Post image
Okullarda şiddet niçin artıyor?

cocuklari-sokak-teslim-aldi199616db665c47c816d8

Filiz YILDIRIM

Geçtiğimiz günlerde Rize’nin Pazar ilçesinde Fen Lisesinde yaşanan dehşet, başta Pazar ilçesi olmak üzere herkesi yasa boğmuştu. 1. sınıf öğrencisi 16 yaşındaki B.K., aynı yaştaki arkadaşı Emir Taş‘ı boynundan bıçaklamış ve Taş’ın hayatını kaybetmesine neden olmuştu. B.K. daha sonra da okulun tuvaletine gidip intihar girişiminde bulunmuş ve kendisine zarar vermişti.

Gençler arasında yaşanan şiddet olaylarının son zamanlarda artış göstermesinin eğitim-öğretim boyutunu daha önce STK’lara sormuştuk. Bugün de sosyo psikolojik boyutlarını değerlendirmesi için Medical Park Trabzon Hastanesi Psikologu Niltem Hürfikir‘in düşüncelerini aldık.

niltem hürfikir

AİLELER VE EĞİTİMCİLER ANLAYIŞLI OLMALI

“Çocuğun düşüncelerine tepki göstermek yerine onları anlamaya çalışmalıyız” diyen Hürfikir, ailelere ve eğitimcilere bazı önerilerde bulundu. Hürfikir, “Çocuklara değer vermeliyiz. Onların düşüncelerini dinlemeli ve yol gösterici olmalıyız. Çocukta sorun olduğunu düşündükleri, gücünün yetmediğini düşündükleri yerde gerek öğretmenler gerekse aileler psikolojik yardım almalı” dedi. “Çocuğun yaşına uygun olarak hangi dönemde olduğunu bilmeliyiz” diyen Psikolog Niltem Hürfikir, ailenin bu konuda fikir sahibi olmasını ve buna uygun davranış şekilleri oluşturması gerektiğini belirtti. Hürfikir sözlerine şöyle devam etti:

“Çocukların sorunlarını ve düşüncelerini en baştan ciddiye almak çok önemli. Aile çocuğun sorunlarını kendine göre düşünüp basit görmemeli. Gerek aileler gerek veliler baskıcı, vurdumduymaz ya da esnek model olmayı benimsemek yerine demokratik model içerisinde olması gerekir.”

ARKADAŞ ORTAMI ÇOK ÖNEMLİ

Arkadaş ortamının çok önemli olduğuna değinen Hürfikir, “Aile tarafından beğenilmeyen arkadaş grubu varsa aile sakin ve bilinçli hareket etmeli. Arkadaşların olumlu etkileri yanında grup etkisi altında yanlışlar da yapılabilir. Bu konuda bilinçlendirme yapılmalı. Çocuğun dünyasını önemsemek, onunla konuşmak, yanlış hareketlerine tepki göstermek yerine anlayış içerisinde sorunu çözmek gerekir” uyarılarında bulundu. Aile, öğretmen ve çocuğun iş birliği içinde hareket etmesi gerektiğini belirten Psikolog Niltem Hürfikir, “Birlik içerisinde hareket etmek, sorun tespitinin daha kolay yapılmasını ve anlaşılmasını sağlar. Günümüzde yaşanan olayların çoğu genelde hatalı ya da eksik anlayıştan ve yaklaşımdan ortaya çıkmaktadır. Bu süreçte mutlaka uzman bir kişiden yardım almak gerekir” dedi.

(Karadeniz Güne Bakış, 24.03.2017)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN