Post image
Okuma Listesi

Meral TABAKOĞLU

Kadın karakterlerin ön planda olduğu bu ayın önerileri okuyucularını bekliyor.

NEDEN HİÇ BÜYÜK KADIN SANATÇI YOK?

Linda Nochlin, Hayalperest Yayınevi Çeviren: Ahu Antmen

Linda Nochlin’in bir dönüm noktası olarak feminist sanat tarihinin temellerini atan makalesi, sanat olgusunu algılamamızda hâlâ önemli bir yere sahip. Nochlin, neden hiç “büyük kadın sanatçı” olmadığı sorusunu, sorunun çarpık mantığı içinde yanıtlamayı reddederken; Louise Bourgeois, Cindy Sherman ve başka birçok sanatçıya göndermeler yapan yazar, hassasiyetle kadınlar ve sanat arasındaki ilişkiyi çözümlüyor. Kitaplığınızda mutlaka olmalı.

İLKBAHAR

Ali Smith, Kafka Kitap Çeviren: Seda Çıngay Mellor

Mevsimler dörtlemesinin en sıradışı kitabı, yayımlandığı yıl Man Booker kısa listesine giren ilkbahar, Brexiften Shakespeare’e, Chaplın’den Beethoven’a uzanan enfes bir hikaye anlatıyor. Kayıp zamanların yaşı tutan adamla, modern zamanlarda kapana kısılmış hisseden bir kadını bağlayan ne olabilir? Kesinlikle ıskalanmaması gereken bir kitap!

KENAR MAHALLE ÇOCUKLARI

Pier Paolo Pasolini, Can Yayınları Çeviren: Nazlı Bırgen

Yirminci yüzyıl İtalya’sının en önemli ozanlarından, filmleriyle dünya sinemasında önemli izler bırakmış Pasolini, Roma’nın tozlu ve yıkık mahallesinde yetişen çocukların hayatını anlatıyor. Pasolini’nin sanatın, kurumların ve toplumun arkasını döndüğü sınıfa adanmış bu en ünlü eseriyle tanışmadıysanız bu yeni baskıya mutlaka göz atın.

SIR

John Banville, Sia Kitap Çeviren: Ayça Çınaroğlu

Trilojinin ikinci kitabında Banville yine sırlarla dolu ve kimlik sorunu yaşayan kişileri merkezine alıyor. Aldığı bir mektup yüzünden Torino’ya giden Nietzsche uzmanı akademisyen Vander’in hikayesini tarihsel anekdotlarla harmanlayan, yumuşak yazısıyla Banville yine muazzam. Hiç de dışarıdan göründüğü gibi olmayan Vander’in sırları ortaya çıkacak mı?

GÜVERCİNLER HAVALANIRKEN

Melinda Nadj Abonji, Everest Yayınları Çeviren: Zehra Aksu Yılmazer

Köklerinden koparılmak zorunda kalıp Yugoslavya’dan isviçre’ye yerleşmek zorunda kalan bir ailenin hikayesini anlatan Abonji’nin kendisi de beş yaşında bu tecrübeyi yaşamış. Abonji; savaş, ayrımcılık, yurt özlemini keskin mizahı ve hüzünlü anlatımıyla üç kuşak üzerinden aktarıyor.

MARINA TSVETAYEVA YA DA ALABUGA’DA ÖLMEK

Venüs Khoury-Ghata, Yapı Kredi Yayınları Çeviren: Ayşenaz Cengiz

Yayımlanmayan şiirler, şiddetli vicdan azabı ile şefkat arasında düğümlenen annelik, yoksulluk, sürgün ve intiharın izini süren Ghata, asi ve tutkulu Rus şairin yaşamına ışık tutuyor. Rilke’den Pasternak’a birçok yazarın da hayatından geçtiği bu kısa ve hüzünlü trajik hikayeyi çok seveceksiniz.

(HARPERS BAZAAR, 01.08.2022)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN