Post image
Neden Öfkeleniriz?

Likya BADEMCİ

Çocukların duygularını anlama konusunu ele alan “Duygusal Güvenlik Serisi”, duygulardan bahsederken üzgün, kızgın ya da endişeli olmanın aslında ne kadar normal olduğunu anlatıyor.
Kıskançlığı nasıl tarif edersiniz ya da bir insan neden öfkelenir? Yetişkinler dünyasında bile bunların tanımlarını yapıp sınırları çizmek zorken bir de çocuklar için bunun nasıl bir durum olduğunu düşünün.

“Duygusal Güvenlik Serisi” çocukların yaşadıkları dünyayı keşfederken kendilerini duygusal olarak da güvende hissedebilmek için kaleme alındı. Uzman görüşleri ve sorularının yanı sıra duygusal güvenlik konusunda sunduğu rehberle de ebeveynlerin çocuklarıyla ilişkilerindeki en önemli konuyu ele alan serinin yazarı ve çizeri Trace Moroney.

Özgürce ifade etmek

Dünyaca ünlü çocuk psikologu Craig Olsson, çocuğunuza verebilecek en güzel hediyenin duygusal güvenlik olacağını söylüyor. Çocukların kendilerini ve etraflarını keşfederken ya da zor duygularla baş ederken kendilerini güvende hissetmesi mutlu birer birey olmalarının da temel noktasıdır. Başarısızlık, kayıp, utanç ve mağlubiyet gibi durumlarla mücadele etmek için ihtiyaç duydukları özgüveni kazanmalarına yardımcı olmak, çocukların ileride de kendine güvenen insanlar olmalarında çok önemli bir yere sahiptir. Oyun, hayal gücü ve öğrenme yoluyla bu keşifleri destelemek yapılabilecek şeylerden. İşte bu serinin en kıymetli tarafı da birbirinden renkli ve sevgi dolu çizimlerle çocukların ilgisini çekerken, duygularını tanımlama ve onlarla tanışmalarına da yardımcı olması. Başkahramanı tavşanın farklı zamanlarda ve farklı koşullarda kitaba ismini veren duyguları tadarken neler hissettiği ve nasıl davrandığı anlatılıyor. Hikayenin sonrasında hem çocuklar hem de yetişkinler için hazırladığı oyun ve sorularla da söz konusu duyguların üzerine düşünme ve konuşma imkanı sunuyor.

“Öfke”, “Kıskançlık”, “Nezaket” ve “Mutluluk” olmak üzere dört kitaptan oluşan “Duygusal Güvenlik Serisi”, duygulardan bahsederken bazen üzgün, bazen kızgın ya da endişeli olmanın aslında ne kadar normal olduğunu ve bunların nasıl tolere edileceğini öğretirken çocukların özgürleştirilmesini de sağlıyor. Çünkü bu onların dünyalarının güzelleştirilmesi ve hayatlarının devamında da sağlıklı ilişkiler kurabilmelerinin sağlayıcısı. Dört kitapta da öncelikle adını aldığı duygunun fiziksel ve davranışsal tanımları ile başlıyor. Mutlu olduğunda kalbinin neşeyle dolması ve zıp zıplamak ya da öfkeli zamanlarda karnının bir sıcaklık hissetmesi gibi. Sonrasında ise duygunun tanımı ve beraberinde getirdiği hareketlerin anlaşılmasıyla bu duygu hissedildiğinde neler yapılması ya da yapılmaması gerektiği kısmına geçiliyor.

Duyguları tanıma rehberi

Öfkeli olmak normaldir ve herkes öfkelenebilir, ama öfkeli olduğumuzda kendimize ya da çevremize zarar vermemiz yanlıştır. O yüzden bu duyguyu iyi tanıyıp, bu duygu hissedildiğinde nasıl davranılması gerekir sorusunun cevabını bilmek çok değerli. Mutluluk sağlıklı bir özgüvenden gelir. Sağlıklı bir özgüvene sahip çocuklar ise doğal olarak naziktir. Sağlıklı özgüven öfkeyi azaltırken, kıskançlık duygusu ile de baş etmeyi öğretir. Bu dört temel üzerine kurulu “Duygusal Güvenlik Serisi” çocukların hem problem çözme yeteneklerini hem de sağduyularını geliştirmelerine yardım ederken, bir yandan da “kötü” duygular içinde olmaktan dolayı kendilerini güvensiz hissetmelerinin önüne geçmede de bir rehber niteliğinde. Duygularını tarif etme konusunda çocukları cesaretlendirirken onlar üzerine konuşmalarına yardımcı olmada da ebeveynlere yol gösteren bu eğlenceli kitaplar sayesinde üstesinden gelinemeyecek duygu yok.

(Milliyet Kitap, 20.01.2020)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN