Post image
‘Öfkeli koca’ değil katil ‘cinnet’ değil cinayet

fkeliZkocaZsokakZortasyndaZeyiniZbyaklady1

Seyhan Avşar

Kadir Has Üniversitesi araştırmasına göre haberlerde kullanılan “öfkeli koca, cinnet” gibi ifadelerle kadına şiddetin bahaneleri gerekçe gibi sunuluyor.

Kadir Has Üniversitesi’nin ulusal basından 6 bin 354 haber kupürü üzerinden yaptığı araştırmada, kadına yönelik şiddet haberlerinin basında ne şekilde yer aldığı incelendi. Lidia Peştemalcioğlu‘nun gerçekleştirdiği araştırmanın sonuçlarına göre, basının kullandığı haber dilinin, kadına yönelik şiddeti meşrulaştırdığı ve normallleştirdiği belirtildi. İncelenen haberlerde hikâyeleştirme teknikleri, gizem duygusu ve pornografik detayların ön plana çıktığı kaydedildi.

‘Haklı çıkartılıyor’

Haberlerin büyük bir çoğunluğunda cinayet zanlısı erkek, “boşanma cinneti”, yahut “gözü dönmüş, öfkeli” olarak tabir edilerek zanlının cinayeti cinnet getirdiği veya öfkelendiği için işlediği algısı oluşturulmaya çalışıldığına işaret edildi.

İncelenen haberlerde cinayete kurban giden kadının, “hayat kadını, geç vakitte evine dönen kadın, evini terk eden kadın” veya “gündüz okuldan evine dönen öğrenci kız” gibi “masum ya da kötü” ifadeleriyle kullanılarak verilerek adeta erkek katilin eylemini haklı gösterir algısına yol açtığı kaydedildi.

images (2)

‘Kadın tahrik eder’

Kadının mini etek giymesi, dekolteli kıyafet giymesi gibi söylemlerin haberlerde ön plana çıkarıldığının ortaya konduğu araştırmada kadın için haberde “genç, güzel” şeklinde vurgular yapıldığına işaret edildi. Eril bir haber dilinin kullanıldığının gözlem lendiği araştırmada, erkeklerin “cinnet getirdi öldürdü” ifadelerinin yanında öldürülen kadın için ise “tahrik etti” ifadelerinin kullanıldığı belirtildi. Haberlerde kadınların güçsüz ve zayıf olarak nitelendirildiğinin vurgulandığı araştırmada haber dilinde, erkeği kadına karşın güçlü olarak gösterildiği bilgisi yer aldı.

Öz savunmada

Araştırmada dikkat çeken bir diğer nokta; kadınların son zamanlarda maruz kaldıkları şiddet karşısında kendilerini savunmaya başladıklarının belirtilmesi.

(Cumhuriyet, 16.4.2016)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN