protokol imzalandı. Protokol kapsamında, ortaokul 6 ve 7’inci sınıflarda “Hukuk ve Adalet Dersi Öğretim Programı ile Materyali” dersi 2013-2014 eğitim öğretim yılından itibaren seçmeli olarak uygulanmaya başladı.

MAHKEME SALONUNDA DURUŞMA İZLEDİLER

Ders kapsamında Evliya Çelebi İlköğretim Okulu 7’inci sınıfında öğrenim gören 20 öğrenci, Müdür Yardımcısı İlyas Yağız, Rehber Öğretmeni Esra Nur Harman ve Sosyal Bilgiler Öğretmeni Bedi Usluoğlu eşliğinde Adana Adliyesi’ni gezdi. Öğrenciler ilk olarak Adliye Ek-2 Hizmet Binası’nda bulunan 3. Tüketici Mahkemesi’nde duruşma izledi. 20 öğrenci ile öğretmenler, mahkemede görülen davaları birebir takip edip işleyişi yerinde gördü. Öğrenciler, duruşma aralarında da Mahkeme Hakimi Zeynep Kurtuluş Yetim‘e merak ettiklerini sorup bilgi aldı.

ÇOCUK SAVCISI ÇOCUKLARLA BULUŞTU

Öğrenciler daha sonra Adliye Ana Binası Cumhuriyet Başsavcılığı Toplantı Salonu’nda Adana’nın 2 kadın savcısından biri olan Çocuk Suçları Soruşturma Bürosu Cumhuriyet Savcısı Fatma Arıkan ile Avukat ve Memur Suçları Soruşturma Bürosu Cumhuriyet Savcısı Kıvanç Odabaşıoğlu ile görüştü. Cumhuriyet Savcıları, öğrencilere adliyenin işleyişi hakkında genel bilgiler verip, hakim ve savcılık mesleği ile ilgili görüşlerini aktardı. Öğrenciler de, özellikle Çocuk Suçları Savcısı Fatma Arıkan’a sorular sorup, adalet ve hukukun işleyişi hakkında merak ettiklerini öğrenmeye çalıştı.

“KÜÇÜK YAŞTA SUÇA KARIŞMAK HAYATINIZI OLUMSUZ ETKİLER”

g

Öğrencilerde tavsiyelerde bulunan Savcı Fatma Arıkan, küçük yaşta suça karışmanın, hayatlarının geri kalanını olumsuz etkileyeceğini belirterek “Suç işlemek, suça karışmak sebebi ne olursa olsun çok kötü bir şey. Siz hiçbir zaman kimseyi yaralamayın, kimseyle kavga etmeyin, suç unsuru olabilecek davranışlarda bulunmayın. Kendinize yapılmasını istemediğiniz bir şeyi, siz de başkasına yapmayın. O zaman hiçbir sorun olmayacaktır. Çocuk yaşta karışacağınız bir suçun, hayatınızın geri kalanını kötü bir şekilde etkileyeceğini unutmayın” diye konuştu. Öğrenciler daha sonra, Cumhuriyet Başsavcılığı’na bağlı kalemleri gezip, burada görev yapan personelin çalışmalarını izledi.

‘Hukuk ve Adalet’ dersi kapsamında gerçekleştirilen gezinin, öğrencilere büyük fayda sağladığını belirten Sosyal Bilgiler Öğretmeni Bedi Usluoğlu, “İki bakanlık arasında imzalanan protokol ile temel olarak öğrencilerin hukuk bilincinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Gezi çok yararlı ve verimli geçti. Öğrencilerin, suça da, suçlulara da, hukuka da bakış açılarının değiştiğini, artık daha bilinçli ve duyarlı olacaklarını düşünüyorum. Öğrencilerimize adliyeyi tanıma imkanı sağlayan Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan’a teşekkür ederiz” dedi.

(GÜNEY HABER, 19.05.2015)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN